Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν αλλαγή του εκλογικού νόμου

24/03/2022, 13:33
Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν αλλαγή του εκλογικού νόμου

Η αναμενόμενη πτώση της ΝΔ, ο ανύπαρκτος ΣΥΡΙΖΑ και ο τρόμος της «γκρίζας ζώνης».

Επικίνδυνες παρενέργειες σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής προκαλεί το κύμα ακρίβειας και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

Για πρώτη φορά η μεσαία τάξη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και αυτό καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που αποτυπώνουν την οργή του 87% του κόσμου για την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Σε περίπτωση κατά την οποία δεν ληφθούν εγκαίρως τολμηρές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν αποκλείεται να διαμορφωθούν συνθήκες αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος και επιστροφή στον εφιάλτη του λαϊκισμού.

Η πτώση που καταγράφουν τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας ήταν αναμενόμενη.

Αυτό που προβληματίζει έντονα το Μαξίμου είναι τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι στην κοινωνία υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, και κυρίως το γεγονός ότι έχει χαθεί η ελπίδα από τον κόσμο.

Τρόμο προκαλεί και η λεγόμενη γκρίζα ζώνη, δηλαδή ένα κρίσιμο ποσοστό που δεν απαντάει στις δημοσκοπήσεις και το οποίο έχει αντισυστημικά χαρακτηριστικά, τα οποία ευνοούν τη λεγόμενη τιμωρητική ψήφο.

Ανύπαρκτος ο ΣΥΡΙΖΑ

Το παρήγορο για την κυβέρνηση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι ανύπαρκτος.

Αυτό βέβαια δεν προκαλεί κανέναν εφησυχασμό, γιατί τις εκλογές δεν τις κερδίζει η αντιπολίτευση, αλλά τις χάνει η κυβέρνηση.

Ανησυχητική είναι και η αύξηση των ποσοστών του λεγόμενου ακροδεξιού χώρου με το κόμμα του φυλακισμένου Κασιδιάρη να καταγράφει 2% στις δημοσκοπήσεις.

Σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου

Τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων επαναφέρουν τα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Το σημερινό εκλογικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, χωρίς κανένα κόμμα να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου επιβάλλεται λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί και τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και η χώρα.