Ν. Κεραμέως: Κατέθεσε αγωγή κατά της ΔΟΕ για να κηρυχθεί παράνομη απεργία–αποχή των δασκάλων

22/09/2022, 14:58
Ν. Κεραμέως: Κατέθεσε αγωγή κατά της ΔΟΕ για να κηρυχθεί παράνομη απεργία–αποχή των δασκάλων

Η υπουργός Παιδείας κατηγορεί τη ΔΟΕ για λογική «ήσσονος προσπάθειας», «οπισθοδρομική στάση» και «άγνοια των διεθνών πρακτικών» και σημειώνει πως τελικά, υπονομεύει τα ίδια τα συμφέροντα του κλάδου που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή κατά της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη απεργία-αποχή που για τους θεσμούς του Ενδοσχολικού Συντονιστή και του Παιδαγωγικού Συμβούλου-Μέντορα.

Η αγωγή θα εκδικαστεί σήμερα, Πέμπτη, λόγω του επείγοντος. Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι οι θεσμοί αυτοί έχουν ρόλο υποστηρικτικό του έργου των εκπαιδευτικών και στοχεύουν στην ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας και του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.

Κατηγορεί τη ΔΟΕ για λογική «ήσσονος προσπάθειας», «οπισθοδρομική στάση» και «άγνοια των διεθνών πρακτικών» και σημειώνει πως τελικά, υπονομεύει τα ίδια τα συμφέροντα του κλάδου που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί.

«Ούτε βήμα πίσω» διαμηνύει μέσω ανάρτησής της η κ. Κεραμέως και τονίζει πως θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια εκπαιδευτική πολιτική, «που δίνει περισσότερα και καλύτερα εφόδια στους μαθητές, που κάνει καλύτερους τους εκπαιδευτικούς μας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Αγωγή Υπ. Παιδείας κατά ΔΟΕ για την απεργία-αποχή ενάντια στους θεσμούς του Ενδοσχολικού Συντονιστή και του Παιδαγωγικού Συμβούλου-Μέντορα

Κατεπείγουσα αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατά της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), ζητώντας την εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων και ειδικότερα τα άρθρα 92 και 93 του ν. 4823/2021 που αφορούν στον Ενδοσχολικό Συντονιστή και τον Παιδαγωγικό Σύμβουλο-Μέντορα.

Το Υπουργείο ζητά από το Δικαστήριο να κρίνει παράνομη την κηρυχθείσα από τη ΔΟΕ απεργία – αποχή από κάθε καθήκον που σχετίζεται με τους νέους θεσμούς του Ενδοσχολικού Συντονιστή και του Παιδαγωγικού Συμβούλου-Μέντορα, οι οποίοι, αξίζει να σημειωθεί, έχουν ρόλους υποστηρικτικούς του έργου των εκπαιδευτικών και της σχολικής μονάδας εν γένει, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας και του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου. Η αγωγή θα εκδικαστεί σήμερα, Πέμπτη, λόγω του επείγοντος.

Η ΔΟΕ, που αρνείται συστηματικά την εφαρμογή των νόμων εν τοις πράγμασι, στοχεύοντας να επιβάλει τη βούλησή της στη Βουλή, ενώ αποπειράται διαρκώς να ματαιώσει κάθε προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας της εκπαίδευσης, επέδωσε στο Υπουργείο Παιδείας εξώδικο, στρεφόμενη κατά της εφαρμογής ψηφισμένου από τη Βουλή νόμου. Μεταξύ των επιχειρημάτων που επικαλείται είναι ότι το Υπουργείο επιδιώκει την «ενίσχυση των μονοπρόσωπων οργάνων, όπως του διευθυντή του σχολείου», την «εντατικοποίηση της γραφειοκρατίας» που «πολύ απέχουν» από «την διασφάλιση των εργασιακών κεκτημένων των εκπαιδευτικών», ανάμεσα σε άλλα.

Με τη λογική της ήσσονος προσπάθειας, την οπισθοδρομική στάση και την άγνοια των διεθνών πρακτικών, η ΔΟΕ, που πρώτη θα έπρεπε να επιδιώκει τη στήριξη του εκπαιδευτικού και της σχολικής μονάδας με κάθε πρόσφορο μέσο, υπονομεύει τελικά τα ίδια τα συμφέροντα του κλάδου που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί.