Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 11,8% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ παρά την ακρίβεια και την πανδημία

21/01/2022, 12:08
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 11,8% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ παρά την ακρίβεια και την πανδημία

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης Metron Analysis για το Mega, οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης σε οικονομία – κυρίως – και σε πανδημία όμως αυτό δεν φαίνεται να την επηρεάζει στην πρόθεση και εκτίμηση ψήφου καθώς η ΝΔ παραμένει πρώτο κόμμα με διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ που νοιώθει πλέον καυτή την ανάσα του ΚΙΝΑΛ.

Στις 11,8 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφει η Metron Analysis το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί ένα μεγάλο προβάδισμα 23 μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα, στην αξιολόγηση που κάνουν οι πολίτες για τους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Πολύ μεγάλη είναι η διαφορά τους και στο ερώτημα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, με τον κ. Μητσοτάκη να προηγείται με 20 μονάδες διαφορά – 36% προς 16%.

Το Κίνημα Αλλαγής, εμφανίζεται να αυξάνει κατά τι τα ποσοστά του ακόμα και σε σχέση με τις μετρήσεις που είχαν γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου, αμέσως μετά από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη. Kαταγράφεται με 15% στην πρόθεση ψήφου.

Mεταξύ των ψηφοφόρων του που αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι», ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει συσπείρωση μόλις 47% , ενώ στους κεντροαριστερούς ψηφοφοφόρους του, η συσπείρωση φτάνει το 79%. Αντίστοιχα, η ΝΔ 60% συσπείρωση στους κεντρώους ψηφοφόρους της, όταν η συσπείρωσή της στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους φτάνει στο 91%. Είναι επομένως προφανές ότι προς το παρόν, η παρουσία Ανδρουλάκη αλλάζει άρδην τους συσχετισμούς στον χώρο του Κέντρου, με το ΚΙΝΑΛ να έχει κέρδη και από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ είναι πρώτη με 29,1%
, εμφανίζοντας άνοδο κατά 1,6 ποσοστιαία μονάδα, ενώ ανεβασμένος καταγράφεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, με 19,6% από 18,1% τον Δεκέμβριο. Οριακή άνοδο 0,4 μονάδων εμφανίζει και το Κίνημα Αλλαγής.

Στην εκτίμηση ψήφου:

MetronForum2_0_Jan22_Mega__1__029

Η ΝΔ 36%, Ο ΣΥΡΙΖΑ 24,2%, το ΚΙΝΑΛ 18,5%, το ΚΚΕ 5,4% , η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου 5% το κόμμα του Γ.Βαρουφάκη ΜέΡΑ25 στο 4,1%

Το 34% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η πανδημία είναι το μείζον πρόβλημα της χώρα, ενώ τον Δεκέμβριο την ίδια απάντηση είχε δώσει το 36%. Αντίθετα , η ανησυχία για την ακρίβεια ανέβηκε στο 32% , από 30% τον Δεκέμβριο – και είναι προφανές ότι εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για καλύτερη πορεία της επιδημίας , τότε το επόμενο διάστημα θα κυριαρχηθεί από τους φόβους για την άνοδο του πληθωρισμού.

Σε ό,τι αφορά την απόδοση της κυβέρνησης στην οικονομία, μόλις το 27% δηλώνει ικανοποίηση, με ένα 61% να δηλώνει το αντίθετο. Ωστόσο, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης ανακάμπτει ελαφρά σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο, όταν κυριαρχούσε η αβεβαιότητα για την πανδημία ταυτόχρονα με τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια.