Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αριστεράς για την ομιλία Ζελένσκι

07/04/2022, 14:09
Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αριστεράς για την ομιλία Ζελένσκι

Ισχυρές αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25

του Τάσου Παππά

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε νωρίτερα στη Βουλή των Ελλήνων κι έστειλε μήνυμα «ελευθερία ή θάνατος» ζητώντας από τους Έλληνες να δημιουργηθεί μια νέα «Φιλική Εταιρεία», αυτή τη φορά στην Ελλάδα αντί της Οδησσού επί Επαναστάσεως του 1821, που θα συμβάλλει στο να σωθεί η Μαριούπολη.

Σημειώνεται ότι παρούσα στην ομιλία του Ουκρανού προέδρου έδωσε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπως και το «παρών» έδωσε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Αθήνα.

Από την πλευρά των κομμάτων, παρόντες ήταν τα μέλη των Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Η αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Εντύπωση προκάλεσε η αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με το πέρας της ομιλίας της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς ενώ οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής σηκώθηκαν και χειροκρότησαν τον Ουκρανό πρόεδρο, ενώ οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέμειναν στις θέσεις, με μόλις ελάχιστους βουλευτές να χειροκροτούν διακριτικά.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε ευθέως στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω ανάρτησής του στο twitter, αναφέροντας ότι: "Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση. Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο ΠΘ. Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή."

ΚΚΕ: Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη Βουλή

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο δεν έδωσε το «παρών» στη Βουλή, αιχμές κατά του Ουκρανού προέδρου, με αφορμή και την τοποθέτηση ενός μέλους του τάγματος «Αζόφ».

Ειδικότερα, το ΚΚΕ σημειώνει στην ανακοίνωσή του:

«Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη #βουλή και την ομιλία #Ζελένσκι, με τα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ!».

Αποχώρησε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 από τη Βουλή

Το ΜέΡΑ25 εκπροσώπησε στη Βουλή, ο βουλευτής Γιώργος Λογιάδης, ο οποίος και αποχώρησε άμεσα από την αίθουσα της Βουλής μόλις έγινε αντιληπτό πως μέλη του Τάγματος Αζόφ πήραν τον λόγο.

Το ΜέΡΑ25 αναφέρει σε ανακοίνωσή του «είναι αλληλέγγυο στον Ουκρανικό Λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ!».

Και προσθέτει: «Αυτό που συνέβη σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο, είναι ο απόλυτος εξευτελισμός και συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του Προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, τόνισε ότι «ο Πρόεδρος Ζελένσκι μόλις πρόσβαλε τη Βουλή των Ελλήνων δίνοντας βήμα σε ναζί μέλη του Τάγματος Αζόφ και, έτσι, υπονόμευσε τον αγώνα των Ουκρανών εναντίον του στρατού του Πούτιν. Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον Ουκρανικό Λαό, όχι στο Τάγμα Αζόφ που δίνει άλλοθι στον Πούτιν