Σε τροχιά ανασχηματισμού η κυβέρνηση

30/08/2021, 08:48
Σε τροχιά ανασχηματισμού η κυβέρνηση

Με νέα πρόσωπα και ανανεωμένο σχήμα αναμένεται να παει στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε τροχιά ανασχηματισμού.

Για αύριο Τρίτη είναι προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Σλοβενία για το Bled Strategic Forum. Την Τετάρτη θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις ενόψει της ΔΕΘ, ενώ την Πέμπτη θα βρίσκεται πάλι στο αεροπλάνο για τη Μασσαλία για τη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή με θέμα τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου.

Το πρόγραμμα δείχνει προς τις εξής ημερομηνίες: είτε ο πρωθυπουργός έχει ήδη αποφασίσει τις αλλαγές και το υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης θα γίνει με τη νέα σύνθεση είτε οι αλλαγές πηγαίνουν για Τετάρτη, πριν πάει στη Θεσσαλονίκη είτε στο τέλος της εβδομάδας, μετά την επιστροφή του από τη Μασσαλία, δηλαδή το Σαββατοκύριακο.

Οσον αφορά το εύρος των κινήσεων, κατά κοινή ομολογία δεν αναμένεται σαρωτικό σε επίπεδο υπουργών για δύο λόγους:

Πρώτον, ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει πως δεν αρέσκεται σε αλλαγές εκ βάθρων αλλά σε χειρουργικές κινήσεις, σαν αυτή που έκανε προσφάτως εσωτερικά στο Μέγαρο Μαξίμου, με την αναβάθμιση του κ. Τριαντόπουλου και του κ. Σκέρτσου και την αλλαγή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, διατηρώντας όμως παράλληλα στο επικοινωνιακό επιτελείο την κ. Πελώνη, που αποτυπώνει την πρόθεσή του για ήπιες πάντα κινήσεις.

Οι αλλαγές και αυτή τη φορά αναμένεται να είναι στοχευμένες και για έναν επιπλέον λόγο: σαρωτικές αλλαγές θα ερμηνευτούν ως αποτυχία του μεγαλύτερου κομματιού της κυβέρνησης, κάτι που δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση ο πρωθυπουργός, καθώς στο Μαξίμου είναι κοινός τόπος πως αν εξαιρέσει κανείς την τελευταία διαχείριση των πυρκαγιών, αλλά και επιμέρους λάθη όσον αφορά την πανδημία ή επικοινωνιακής φύσεως (βλ. υπουργείο Πολιτισμού), η κυβέρνηση σε γενικές γραμμές έχει ανταποκριθεί σε μεγάλες προκλήσεις. Ενα κομβικό υπουργείο πάντως, που δημιουργεί και ντόμινο, είναι το Προστασίας του Πολίτη, που μένει να δούμε σε ποιο επίπεδο θα αποδοθούν οι ευθύνες: πολιτικό, επιχειρησιακό ή και τα δύο, ενώ υπουργείο – κλειδί είναι και το Υγείας.

Οι «σαρωτικές» αλλαγές, ωστόσο, δεν αποκλείονται σε επίπεδο υφυπουργών, κάτι που απαντά και στο έτερο ερώτημα το οποίο αφορά την κατεύθυνση που θα έχουν. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως το άνοιγμα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να σταματήσει εδώ, καθώς διανύοντας τον τρίτο χρόνο θητείας η κυβέρνηση πρέπει να κοιτάξει και προς την παραδοσιακή παράταξη. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η οπτική, τότε θα δούμε πολλούς βουλευτές σε θέσεις υφυπουργών.