Πειθαρχικό έλεγχο ζήτησε ο Θεοδωρικάκος για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα

24/10/2021, 07:59
Πειθαρχικό έλεγχο ζήτησε ο Θεοδωρικάκος για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα

Να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛΑΣ στο γνωστό αιματηρό γεγονός το βράδυ της Παρασκευής στο Πέραμα, ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Μιχαήλ Καραμαλάκη. Σημειώνεται, ότι η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες.

 

Στην εισαγγελία Πειραιά οδηγήθηκαν σήμερα οι επτά αστυνομικοί που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

Όλοι τους υπηρετούν στην ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία αυτή είναι η προβλεπόμενη σε κάθε περίπτωση που υπάρχει νεκρός από αστυνομικά πυρά. Υπενθυμίζεται, ότι η καταδίωξη ξεκίνησε όταν αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έκαναν νόημα σε ένα όχημα, όπου επέβαιναν τρία άτομα να σταματήσει για έλεγχο, αλλά ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε. Στο Πέραμα, ο οδηγός εμβόλισε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, πέντε μηχανές της ΔΙΑΣ και τότε αστυνομικοί πυροβόλησαν με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν θανάσιμα. Παράλληλα, τραυματίστηκαν ένα ακόμη άτομο που επέβαινε στο όχημα και επτά αστυνομικοί.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

«Τα όσα συνέβησαν χθες στο Πέραμα υπογραμμίζουν την ανασφάλεια που σκιάζει την ελληνική κοινωνία», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, αναφορικά με τη φονική καταδίωξη στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός 20χρονου και την σύλληψη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας επτά αστυνομικών, οι έξι εκ των οποίων τραυματίσθηκαν στη διάρκεια του συμβάντος.

Η Κουμουνδούρου καλεί τόσο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, όσο και την ηγεσία της αστυνομίας «να δώσουν εξηγήσεις και να διασφαλίσουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν θα μετατραπεί σε σώμα αυτόκλητων τιμωρών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της.

«Οφείλουν να εξηγήσουν πώς καταλήξαμε στο τραγικό αποτέλεσμα, αντί για σύλληψη, να έχουμε ένα νεκρό και επτά τραυματίες», υποστηρίζει και προσθέτει:

«Δεν μας προκαλεί έκπληξη ότι ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να βγάλει πόρισμα ότι όλα έγιναν καλώς και ότι δουλειά της αστυνομίας είναι η μετατροπή της Αθήνας σε άγρια Δύση. Ελπίζουμε ειλικρινά η κυβέρνηση να μην καλύψει αυτόν τον ανεύθυνο λαϊκισμό», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως η ασφάλεια των πολιτών της χώρας «απαιτεί σχέδιο, ψυχραιμία και επιχειρησιακή σοβαρότητα».

Ο ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στο twitter είναι υπερασπιστεί τις ενέργειες των εμπλεκόμενων αστυνομικών, υποστηρίζοντας πως «έκαναν καλά τη δουλειά τους και προστάτευσαν αμυνόμενοι και τη ζωή τους και το κοινωνικό σύνολο».

ΤΟ ΚΚΕ

“Τα γεγονότα στο Πέραμα, που είχαν ως αποτέλεσμα ένα νεκρό και τραυματίες, μετά μάλιστα από καταδίωξη και καταιγισμό πυροβολισμών μέσα σε κατοικημένη περιοχή, προκαλούν δικαιολογημένα μεγάλη ανησυχία κι ανασφάλεια, αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να δώσουν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις για τις συνθήκες που εξελίχθηκε το όλο περιστατικό και κυρίως για τη χρήση των όπλων, χωρίς να προκαταλαμβάνεται το αποτέλεσμα της έρευνας” αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τα γεγονότα στο Πέραμα και σημειώνει καταλήγοντας: “Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι τέτοιου είδους περιστατικά έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, δημιουργώντας σοβαρά ερωτηματικά για τις οδηγίες που έχουν δοθεί όσον αφορά την τήρηση των κανόνων ασφαλείας κι εμπλοκής”.

Το ΜεΡΑ 25

Επίθεση στην κυβέρνηση με επίκεντρο τα γεγονότα στο Πέραμα που οδήγησαν στο θάνατο ενός πολίτη από πυρά αστυνομικών, εξαπολύει το ΜεΡΑ 25 με ανακοίνωσή του.

Τονίζει ότι “η “βροχή από σφαίρες” από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ που είχε ως αποτέλεσμα ένα ανθρωποκυνηγητό ρουτίνας στο Πέραμα να καταλήξει με νεκρό τον ένα από τους (άοπλους) κυνηγημένους, δεν ξύπνησε μόνο μνήμες 2008. Επιβεβαιώνει με τον τραγικότερο τρόπο ότι η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επενδύσει στην “ασφάλεια” με τον τρόπο που η “βαθιά Δεξιά” αντιλαμβάνεται τον όρο, τελικά οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα, με τους “φρουρούς της έννομης τάξης” να γίνονται κατά κόρον μέρος των προβλημάτων που αποστολή τους είναι υποτίθεται να λύσουν”.

Ταυτόχρονα, σημειώνει το ΜεΡΑ 25, “οι απαράδεκτες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων και μάλιστα λαλίστατων, τηλεοπτικών πρωτοκλασάτων Υπουργών, όχι μόνο δεν καθησυχάζουν τους φόβους μας, αλλά εμπεδώνουν ακόμα περισσότερο ότι το επιτελικό κράτος της Μητσοτάκης Α.Ε. δεν συνιστά εξ ορισμού και εκ πεποιθήσεως κράτος δικαίου”.