Τα πιθανότερα σενάρια για τις εκλογές

19/03/2022, 11:08
Τα πιθανότερα σενάρια για τις εκλογές

Κύριο μέλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μην έχουμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, τουλάχιστον μέχρι να αποφασιστεί από την Ε.Ε. το δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2023

O πρωθυπουργός παρά τις φήμες και τις μουρμούρες υπουργών και βουλευτών δεν θα προχωρήσει σε εκλογές μέσα στην άνοιξη του 2022. Το φανερώνει το πακέτο μέτρων που έλαβε και θα ισχύσει για 3 μήνες.

Του Σωτήρη Πίκουλα

Είναι σίγουρο, για όσους γνωρίζουν καλά τις ισορροπίες, ότι εάν είχε στο μυαλό του εκλογές το πακέτο θα ήταν ακόμα περισσότερο γενναιόδωρο και αντίστοιχο μιας προεκλογικής εκστρατείας.

Η δεύτερη πτυχή των προθέσεων του πρωθυπουργού είναι ότι θέλει να κεφαλαιοποιήσει όσο μπορεί αυτή την τουριστική χρονιά που θα ανακουφίσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το κλάδο του τουρισμού και επιτέλους ο απλός πολίτης θα μπορέσει να κάνει διακοπές χωρίς περιοριστικά μέτρα.

Επίσης, το καλοκαίρι θα έχουν συμβασιοποιηθεί τα περισσότερα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και αυτό είναι σημαντικό για πολλούς λόγους: 1. Θα υπάρξουν προσλήψεις στις εταιρείες που θα αναλάβουν τα έργα 2. Θα πέσουν χρήματα στην αγορά από τα κονδύλια που θα εκταμιευτούν.

Κύριο μέλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μην έχουμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, τουλάχιστον μέχρι να αποφασιστεί από την Ε.Ε το δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2023. Όταν αποφασιστεί αυτό το πλαίσιο, γύρω στον Μάιο, θα μπορούμε να μιλάμε και για ευρύτερες αποφάσεις του πρωθυπουργού.

Αυτό που επικρατεί, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα είναι μεγάλη ανησυχία για τις επιπτώσεις του πολέμου, ειδικά ο πληθωρισμός που θα τείνει να γίνει παγκοσμίως στασιμοπληθωρισμός με ό,τι συνέπειες αυτό συνεπάγεται. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο θα έχουμε υψηλές τιμές, ενώ δεν είναι σίγουρο ότι θα τελειώσει ο πόλεμος πριν το δίμηνο.

Το κοκτέιλ πληθωρισμού, ακριβής ενέργειας και εσχάτως και αύξησης των κρουσμάτων –δηλαδή νέο κύμα COVID 19– δημιουργεί συνθήκες συντόμευσης του εκλογικού σχεδιασμού από το Μέγαρο Μαξίμου. Το κυβερνητικό έργο υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορεί να αναδειχθεί και βεβαίως ούτε καν να κεφαλαιοποιηθεί.

Το πακέτο μέτρων, άλλωστε, μετριάζει τις συνέπειες του πληθωρισμού, δίνει ανάσες αλλά δεν καλύπτει τις μεγάλες πιέσεις που δέχεται το εισόδημα ενός μέσου νοικοκυριού. Γι αυτό τον Μάιο ένα από τα στοιχήματα είναι να αποφασιστεί μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού που θα κλείσει τα στόματα. Έχει επαναλάβει πολλές φορές ο πρωθυπουργός ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλοί και αυτό δείχνει ότι θα το αλλάξει σύντομα, σε συνεννόηση με τον επιχειρηματικό κόσμο.

Πλέον, από τον Απρίλιο και μετά που θα έχουμε την πασχαλινή περίοδο αναμένεται η κυβερνητική διαχείριση να γίνει πιο προσεκτική. Να σχηματοποιείται το αφήγημα και το διακύβευμα των εκλογών. Το φθινόπωρο ο κόσμος θα έχει δει την θετική πλευρά της διακυβέρνησης αλλά εάν έχουμε παράταση των αποφάσεων του πρωθυπουργού, δηλαδή την άνοιξη του 2023, το σκηνικό θα αλλάξει.

Πληθωρισμό και ενεργειακή κρίση δεύτερο χειμώνα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να περάσει και να μείνει αλώβητη. Είναι πλέον ξεκάθαρο.