Κυρ.Μητσοτάκης: Με μια εκλεγμένη κυβέρνηση στη Λιβύη θα μπορούσε η Ελλάδα να συζητήσει την ΑΟΖ

12/11/2021, 20:43
Κυρ.Μητσοτάκης: Με μια εκλεγμένη κυβέρνηση στη Λιβύη θα μπορούσε η Ελλάδα να συζητήσει την ΑΟΖ

Την ικανοποίησή τους για τα συμπεράσματα της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη στο Παρίσι εκφράζουν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους εταίρους και ιδιαίτερα με την Αίγυπτο, συνέβαλε με εποικοδομητικό τρόπο.

Ικανοποίηση για τα συμπεράσματα της Διάσκεψης

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στα συμπεράσματα της Διάσκεψης:

1. Γίνεται σαφής αναφορά στη δέσμευση των Λίβυων για τη διενέργεια ελεύθερων, συμπεριληπτικών και αξιόπιστων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου.

2. Στο θέμα της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων, μισθοφόρων και στρατευμάτων, για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε χρονικό ορίζοντα απομάκρυνσης, καθώς υπάρχει σαφής αναφορά για την «άμεση ανάπτυξη χρονοδιαγραμμάτων», αναφορά στην οποία επέμεινε η ελληνική πλευρά μαζί με άλλους συμμετέχοντες.

3. Υπάρχει σαφής αναφορά στην επιχείρηση IRINI και στο έργο που έχει επιτελέσει στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Έτοιμοι να συνεργαστεί διμερώς αλλά και ως μέλος της ΕΕ

Κατά την παρέμβασή του στη διάσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε το ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ετοιμότητά της να συνδράμει ώστε να πετύχει η εκλογική διαδικασία στη Λιβύη, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί, τόσο διμερώς όσο και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη νέα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συζητήσεις για συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με μία πραγματικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Λιβύης, που θα συγκροτηθεί με βάση την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού και θα σέβεται τους κανόνες το Διεθνούς Δικαίου.