Μιλ. Βαρβιτσιώτης: "Δεν ανοίξαμε και σας... περιμένουμε"

23/08/2021, 16:41
Μιλ. Βαρβιτσιώτης:

Για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την υποδοχή Αφγανών προσφύγων στην Ελλάδα μίλησε σε συνέντευξή του στο Real FM ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Οπως είπε η κυβέρνηση δεν θα υιοθετήσει πρακτικές του παρελθόντος "ανοίξαμε και σας περιμένουμε". Τόνισε δε ότι " η χώρα έχει δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς οι οποίοι βρίσκονται ήδη με καθεστώς ασύλου σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Δεν μπορεί να γίνει χώρα πρώτης υποδοχής Αφγανών προσφύγων και αυτό το μήνυμα έχει στείλει πρώτα από όλα ο πρωθυπουργός, αλλά και όλοι εμείς σε όλες τις διμερείς ή πολυμερείς επαφές".

Αναφορικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι "η Ευρώπη έχει βάλει το θέμα του προσφυγικού και μεταναστευτικού κάτω από το χαλί", τονίζοντας τις σοβαρές επιφυλάξεις της Ελλάδας και των υπόλοιπων μεσογειακών χωρών για την πρόταση της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο για το 'Ασυλο και τη Μετανάστευση.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει δύο βασικά αιτήματα, "πρώτα από όλα να υπάρχει επιμερισμός του κόστους φιλοξενίας, και δεύτερον να υπάρχουν σοβαρές συμφωνίες επαναπατρισμού και επαναπροωθήσεων παράνομων και παρατύπων μεταναστών".