Αναστροφή κλίματος από τον πρωθυπουργό με 5 βασικές κινήσεις

21/02/2022, 13:29
Αναστροφή κλίματος από τον πρωθυπουργό με 5 βασικές κινήσεις

Οι κινήσεις του Πρωθυπουργού για να αντιστρέψει το δύσκολο κλίμα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης θα είναι συγκεκριμένες και εκτός από έκτακτες ενισχύσεις θα είναι και πολιτικές πρωτοβουλίες υψηλού συμβολισμού.

Γράφει ο Περικλής Σωτηρίου

Καταρχάς, το οικονομικό επιτελείο μετά τις 4 Μαρτίου θα αποφασίσει να δώσει το έκτακτο μέρισμα σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους ωφελούμενους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Μέχρι τότε δινόταν το διπλάσιο Ε.Ε.Ε στο τέλος της χρονιάς.

Τώρα ίσως είναι απλά ένα μέρος. Σε κανονικές συνθήκες αυτό θα δινόταν τέλος του χρόνου, όπως είθισται τα τελευταία χρόνια, αλλά κρίθηκε ότι τώρα που είναι πιο έντονα τα πληθωριστικά φαινόμενα θα είχε μεγαλύτερη χρησιμότητα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την επιδότηση λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου νοικοκυριών, επιχειρήσεων αλλά και αγροτών στα πλαίσια που είχαν διαμορφωθεί και τους προηγούμενους μήνες. Τα μέτρα είναι για κάθε μήνα γύρω στα 400-500 εκατ. ευρώ και αυτό, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, θα συνεχιστεί για όσο χρειάζεται.

Συγχρόνως, από 1η Μαΐου θα έχουμε αύξηση του κατώτατου μισθού τουλάχιστον κατά 6% δηλαδή θα φτάσει στα 703 ευρώ με κάποιους να πιστεύουν ότι η αύξηση μπορεί να φτάσει και 8% στα 724 ευρώ. Παράλληλα, θα αρχίσουν να ισχύουν και οι τριετίες αυξάνοντας το μισθό κατά περίπου 10% και το διαθέσιμο εισόδημα.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μόλις ανοίξει ο καιρός, θα μειωθεί η εξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για την θέρμανση ενώ όσο απομακρύνεται μία ρωσοουκρανική διένεξη, η τιμή πετρελαίου και αερίου θα μειώνεται.

Ενισχυτικά θα δράσει το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου το οποίο το περιμένουν αρχές Απριλίου ίσως και νωρίτερα. Οι κρατήσεις είναι στα ύψη εδώ και πολύ καιρό τώρα και όλοι περιμένουν να υπάρξει μεγάλο τουριστικό ρεύμα από Απρίλιο και κυρίως το Πάσχα. Αυτό θα ενισχύσει την εγχώρια αγορά.

Όμως, ο Πρωθυπουργός θα κινηθεί και στο επίπεδο της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας. Οι πληροφορίες θέλουν να κάνει αλλαγές στο σχήμα προκειμένου να τρέξουν καλύτερα οι μεταρρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής. Κυρίως, όμως, χρειάζεται να τεθούν σε προεκλογικό συναγερμό κοινοβουλευτικά στελέχη που θα μπουν σε θέσεις υφυπουργών. Όσον αφορά τα πεδία των αλλαγών, ακόμα δεν είναι σίγουρο τίποτα αλλά υπάρχει μία μεγάλη κινητικότητα στο να υπάρξει ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.

Ωστόσο, η άρση των μέτρων της πανδημίας και η λήξη της επιφυλακής θα είναι μία μεγάλη κίνηση ψυχολογίας για την κοινωνία. Μετά από 2 χρόνια με μέτρα και περιορισμούς, θα είναι μία μεγάλη εκτόνωση για την κοινωνία.

Επίσης, ένα κανονικό Πάσχα θα είναι μία μεγάλη ανακούφιση για τον έλληνα πολίτη.

Τέλος, το κυβερνητικό επιτελείο θα δώσει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρξουν μέχρι το καλοκαίρι οι συμβασιοποιήσεις μεγάλων έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι ένα κρίσιμο στοίχημα για την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και βεβαίως ένα σήμα εμπιστοσύνης της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση.

Η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Στην κυβέρνηση, τέλος, έχουν βάλει στόχο την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ωστόσο, όπως φαίνεται αυτό θα περάσει από πολλά στάδια. Η κυβέρνηση όσο θα δανείζεται κάτω από το ψυχολογικό όριο επιτοκίου των 3,5%, δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στο δημόσιο χρέος.

Ωστόσο, η επενδυτική βαθμίδα θα δημιουργεί συνθήκες μείωσης των ελληνικών επιτοκίων. Εάν η κυβέρνηση δεν ξεφύγει από το στόχο του -1,4% ελλείματος για το 2022 τότε ούτε από την Ευρώπη θα της πούνε κάτι. Και μέσα σε αυτό το βάθος ελλείματος θα έχει ψηφιστεί και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.

Ο παραπάνω είναι ο βασικός σχεδιασμός. Αν όμως, μπούμε σε μία παρατεταμένη κρίση Ευρώπης Ρωσίας, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Και κυρίως θα αλλάξει η βασική επιδίωξη του Πρωθυπουργού να εξαντλήσει την τετραετία.