Νίκη Κεραμέως: Δεν θα κλείσουν τα σχολεία

26/11/2021, 13:04
Νίκη Κεραμέως: Δεν θα κλείσουν τα σχολεία

Για την πανδημία, τα μέτρα που πρόκειται να λάβει το υπουργείο για τους γονείς που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο, τα περιστατικά βίας και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «.. από τις Έξι» η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων όπου τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνται καλά. Βέβαια, όσα περισσότερα κρούσματα υπάρχουν σε μια κοινωνία, τόσο περισσότερα θα υπάρχουν και στα σχολεία» δήλωσε η κυρία Κεραμέως.

Επανέλαβε ότι γίνονται διαρκώς τεστ τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς. «H μαθητική κοινότητα κάνει δύο φορές την εβδομάδα self test. Επιπλέον, σε περίπτωση κρούσματος, αυτό απομονώνεται και όλες οι στενές επαφές του καταλήγουν να κάνουν δωρεάν εφτά τεστ την εβδομάδα (εργαστηριακά rapid και self test)» είπε η υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε ότι «χάρη στον μηχανισμό των τεστ στα σχολεία, γίνεται πιο έγκαιρα η διάγνωση και αντιμετωπίζονται και ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. Και έτσι καταφέρνουμε να σταματήσουμε τη διασπορά».

«Τα σχολεία παρακολουθούν την πανδημία και δεν την οδηγούν» ανέφερε η υπουργός χαρακτηριστικά και πρόσθεσε : «Προφανώς όσα περισσότερα κρούσματα έχουμε στην κοινωνία αυτό επηρεάζει και τα σχολεία. Αν δει κανείς τα κρούσματα, στα σχολεία έχουμε περισσότερα κρούσματα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και λιγότερα σε περιοχές με υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη».

Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας από 5 έως 11 ετών, έπειτα και από το “πράσινο φως” που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας η κυρία Κεραμέως ανέφερε ότι θα περιμένει να δει τι θα πει σχετικά η Επιτροπή των Ειδικών.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού στην εκπαιδευτική κοινότητα, ανέφερε ότι στα Πανεπιστήμια πάνω από το 93% των καθηγητών έχουν εμβολιαστεί και πάνω από το 82% των φοιτητών. «Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει ανταποκριθεί πολύ καλά» δήλωσε. Στα σχολεία έχει εμβολιαστεί πάνω από το 84% των καθηγητών

Η υπουργός κάλεσε τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους «Βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες μια μεγάλη αύξηση στον εμβολιασμό των παιδιών. Στις ηλικίες του λυκείου το ποσοστό πλησιάζει το 50%, στο γυμνάσιο το ποσοστό είναι στο 30%», διευκρινίζοντας ότι αφορά είτε μια δόση είτε κλεισμένο ραντεβού. Και όπως επισήμανε, «έχουμε δρόμο. Υπάρχει μια σημαντική αύξηση».

Η υπουργός χαρακτήρισε ανέφικτη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για περισσότερες σχολικές βάρδιες καθώς όπως υποστήριξε αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα στους γονείς. Επίσης, όπως δήλωσε η κυρία Κεραμέως, υπάρχουν πολλοί καθηγητές οι οποίοι υπηρετούν σε περισσότερα του ενός σχολεία και επίσης δε θα μπορούσε να καλυφθεί η ύλη.

Απαντώντας εξάλλου για τους λόγους που η κυβέρνηση επέλεξε την λύση των τεστ και όχι των τμημάτων με λιγότερα παιδιά, δήλωσε

«Σύμφωνα με την ανάλυση των ειδικών, το πλέον αποτελεσματικό μέτρο αυτή την στιγμή είναι τα πάρα πολλά τεστ. Eίναι πιο αποτελεσματικό να κάνεις πολλά τεστ από οτιδήποτε άλλο. Η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά μία λύση η οποία κοστίζει πάρα πολύ. Το έκανε συνειδητά και για να προστατεύσει την ατομική και δημόσια υγεία, αλλά και για να διασφαλίσει τη λειτουργία των σχολείων. Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που κάνουν τόσα πολλά τεστ στα σχολεία».

Για bullying στα σχολεία

Σχολιάζοντας τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά σχολικής βίας η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι είναι πολύ σοβαρά περιστατικά που προβληματίζουν τους πάντες.

«Υπάρχουν λύσεις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Πολλές από αυτές τις πράξεις είναι αξιόποινες. Εφαρμόζεται αμέσως η νομοθεσία και πρέπει να επιλαμβάνονται τα όργανα της Τάξης», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι γι’ αυτό το λόγο έχει εισαχθεί σε όλα τα σχολεία το εργαστήριο δεξιοτήτων, μάθημα που περιλαμβάνει θεματικές ενότητες για τον τρόπο αντιμετώπισης και αποφυγής αυτών των καταστάσεων. Επισήμανε, μάλιστα, ότι έχουν συσταθεί ειδικές ομάδες, ανά σχολείο, για θέματα σχολικής βίας.

Τι είπε για τους γονείς που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο

Η κυρία Κεραμέως μίλησε επίσης και για το θέμα των αρνητών γονέων που εμποδίζουν τα παιδιά τους να πάνε στα σχολεία, παρόλο που στη χώρα μας η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική από το νηπιαγωγείο μέχρι το Γυμνάσιο.

«Η προβλεπόμενη ποινή που υπήρχε για τους γονείς που δεν έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο καταργήθηκε το 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση» ανέφερε η υπουργός τονίζοντας το υπουργείο Παιδείας, εκτός από το θέμα της γονικής μέριμνας που θα τίθεται υπό εξέταση, μαζί με το υπουργείο Δικαιοσύνης φέρνει ειδική διάταξη που προβλέπει μέχρι και ποινή φυλάκισης δύο ετών σε γονείς οι οποίοι αρνούνται να στείλουν το παιδί τους στο σχολείο. «Σε περίπτωση που ο γονέας αρνείται να στείλει το παιδί του στο σχολείο η πράξη αυτή θα αντιμετωπίζεται ως πλημμέλημα» διευκρίνισε.

Ελάχιστη βάση εισαγωγής

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς αυτά που έχουν ψηφιστεί. Την προηγούμενη χρονιά όλοι μας άσκησαν κριτική γιατί μπαίνουν φοιτητές στα πανεπιστήμια με βαθμούς 1 και 2. Πέρυσι προβλέψαμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και προβλέψαμε ότι το ίδιο το Πανεπιστήμιο θα ορίζει ποια θα είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής. Αυτό εφαρμόστηκε και επιτέλους μπήκε ένα πλαίσιο, όπως θα έπρεπε, στα Πανεπιστήμια. Δώσαμε χρόνο στα Πανεπιστήμια να εξετάσουν τα περυσινά δεδομένα και να κάνουν, αν χρειαστεί, κάποια αλλαγή», είπε και τόνισε ότι λίγες σχολές έκαναν αναπροσαρμογές.

«Φέτος, για πρώτη χρονιά, τα Πανεπιστήμια ορίζουν τα ίδια τους συντελεστές βαρύτητας» είπε και πρόσθεσε ότι «τα Πανεπιστήμια αποκτούν αυτονομία. Τα Πανεπιστήμια έχουν λόγο στα κριτήρια εισαγωγής των φοιτητών τους», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «εδώ και δύο χρόνια έχουμε δουλέψει συστηματικά στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης. Βγάζουμε εξουσίες από πάνω μας προκειμένου τα Πανεπιστήμια να έχουν λόγο και επίσης να είναι πιο αξιοκρατική η διαδικασία».