Ανδρέας Ξανθός: Να ισχύσει διατίμηση για τις μάσκες - Δωρεάν τα τεστ

28/12/2021, 23:01
Ανδρέας Ξανθός: Να ισχύσει διατίμηση για τις μάσκες - Δωρεάν τα τεστ

Την επιβολή διατίμησης στις μάσκες υψηλής προστασίας καθώς και τη δωρεάν κάλυψη των διαγνωστικών τεστ για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους ζήτησε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός επισημαίνοντας ότι είναι πρόκληση να εξαγγέλλονται υποχρεωτικά μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες FFP2 ή ΚΝ95 για είσοδο σε super market ή μέσα μαζικής μεταφοράς, συστηματικό testing), δηλαδή μέτρα που θα επιβαρύνουν οικονομικά τα φτωχά και μεσαία στρώματα, χωρίς την αντίστοιχη κρατική παρέμβαση στην αγορά.

Ο Ανδρέας Ξανθός εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε πανικό και ως «μοιραία και άβουλη αντάμα», οδηγεί τη χώρα προς την κορύφωση της υγειονομικής τραγωδίας, χωρίς καν να έχει παραδεχθεί την κρισιμότητα της κατάστασης.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υποτίμησης του κινδύνου και εφησυχασμού. Αυστηρά μέτρα περιορισμού των κοινωνικών συναθροίσεων και μαζικών εκδηλώσεων Τώρα! Χθες! Αλλιώς θα είναι πολύ αργά!» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Υγείας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Alpha 9,89.

Η πανδημία πλέον είναι εκτός ελέγχου επεσήμανε ο Ανδρέας Ξανθός προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει μάλλον καταλάβει ότι το αφήγημα της για «πανδημία ανεμβολίαστων», για «υποχώρηση του 4ου κύματος», και για «λήψη μέτρων αν χρειαστεί», έχει καταρρεύσει πλήρως, ενώ παράλληλα τόνισε ότι είναι εκτός υγειονομικής πραγματικότητας και απειλεί ανοικτά τη δημόσια υγεία.

Ο Ανδρέας Ξανθός σημείωσε ότι όλη η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την πανδημία ως μια «περαστική μπόρα» είναι στον αέρα, όλα γίνονται «κατόπιν εορτής», αποσπασματικά, χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο, χωρίς συνδυαστικές παρεμβάσεις στην επιδημιολογική επιτήρηση, στη συστηματική και δωρεάν ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, στη στοχευμένη πρόληψη στις εστίες υπερμετάδοσης και, κυρίως, χωρίς δραστική ενίσχυση του ΕΣΥ και αποσυμπίεση των δημόσιων νοσοκομείων με επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και πλήρη αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων.