Κυρ. Μητσοτάκης: "Στους 29 μήνες που είμαστε κυβέρνηση η πατρίδα αλλάζει πρόσωπο" (video)

11/12/2021, 10:57
Κυρ. Μητσοτάκης:

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε αλλά και στις ανοιχτές διαδικασίες της ΝΔ που ταιριάζουν, όπως χαρακτηριστικά είπε, στα ανοιχτά μυαλά.

Στην έναρξη της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πρόσφατες εσωτερικές διεργασίες στις οποίες πήραν μέρος σχεδόν 135.000 μέλη και από αυτά 32.936, όπως είπε συμμετείχαν και ψήφισαν ψηφιακ

Το video από το κανάλι του ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Γνωρίζετε από πρώτο χέρι πως η ραχοκοκαλιά αυτής της παράταξης ήταν και είναι οι άνθρωποί της. Αυτοί που με τη συνδρομή τους, την οικονομική τους συνδρομή, στηρίζουν τη λειτουργία της και με τη δράση τους ενισχύουν τη δύναμή της. Οι γυναίκες και οι άνδρες που μεταφέρουν στο κόμμα τον παλμό των πολιτών από κάθε γωνιά της χώρας. Λοιπόν, αυτόν τον παλμό εμείς τον θέλουμε για να δίνει τον ρυθμό στην πολιτική μας. Γι' αυτό ακριβώς επιλέγουμε τις ανοιχτές διαδικασίες που ταιριάζουν στα ανοιχτά μυαλά» ανέφερε και πρόσθεσε «βλέπω, με χαρά, ότι στον ίδιο δρόμο κινείται και το ΚΙΝΑΛ. ΚΙΝΑΛ, ΠΑΣΟΚ, δεν ξέρω πώς θα μετονομαστούν. Πάντως είναι υγεία για το πολιτικό σύστημα η δημοκρατία στα κόμματα. Η κυβέρνηση δεν έκρυψε ποτέ ότι αναζητά ουσιαστικές, ποιοτικές προτάσεις από την αντιπολίτευση. Ελπίζω να τις ακούσει τώρα από το τρίτο κόμμα της Βουλής, γιατί το δεύτερο, δυστυχώς, αποδείχθηκε ήδη ουραγός σε αξιοπιστία. Προσδοκώ, συνεπώς, υπεύθυνη κριτική από το ΚΙΝΑΛ».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «δεν αισιοδοξώ όμως ότι η εσωκομματική δημοκρατία θα μπορέσει να φτάσει κάποτε και στην Κουμουνδούρου, γιατί είναι αλήθεια αξιοπερίεργο το γεγονός ότι ένα κόμμα που κάθε τόσο συντόνιζε κινητοποιήσεις σήμερα δυσκολεύεται να οργανώσει ακόμα και ένα Συνέδριο. Μία παράταξη που αυτοαποκαλείται λαϊκή, να αρνείται να εκλέξει αρχηγό από το λαό. Και, βέβαια, είναι παράδοξο μία δύναμη που διαλαλεί ότι, τάχα, είναι προοδευτική να παραμένει αραχνιασμένη σε παλαιοκομματικές πρακτικές, όμηρος συσχετισμών που συμφωνούνται σε εσωκομματικά υπόγεια. Θεωρώ μάλιστα ότι αυτή η δημόσια καταστροφολογία την οποία εκτοξεύει διαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται τελικά με την εσωτερική ακινησία και την ατολμία του, για να μην πω τελικά τη δειλία του, απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία. Γιατί ένας πολιτικός σχηματισμός που επί δυόμισι χρόνια αρνείται να εξετάσει γιατί ηττήθηκε στις κάλπες και ένας αρχηγός που αποφεύγει να αξιολογηθεί από τους ίδιους τους ψηφοφόρους δεν μπορούν να χαράξουν νέα ρότα».

«Η εσωκομματική ασφυξία οδηγεί όχι μόνο σε πολιτική παραλυσία αλλά συχνά -και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό- γίνεται μεγάφωνο για τα πιο χυδαία fake news, ειδικά στο ζήτημα της πανδημίας, που προσβάλλουν πρώτα και πάνω από όλα τους υγειονομικούς μας που δίνουν καθημερινά έναν σκληρό αγώνα. Η επιλογή του τρόπου λειτουργίας, όμως, του κόμματος είναι και μέρος της κοσμοθεωρίας του κάθε φορέα. Γίνεται, λοιπόν, και αυτή ένας καθρέφτης που δείχνει ποιος είναι πραγματικά προοδευτικός και ποιος είναι βαλτωμένος στο χθες» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Και προοδευτική είναι η Νέα Δημοκρατία, «η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το έθνος με τον λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την εθνική ανεξαρτησία με την λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό και την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη». Αυτό το πολιτικό κείμενο -απόσπασμα της ιδρυτικής μας διακήρυξης- θα μπορούσε να είχε γραφτεί σήμερα. Εμένα πάντως με συνοδεύει καθημερινά στο τιμόνι του κόμματος» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι μία ιδρυτική κατεύθυνση της ΝΔ, είναι να υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα πέρα και πάνω από τις ετικέτες της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς, όπως έγραφε τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και από την παράδοση να συντηρεί μόνο, όσα αποδείχθηκαν σωστά, βαδίζοντας με τολμηρά βήματα στις νέες συνθήκες.

«Δεν επαναλαμβάνω λόγια του χθες, περιγράφω την ουσία, επαναλαμβάνω την ουσία της πολιτικής μας δράσης που διαρκεί και δικαιώνεται ακριβώς επειδή συνεχώς ανανεώνεται. Χάρη σε αυτή, μάλιστα, διευρύναμε την επιρροή και πέραν των κομματικών μας τειχών. Γιατί υποδεχόμενοι κάθε γόνιμη σκέψη ουσιαστικά τι κάνουμε; Στερούμε ιδεολογικό οξυγόνο από τους αντιπάλους μας. Αφαιρώντας τους διχασμούς, προσθέτουμε συμμάχους. Και δουλεύοντας με σχέδιο φέρνουμε αποτέλεσμα. Πείθουμε, έτσι, στην πράξη ότι είμαστε πράγματι η παράταξη όλων των Ελλήνων. Και με τα προγράμματα μας να συμβαδίζουν σταθερά με τα δυο συνθήματα μας: «Το είπαμε, το κάναμε» και «Ανάπτυξη για όλους»» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Γνωρίζετε καλά που στους 71 μήνες που ηγούμαι της Νέας Δημοκρατίας το κόμμα μας άλλαξε ριζικά πρόσωπο. Αλλά στους 29 από αυτούς που η παράταξη βρίσκεται στην κυβέρνηση αλλάζει πρόσωπο και η πατρίδα. Η Ελλάδα άφησε οριστικά πίσω της το ψέμα, την κοινωνική συννεφιά και την οικονομική καθήλωση, κινούμενη πια σε μια τροχιά προόδου. Έχει επανακτήσει την εθνική της αξιοπρέπεια, προστατεύοντας τα δικαιώματα της. Και πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη και σε όλα τα διεθνή μέτωπα» είπε.

Στη συνέχεια αφού αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο που έχει γίνει κάλεσε τα στελέχη του κόμματος, να θυμίζουν πως η κυβέρνηση δεν ανέλαβε απλά να συνεχίσει ή να διορθώσει μία πορεία. Ανέλαβε για να ανατάξει συνολικά τη χώρα. Να λύνει τα προβλήματα του χθες, να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του σήμερα και να διαχειρίζεται ταυτόχρονα πολλές κρίσεις.

«Θυμηθείτε: μεταναστευτικό στον Έβρο και στα νησιά, εθνικές απειλές, πανδημία και φυσικές καταστροφές, είναι μόνο κάποιες από αυτές. Και σε όλες η πατρίδα αντέδρασε, αμύνθηκε, οργανώθηκε και τελικά νίκησε. Σε αυτά τα πρώτα δύο δύσκολα χρόνια, όμως, έγιναν πάρα πολλά. Η χώρα απέκτησε νέο Σύνταγμα. Οι απόδημοι το δικαίωμα να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο διαμονής τους. Η Δικαιοσύνη, Ποινικό Κώδικα αυστηρότερο αλλά πιο δίκαιο. Την ίδια ώρα, το Υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται τακτικά ανά μήνα. Ενώ η Βουλή έχει ήδη ψηφίσει 250 νέους νόμους με τη δική μου παρουσία ως πρωθυπουργού να είναι πολύ συχνή, πολύ πυκνή. Θεσμοί λοιπόν αποκαταστάθηκαν και λειτουργούν» είπε.

«Μόλις χθες στην Παγκόσμια Διάσκεψη για τη Δημοκρατία που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου Μπάιντεν, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με πολλούς ηγέτες και πιστεύω ότι ήταν κοινή η διαπίστωση ότι η σύγχρονη Δημοκρατία δοκιμάζεται από νέες μορφές αυταρχισμού και λαϊκισμού. Με βεβαιότητα σας λέω πως η Ελλάδα δεν εξέπεμψε σε αυτό το forum μόνο τα μηνύματα από το παρελθόν, μιας χώρας στην οποία γεννήθηκε η Δημοκρατία, αλλά και έμπρακτες εμπειρίες για τον τρόπο με τον οποίο το πολίτευμά μας μπορεί σήμερα να αντιμετωπίζει τη δημαγωγία των καιρών, δίνοντας νέο περιεχόμενο στις αρχές του» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας συμβαδίζει με την ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας, γιατί δίπλα στους ισχυρούς θεσμούς, όπως χαρακτηριστικά είπε, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, σήμερα, πληρώνουν λιγότερους φόρους, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και μειωμένες εισφορές.

«Όλοι οι συντελεστές υποχώρησαν. Το αφορολόγητο αυξήθηκε, η Εισφορά Αλληλεγγύης έχει ανασταλεί στον ιδιωτικό τομέα. Και φέτος τα Χριστούγεννα θα δοθεί διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Στις αρχές του έτους θα έχουμε αύξηση του κατώτατου μισθού ενώ μέσα στο 2022 θα έρθει και δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό, όπως έχουμε δεσμευτεί. Και όλα αυτά με την ανεργία να έχει υποχωρήσει κατά 3 ολόκληρες μονάδες. Μόλις προ ολίγων ημερών η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαίωσε την αύξηση του ΑΕΠ κατά 13,4% το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το 2020. Είναι η υψηλότερη επίδοση στην Ευρώπη. Είναι ρεκόρ δεκαετίας για την Ελλάδα. Είναι κάτι που σημαίνει ανάπτυξη 9,3% στο πρώτο 9μηνο και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων κατά 7,2% το πρώτο εξάμηνο. Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μάλιστα, να προβλέπει ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 7,1%. Δεν θα εκπλαγώ καθόλου, κύριοι υπουργοί, αν είναι υψηλότερη. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για την τρίτη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε δε ότι οι δείκτες αυτοί δεν στηρίζονται -όπως στο παρελθόν- σε υπερβολική κατανάλωση. «Στην άνοδο των εξαγωγών στηρίζονται, κατά 28% τους τελευταίους 9 μήνες, κινούμενες μάλιστα οι εξαγωγές μας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Όπως και στην ανάπτυξη των επενδύσεων, όπως το είχαμε σχεδιάσει. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησής τους, φτάνει στο 18,1%, που είναι ο καλύτερος της τελευταίας δεκαετίας» είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στη αύξηση της επιχειρηματικής δράσης ξένων κολοσσών στην Ελλάδα. «Κολοσσοί όπως η Pfizer, η Microsoft, η CISCO, πολύ πρόσφατα η Amazon, ενώ και η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται για 10ο συνεχόμενο μήνα. Δεν μου αρέσει να μιλώ πολύ με αριθμούς, τους επικαλούμαι όμως -και είναι απαραίτητο να το κάνουμε όλοι μας- γιατί δηλώνουν πολιτικές με αποτύπωμα για τους πολίτες. Γιατί η αύξηση του ΑΕΠ μεταφράζεται σε καλύτερο εισόδημα για όλους τους συμπολίτες μας, ή σε μέτρα ανακούφισης απέναντι στην ενεργειακή κρίση που φοβάμαι ότι θα μας συνοδεύει για κάποιο διάστημα ακόμα» είπε και πρόσθεσε «τα σχεδόν 10 δισεκατομμύρια των συμπράξεων Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και των στρατηγικών επενδύσεων δεν είναι στεγνά νούμερα. Μεταφράζονται σε νέες χειροπιαστές δουλειές: 4,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία, ρεκόρ των τελευταίων 11 ετών».

«Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους καταστροφολογούν. Το έκαναν με πολύ μεγάλη ένταση, για παράδειγμα, στον τουρισμό τα αποτελέσματα του οποίου όμως ξεπέρασαν κάθε στόχο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι «είναι και μία πρόκληση αυτή για διεθνείς συγκρίσεις, για παράδειγμα με την Ισπανία του κυρίου Sánchez και των Podemos. Γιατί με τις δικές μας επιλογές η ελληνική οικονομία έχει πλέον και με το παραπάνω ανακάμψει από τις συνέπειες της πανδημίας, στην κραταιά όμως χώρα του ευρωπαϊκού Νότου στην δυτική Ευρώπη, στην Ισπανία η ανάκαμψη παραμένει αναιμική».

Επιπλέον σημείωσε ότι όσα πέτυχε η κυβέρνηση δεν ήταν ούτε εύκολα ούτε αυτονόητα. «Δεν έτυχαν αλλά πέτυχαν, εν μέσω μάλιστα πανδημίας και έχοντας μία αντιπολίτευση που αντί για πλάτη έβαζε πάντα τρικλοποδιές. Και πέτυχαν γιατί η κυβέρνηση συνδύασε την θωράκιση της υγείας με τη στήριξη της οικονομίας, την αποφασιστική τόλμη με την πειθώ, προσπαθώντας πάντα να μετατρέψει τα εμπόδια σε ευκαιρίες και χωρίς ποτέ να αφήσει την επικαιρότητα να αλλάξει τη στρατηγική επιλογή των μεγάλων μεταρρυθμίσεων» είπε.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πολιτικές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας λέγοντας «αυτά τα δύο χρόνια κινητοποιήσαμε παραπάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ σε πόρους. Το κράτος ανέλαβε αμέσως τις αμοιβές όσων δεν μπορούσαν να δουλέψουν. Κάλυψε τα επαγγελματικά ενοίκια. Ανέστειλε τις οφειλές των επιχειρήσεων. Τους προσέφερε μέσα από την επιστρεπτέα προκαταβολή ευνοϊκή χρηματοδότηση. Σε χρόνο ρεκόρ ενισχύσαμε σημαντικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπερδιπλασιάσαμε τις ΜΕΘ. Προχωρήσαμε σε πάνω από 10.000 τακτικές και έκτακτες προσλήψεις. Η χώρα οργάνωσε τις δυνάμεις της και ψηφιοποίησε τις υπηρεσίες της. Και διαθέτει τώρα ένα υποδειγματικό σύστημα εμβολιασμού, την Επιχείρηση «Ελευθερία». Και μπορεί να ακούστηκαν πολλά για την ευέλικτη πολιτική την οποία χαράξαμε απέναντι στις διακυμάνσεις του Covid, αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν να μας δικαιώνουν. Με πιο πρόσφατη απόδειξη την επιτάχυνση της χορήγησης της τρίτης δόσης την οποία εμείς πρώτοι καθιερώσαμε στην Ευρώπη και σπεύδουν τώρα όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν».

Τόνισε ότι θα επιμείνει στη διαχείριση αυτής της ισορροπίας μεταξύ προστασίας της υγείας και ανοιχτής κοινωνίας και οικονομίας. «Οι απώλειες μας πληγώνουν. Και μας πληγώνουν πολύ. Συνολικά, ωστόσο, αυτές κινούνται λίγο κάτω από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, ενώ οι επιδόσεις της οικονομίας και της κοινωνίας τους υπερβαίνουν. Γι' αυτό άλλωστε και πολλές χώρες πια επιλέγουν τώρα, μετά από εμάς, τον δρόμο των στοχευμένων παρεμβάσεων για την επιτάχυνση του εμβολιασμού. Ενώ για τις τελευταίες αποφάσεις μας, για τους ανεμβολίαστους άνω των 60, μιλάει ήδη η πραγματικότητα. Σχεδόν 7,4 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί ή έκλεισαν ραντεβού. Και από την περασμένη Τρίτη έγιναν 150.000 πρώτα εμβόλια. Τα μισά από αυτά σε εξηντάρηδες και σε εβδομηντάρηδες» είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις 1.300 γρήγορες και απλές υπηρεσίες του ψηφιακού κράτους, του gov.gr, που διευκολύνουν τον πολίτη, το νέο σχολείο του μέλλοντος, το σύγχρονο περιβάλλον με τα περισσότερα δικαιώματα στην εργασία και τα βήματα που γίνονται στη δημόσια ασφάλεια.

«Ο χαρακτήρας αυτής της συνεδρίασης, φίλες και φίλοι, δεν είναι αποκλειστικά απολογιστικός για την πρώτη κυβερνητική μας διετία, για αυτό και δεν θέλω να επεκταθώ πολύ σε σημαντικές τομές όπως η απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, τα εκατοντάδες έργα τα οποία δρομολογούνται στα πλαίσια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Ούτε και στη θεσμική αναβάθμιση της χώρας στον τομέα των δικαιωμάτων. Αυτήν που υπηρετούν για πρώτη φορά εθνικά προγράμματα δράσης για την ισότητα. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το θέμα αυτό με τον Υπουργό, την Υφυπουργό και τη Γενική Γραμματέα, και προγράμματα δράσης για τη γυναίκα, για το παιδί, για τα άτομα με αναπηρία -μία προσωπική μου δέσμευση- αλλά και για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον αναφερόμενος στην αμυντική και διπλωματική πολιτική της κυβέρνησης τόνισε «μια πολιτική που όχι μόνο μας έκανε υπερήφανους στον Έβρο και στο Αιγαίο, αλλά βάζει τη δική της σφραγίδα. Είναι μια σφραγίδα ειρήνης και συνεργασίας σε ολόκληρη την περιοχή μας. Γιατί η Ελλάδα πλέον πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυστηρή με όσους αμφισβητούν τα δίκαιά της, αλλά και ανοιχτή στον διάλογο, με γνώμονα πάντα τη διεθνή νομιμότητα».

Σημείωσε ότι παρά το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν την ψήφισε, όλοι οι Έλληνες αναγνωρίζουν πως η τελευταία συμφωνία αμυντικής συνδρομής με τη Γαλλία θωρακίζει ουσιαστικά την εθνική μας άμυνα. «Όχι μόνο γιατί ενισχύει την αποτρεπτική ισχύ μας με τα 24 νέα Rafale και τις νέες υπερσύγχρονες φρεγάτες, αλλά γιατί αποτελεί και ένα σημαντικό βήμα προς την Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία» είπε.

«Κάτι το οποίο συνιστά την άλλη όψη της ασπίδας, που κρατά η Ελληνική διπλωματία. Αυτής που υπογράφει συνθήκες συνεργασίας με όλα τα πρόθυμα κράτη της περιοχής. Την Ιταλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, φυσικά την αδερφή Κύπρο και πλαισιώνει αυτές τις συνεργασίες με στρατηγικές σχέσεις, όπως εκείνη με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά και με ειλικρινείς γέφυρες με τη Ρωσία, όπου βρέθηκα προχθές. Όσα συντελέστηκαν, λοιπόν, στο διπλωματικό και στο αμυντικό πεδίο αυτά τα δυόμισι χρόνια είναι, πιστεύω, πολύ σημαντικά. Γιατί το πρώτο, το διπλωματικό πεδίο, παράγει κεκτημένα ειρήνης ενώ το δεύτερο, το αμυντικό, τα υπερασπίζεται» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια και αφού τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι φιλόδοξη είπε «παραμένει τολμηρή γιατί οδηγεί σε αποτελέσματα και γιατί τελικά είναι αληθινά προοδευτική. Προσέξτε, αυτό έχει ξεχωριστή σημασία γιατί έχει έρθει ο καιρός να αποκατασταθεί, επιτέλους, σε αυτή τη χώρα η σημασία των λέξεων. Γιατί στην εφαρμοσμένη πολιτική ο όρος «πρόοδος» δεν μπορεί να έχει αποκλειστικούς ιδιοκτήτες, ούτε και να είναι περίκλειστος και συμπλεγματικός. Είναι μία αντίληψη η πρόοδος, η οποία δοκιμάζεται στην πράξη από τη συμμετοχή της στην αύξηση του εθνικού πλούτου και από το αποτύπωμά της τελικά στη ζωή όλων των συμπολιτών μας. Κυρίως, όμως, από τα χειροπιαστά αποτελέσματα στα οποία οδηγούν οι κατευθύνσεις της».

«Η ελληνική εμπειρία δικαιώνει χωρίς αμφιβολία την κεντρική θέση της παράταξής μας ότι η ανοιχτή οικονομία με σαφείς κανόνες είναι η καλύτερη επιλογή για τη δημιουργία πλούτου και ότι η φιλελεύθερη προσέγγιση είναι αυτή που, τελικά, αξιοποιεί το σύνολο των κοινωνικών δυνάμεων. Και ότι μόνο ο πολιτικός φιλελευθερισμός μπορεί να εξασφαλίσει ποιότητα στη δημόσια ζωή, γιατί ενσωματώνει χωρίς δογματισμούς χρήσιμες πλευρές από κάθε ρεύμα σκέψης. Και με την ίδια άνεση μπορεί να τις ανανεώσει, μπορεί να τις εξελίξει. Η πραγματική πρόοδος συνεπώς σημαίνει πρώτα από όλα αποτέλεσμα. Αποφάσεις και πράξεις που επιτρέπουν στους πολίτες να προκόβουν και να κερδίζουν, να μπορούν να κερδίσουν για τους ίδιους και για τη χώρα. Προσφέρουν ασφάλεια, ισονομία και δικαιοσύνη, ώστε η δημόσια περιουσία να μπορεί κατ' αρχάς να μεγεθύνεται και μετά μερίδιο σε αυτή να έχουν όλοι. Με φροντίδα, πρώτα και πάνω από όλα, για τους πιο αδύναμους αλλά και ίσες ευκαιρίες στο ξεκίνημα των νεότερων και με την ευχέρεια κινητικότητας και ανόδου σε όλη την διαδρομή» σημείωσε.

«Πρόοδος δεν είναι να υπόσχεσαι σε κάποιον αμοιβές χωρίς να αξιολογείσαι. Αλλά να έχεις κίνητρα για να προοδεύεις στη ζωή σου. Δεν είναι πρόοδος να τάζεις ελεύθερη είσοδο στο πανεπιστήμιο που συχνά ισοδυναμεί με ανεργία, αλλά να παρέχεις εξειδικευμένη δημόσια παιδεία που να μεταφράζεται τελικά σε καλές δουλειές.

Και να μην θεωρείς δικαίωμα τάχα την αυθαιρεσία, αυτό δεν είναι πρόοδος, αλλά να μπορείς να προσφέρεις ασφάλεια σε όλους διότι -όπως έχουμε πει πολλές φορές- αυτή είναι προϋπόθεση της ελευθερίας. Πρόοδος, λοιπόν, δεν είναι λόγια, είναι πράξη.

Πρόοδος είναι το ψηφιακό κράτος που εξυπηρετεί αδιαμεσολάβητα, εύκολα και γρήγορα τον πολίτη εξοικονομώντας κόπο, χρόνο, χρήμα αλλά και κλείνοντας τις πόρτες σε ύποπτες συναλλαγές. Όπως πρόοδος, επίσης, είναι να αγκαλιάζεις την ατζέντα της προόδου, του μέλλοντος, Πράσινες πολιτικές, αυτό είναι πρόοδος. Δεν μπορεί να λερώνονται από το φλερτ με το κάρβουνο και το λιγνίτη. Και οι πολιτικές για τα δικαιώματα που αντί για εύηχα συνθήματα ζητούν μελετημένες κινήσεις, οι οποίες να ωθούν ενωμένες τις κοινωνίες προς τα εμπρός» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η χώρα γνώρισε, πλήρωσε και καταδίκασε τις ξεπερασμένες συνταγές του κράτους-αφέντη, εκείνου που, όπως είπε, επιζεί μόνο για λογαριασμό του, επιβάλλοντας βαρείς φόρους στους πολίτες για να τους κάνει μετά ικέτες επιδομάτων από τα δικά τους χρήματα και ταυτόχρονα δεσμώτες των κυβερνήσεων που τάχα τους ελεημονούν.

«Λοιπόν, όσοι επιμένουν ακόμα σε αυτές τις λογικές δεν έχουν καμία σχέση με την πρόοδο. Μπορεί στον τίτλο τους να βάζουν την ταμπέλα «Προοδευτική Συμμαχία» όμως παραμένουν οπισθοδρομική κομπανία. Και δεν αναφέρομαι στο εξαιρετικό συγκρότημα» και εκτίμησε ότι η καταστροφολογία και ο τυχοδιωκτισμός των αντιπάλων θα ενταθούν από εδώ και στο εξής. «Η εσωτερική τους αφωνία θα γίνεται -το διαπιστώνουμε εξάλλου αυτό κάθε μέρα- επιθετική κακοφωνία. Και από κει και πέρα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις» είπε.

«Και αν το σκεφτείτε, λίγος χρόνος μένει ακόμα μέχρι τις εκλογές: μόλις 18 μήνες. Και όσο διαστέλλεται η ατζέντα των στόχων μας τόσο θα συστέλλεται ο πολιτικός χρόνος. Σε αυτούς τους μήνες, λοιπόν, που μένουν, από τώρα μέχρι τη λήξη της τετραετίας, οι δράσεις μας πρέπει να ενταθούν. Με την Νέα Δημοκρατία παρούσα σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο εργασίας, ακόμα και σε κάθε παρέα. Διαχέοντας από την μια πλευρά το κυβερνητικό μας έργο και μεταφέροντας από την άλλη τον παλμό των πολιτών στην κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής να δώσουν μία ακόμα πνοή ανανέωσης στον κομματικό μας κορμό, εκλέγοντας στην θέση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής τον Παύλο Μαρινάκη. «Που θα παραλάβει τη σκυτάλη από τον Γιώργο Στεργίου, ένα στέλεχος με ήθος, γνώση και πυκνό έργο στο κόμμα.

Τον Γιώργο τον συνοδεύουν οι ευχαριστίες όλων μας και οι ευχές μας για μία καλή συνέχεια στην πορεία. Ενώ τον Παύλο πλαισιώνουν οι μεγάλες προσδοκίες και η στήριξη μας. Δεν χρειάζεται εξάλλου ιδιαίτερα διαπιστευτήρια, καθώς όλοι γνωρίζουμε καλά την επιτυχημένη διαδρομή του ως Προέδρου της ΟΝΝΕΔ. Από τη θέση αυτή ανέδειξε και την οργανωτική του ικανότητα αλλά και την πολιτική του συγκρότηση. Απέκτησε εμπειρία και τριβή. Και είμαι βέβαιος ότι αυτή η ωριμότητα του χρόνου θα πλαισιώσει τώρα αρμονικά και αποτελεσματικά την ορμή της ηλικίας του» είπε.

«Βαδίζοντας, συνεπώς, προς το 14ο Συνέδριό μας, έχουμε ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ανανέωσης στο πρόσωπο του νέου μας Γραμματέα και θα συνεχίσουμε. Γιατί; Γιατί τα όσα έγιναν μέσα σε κάτι παραπάνω από δύο χρόνια, ήταν πράγματι πολλά. Δεν ήταν, όμως, όλα όσα χρειάζεται ο τόπος. Ας μετατρέψουμε, λοιπόν, αυτή τη συγκυρία σε μία νέα διπλή αφετηρία για ακόμα περισσότερα έργα της κυβέρνησης και για ακόμα μεγαλύτερη πολιτική ακτινοβολία της Νέας Δημοκρατίας. Το θέλουμε, το μπορούμε και θα το πετύχουμε» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ