Ηλιόπουλος: Αύξηση κατώτατου μισθού και μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης

09/10/2021, 13:49
Ηλιόπουλος: Αύξηση κατώτατου μισθού και μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης

«Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι μέτρα που οπωσδήποτε πρέπει να πάρει η κυβέρνηση αν θέλει πραγματικά να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, στο MEGA.

Σχολίασε πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση «αναγκάζεται σε τόσο μικρό διάστημα» μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, να ανακοινώσει επιπλέον μέτρα και να αναθεωρήσει προς τα πάνω τα απαιτούμενα κονδύλια, «δείχνει ξεκάθαρα αυτό που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή, ότι αυτά που ανακοινώθηκαν στη Θεσσαλονίκη ήταν πάρα πολύ λίγα». Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη ΔΕΘ «ότι θα διέθετε ένα κονδύλι της τάξης των 150 εκ. ευρώ για την κάλυψη των αυξήσεων στο ρεύμα» και «τώρα το πήγαν σχεδόν στα 500 εκ. μέχρι το τέλος της χρονιάς». «Ωστόσο», τόνισε, «όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της αγοράς ενέργειας, το φαινόμενο αυτό θα κρατήσει πολύ περισσότερο και τους επόμενους 6 με 9 μήνες η ελληνική οικονομία θα κληθεί να πληρώσει συνολικά περισσότερα από 1 δισ. ευρώ εξαιτίας των αυξήσεων στο ρεύμα». Σημείωσε ότι παρότι είναι ένα διεθνές φαινόμενο, «υπάρχει ελληνική ιδιαιτερότητα», «τον Αύγουστο στην Ελλάδα η τιμή του ρεύματος στη χονδρική σχεδόν διπλασιάστηκε, πουθενά στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν είχαμε τόσο μεγάλες αυξήσεις».

Αναφερθείς στα χθεσινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το Σεπτέμβριο, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι μία σειρά από βασικά αγαθά σημείωσαν «τεράστια αύξηση» και ειδικότερα ότι η τιμή του φυσικού αερίου «αυξάνεται κατά 108%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 28,9%, τα λαχανικά κατά 20% και το ελαιόλαδο 18,4%». «Όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας, που ήδη επηρεάζει τις ζωές των πολιτών», υποστήριξε. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η κυβέρνηση θα έπρεπε εδώ και τώρα να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ» καθώς «δε γίνεται μια οικονομία που αναμένεται να έχει ανάπτυξη 6% να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε μια τέτοια αύξηση». Επίσης σημείωσε ότι πρέπει να μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε πετρέλαιο, πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο». Τόνισε ότι «είναι μέτρα απαραίτητα και εφικτά, σε μια περίοδο που η ΕΕ δημοσιονομικά επιτρέπει τέτοιες λύσεις». Ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στο ρεύμα, ότι «η κυβέρνηση θα έπρεπε να παρέμβει στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ», όμως, «αντίθετα, σπεύδει -σε εποχή ενεργειακής κρίσης- να ξεπουλήσει τον κεντρικό ενεργειακό πυλώνα της χώρας».

Σχετικά με την πανδημία, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «έχει πετάξει λευκή πετσέτα στον εμβολιασμό», αναφέροντας ότι «στους πολίτες άνω των 80 ετών, στην πιο ευπαθή ομάδα, ποσοστό 26% παραμένουν ανεμβολίαστοι, τη στιγμή που μπορούμε να αναφέρουμε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν 95% εμβολιασμένους σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία». «Είμαστε πολύ κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ στον εμβολιασμό και στη μία και στις δύο δόσεις», πρόσθεσε, «οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένες, όταν δεν προχωρούσε τις κινητές μονάδες εμβολιασμού, για χιλιάδες συμπολίτες μας που ήθελαν να εμβολιαστούν αλλά δεν μπορούσαν λόγω προβλημάτων μετακίνησης ή όταν δεν ενίσχυε την πρωτοβάθμια περίθαλψη». Είπε ακόμη ότι «στις απώλειες από την πανδημία, είμαστε στη δεύτερη χειρότερη θέση εδώ και πάνω από ένα μήνα» και πως «όταν τελείωνε ο περσινός Σεπτέμβρης είχαμε 391 απώλειες, ενώ τώρα έχουμε ξεπεράσει τις 15.000». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συνεχίζει να μην παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ -αντίθετα συζητά το πώς θα κλείσει δημόσια νοσοκομεία-, συνεχίζει να κρατά τον ιδιωτικό τομέα εκτός της μάχης, συνεχίζει να μην παίρνει μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς στα μέσα μεταφοράς, στους χώρους εργασίας αλλά και στα σχολεία».