Κυρ.Μητσοτάκης: Γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία έχει πλέον η Ανατολική Μεσόγειος

22/10/2021, 18:42
Κυρ.Μητσοτάκης: Γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία έχει πλέον η Ανατολική Μεσόγειος

Την νέα διάσταση που αποκτά η Ανατολική Μεσόγειος, λόγω της ενεργειακής κρίσης, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των δηλώσεων του, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής. «Τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο έχουν πλέον μια γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία για την ΕΕ», είπε.

Γνωστοποίησε ότι έθεσε το εκ νέου στους ομολόγους του το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, υπογραμμίζοντας ότι η γειτονική χώρα έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους: Το διεθνές δίκαιο ή την προκλητικότητα, «γνωρίζοντας τις συνέπειες των επιλογών της σε κάθε περίπτωση».

«Αντιλαμβάνεται τις συνέπειες εφόσον συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά», είπε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι μια δύναμη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναφερθείς στην ενεργειακή κρίση, αφού επισήμανε ότι «χρειάζεται μια πανευρωπαϊκή απάντηση», είπε ότι έθεσε το θέμα της μεταφοράς φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αυτό δεν αφορά μόνο στην ενεργειακή επάρκεια της πατρίδας μας, αλλά μπορεί να συνδράμει και στο ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου

Ο ίδιος είχε τονίσει νωρίτερα ότι η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών, λέγοντας ότι «οι πρωτοβουλίες μας είναι εναρμονισμένες με το tool box που έχει καθορίσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της συγκυρίας». Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «ζητήσαμε από την Κομισιόν να κάνει μια αξιολόγηση στην αγορά ενέργειας, να εντοπίσει στρεβλώσεις και να κάνει προτάσεις για το πώς θα διορθώσουμε τα προβλήματα και τις αυξήσεις» και συνέχισε αναφέροντας ότι «ζητήσαμε να υπάρξει η δυνατότητα να αγοράζουμε φυσικό αέριο ως ΕΕ», υπογραμμίζοντας την «ιδιαίτερη σημασία που έχει η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ως προμηθευτής φυσικού αερίου» και προσέθεσε: «Η χώρα μας έχει προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και στο μέλλον να μπορούμε να αγοράζουμε από κοινού φυσικό αέριο ώστε να αυξήσουμε την διαπραγματευτική μας ισχύ έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου».

«Η πράσινη μετάβαση δεν είναι υπεύθυνη για τις αυξήσεις. Όσο πιο γρήγορα ενισχύσουμε την παραγωγική μας βάση σε ΑΠΕ, τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε και φθηνή ενέργεια», πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς σχετικά διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνική ενέργεια».

Μετανάστευση

«Το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων είναι βελτιωμένο σε σχέση με την αρχική εκδοχή», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι υπάρχει «ρητή αναφορά στην Τουρκία να τηρήσει την συμφωνία με την ΕΕ του 2016».

Υπάρχει, επίσης, «ρητή αναφορά για μη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού για άλλους σκοπούς (Τουρκία, Λευκορωσία)» και εκφράζεται η αποφασιστικότητα της ΕΕ για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Γνωστοποίησε δε ότι το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να προτείνει νομικές αλλαγές στο οικοδόμημα –και χρηματοδότηση- «ώστε να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της χώρας».

«Ο φράχτης στον Έβρο χρηματοδοτείται με εθνικούς πόρους», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά άφησε ανοιχτό στο μέλλον να χρηματοδοτείται και από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Πανδημία

Αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας, είπε ότι σε κάποιες χώρες της ΕΕ «υπάρχει επιφυλακτικότητα στους εμβολιασμούς», τονίζοντας την ανάγκη «κι εμείς να βελτιώσουμε την απόδοση μας σε αυτό τον τομέα».

Ερωτηθείς σχετικά, επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι «η κοινωνία και η οικονομία δεν θα κλείσουν», καθώς –όπως είπε- «έχουμε το απόλυτο όπλο που είναι το εμβόλιο και οφείλουν οι πολίτες να κάνουν αυτή την επιλογή».

Πρόσθεσε ότι «δεν σταματάμε την πειθώ, αν χρειάζεται να το πούμε 1.000 φορές, θα το πούμε 1.000 φορές» και συμπλήρωσε: «Σήμερα έχουμε μια πανδημία των ανεμβολίαστων, οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν σοβαρά». Και περιέγραψε το δίλημμα που αντιμετωπίζουν και πρέπει να καταλάβουν: «ή θα κάνουμε το εμβόλιο ή θα αρρωστήσουμε».

Χαρακτήρισε τα μέτρα που έχον ληφθεί αναγκαία για την προστασία των ανεμβολιαστων, σημειώνοντας ότι «έχουμε από τις καλύτερες επιδημιολογικές παρακολουθήσεις στην Ευρώπη».

«Κάθε εμβολιασμός είναι κέρδος, μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας», τόνισε και σημείωσε ότι «υπάρχουν κάποιοι που δεν θα τους πείσουμε ποτέ, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι η πλειοψηφία των ανεμβολίαστων»

Ενημέρωσε, τέλος, ότι στη Σύνοδο Κορυφής «συζητήσαμε για τα νέα φάρμακα που περιμένουν έγκριση και θα είναι ένα νέο όπλο στην αντιμετώπιση της covid».

Μέρκελ

Ερωτηθείς για την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, είπε εξέφρασε την ικανοποίηση του που η απερχόμενη καγκελάριος δέχθηκε την πρόταση να έρθει στην Αθήνα πριν την λήξη της θητείας της. «Έχω μεγάλο σεβασμό για εκείνην», είπε.