Θ.Πλεύρης: Καλούμε όσους βγήκαν σε αναστολή να εμβολιασθούν και να επιστρέψουν

13/09/2021, 18:22
Θ.Πλεύρης: Καλούμε όσους βγήκαν σε αναστολή να εμβολιασθούν και να επιστρέψουν

"Η κυβέρνηση δεν εξετάζει άλλη δυνατότητα πέρα από αυτή που νομοθέτησε η Βουλή και έχει να κάνει με τη δυνατότητα σε όσους εμβολιάζονται να επιστρέφουν, από την πρώτη ημέρα, στις εργασίες τους", δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Ξανθού για το ανεμβολίαστο προσωπικό του ΕΣΥ.

Όποιος εμβολιάζεται θα επιστρέφει στο σύστημα, είπε ο κ. Πλεύρης και τόνισε ότι θέση της κυβέρνησης μετά από συζήτηση με την επιτροπή βιοηθικής, με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ, είναι ότι "υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα υπάρχει μόνο στις περιπτώσεις στις οποίες κρίνεται ότι η αναλογία και η ζυγαριά μεταξύ της ατομικής επιλογής και της δημόσιας υγείας, γέρνει στη δημόσια υγεία".

"Από τη δική σας πλευρά είναι ξεκάθαρο -εννοώ προσωπικά από εσάς- ότι το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό πρέπει να εμβολιαστεί", είπε ο υπουργός Υγείας απευθυνόμενος στον Ανδρέα Ξανθό και προσέθεσε ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας έχει θετικό πρόσημο δεδομένου πως όταν ψηφιζόταν ο νόμος για την υποχρεωτικότητα το ποσοστό των εμβολιασμένων ήταν στο 80% με 85% και αυτή τη στιγμή είναι εμβολιασμένο το 94% με 95% του κόσμου του ΕΣΥ.

"Καλούμε τους ανθρώπους που έχουν βγει σε αναστολή -και τους σεβόμαστε απόλυτα διότι αυτοί οι άνθρωποι που βγήκαν στη αναστολή, στήριξαν το σύστημα- να πάνε να εμβολιαστούν όπως επιτάσσουν οι διεθνείς οδηγίες, διαφορετικά οι ίδιοι με την επιλογή τους -δεν είναι κάτι τιμωρητικό- θέτουν τον εαυτό τους σε μη κατάσταση ικανότητας να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους", είπε ο υπουργός Υγείας και προσέθεσε: "Εμείς θεωρούμε ότι όπως έχει το δικαίωμα ο γιατρός ο οποίος βρίσκεται σε ένα ογκολογικό τμήμα να μην εμβολιαστεί, έτσι και ένας ασθενής που είναι στο ογκολογικό τμήμα έχει το δικαίωμα, ο γιατρός ο οποίος θα τον περιθάλπει να είναι εμβολιασμένος, διότι αν ο ασθενής κολλήσει covid θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη κατάσταση".

Είχε προηγηθεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός που ζήτησε από τον υπουργό Υγείας την άμεση αναστολή του νόμου διότι υπάρχει ήδη εικόνα σοβαρής δυσλειτουργίας στο ΕΣΥ. "Παρά το γεγονός ότι κάνατε μια προσπάθεια ηπιότερης διαχείρισης, λέγοντας ότι με μια δόση μπορεί να επιστρέψει κάποιος στο σύστημα, τώρα οφείλετε να πάτε σε μια κίνηση εκτόνωσης της κρίσης. Είναι πολύ άσχημη η εικόνα στα νοσοκομεία. Αισθάνονται οι εμβολιασμένοι ότι είναι ιδιαίτερα αδικημένοι διότι ανεστάλησαν και οι τακτικές άδειες τους, διότι έχουν επωμισθεί τις βάρδιες και τις εφημερίες των μη εμβολιασμένων που αποχώρησαν και υπάρχει τρομερή αναστάτωση στο ΕΣΥ και αυτό είναι ό,τι χειρότερο στην αιχμή του 4ου επιδημικού τμήματος", είπε ο πρώην υπουργός Υγείας και κάλεσε τον κ. Πλεύρη σε διάλογο με τα κόμματα, τα συνδικάτα, τους επιστημονικούς φορείς ώστε να συμφωνηθεί κοινός δρόμος και σύντομο χρονοδιάγραμμα, με στόχο τον καθολικό εμβολιασμό των υγειονομικών που είναι απαραίτητος. Ο κ. Ξανθός επανέλαβε ότι είναι ηθική και δεοντολική υποχρέωση των ανθρώπων που περιθάλπουν ασθενείς να είναι εμβολιασμένοι.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η αναστολή για το ανεμβολίαστο προσωπικό είναι επαχθές μέτρο, ότι τα μέτρα για την κάλυψη των κενών δεν αποδίδουν και προσέθεσε πως η πολιτική τής κυβέρνησης έχει το στοιχείο προσπάθειας δημιουργίας κενών στο σύστημα υγείας, ώστε να έρθει μετά να τα καλύψει ο ιδιωτικός τομέας.

"Υπάρχουν στο πρόγραμμα μας πράγματα που τα πιστεύουμε. Όσο είμαι υπουργός δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός από εμένα", είπε ο υπουργός Υγείας και προσέθεσε πως όσα έχουν περιληφθεί στο πρόγραμμα της ΝΔ θα έρθουν οργανωμένα στη Βουλή. "Συνεπώς δεν ισχύει αυτό που υπονοείτε ότι γίνεται προσπάθεια από εμάς για τη δημιουργία κενών. Ό,τι υπάρχει στο πρόγραμμα μας, θα το υποστηρίξουμε ξεκάθαρα και θα επιχειρηματολογήσουμε ότι πρέπει να γίνει", είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ