Ν. Μηταράκης: «Το περιστατικό στον Έβρο έγινε με στόχο να ανοίξουμε τα σύνορά μας»

26/09/2022, 22:26
Ν. Μηταράκης: «Το περιστατικό στον Έβρο έγινε με στόχο να ανοίξουμε τα σύνορά μας»

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου παρουσίασε δεκατέσσερα σημεία βελτίωσης στη διαχείριση του προσφυγικού / μεταναστευτικού.

Ο Νότης Μηταράκης προανήγγειλε ότι «τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα εγκαινιασθεί η νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή στη Λέσβο, ενώ, εντός του τρέχοντος έτους θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει η επέκταση του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης του Έβρου», σε σημερινή (26/09) επίσημη τοποθέτηση. Στόχο του Υπουργείου, αποτελεί και η λειτουργία της νέας κλειστής δομής στη Χίο, έως τον ερχόμενο Απρίλιο.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι «πολύ σύντομα» θα κλείσει οριστικά η δομή του Ελαιώνα, καθώς «ο ιδιοκτήτης της έκτασης, ο Δήμος Αθηναίων, έχει ζητήσει να τού επιστραφεί εντός του 2022». Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται μέσα στον Ελαιώνα περίπου πεντακόσια άτομα και «έχουμε επαρκέστατο χώρο φιλοξενίας για εκείνους που δικαιούνται φιλοξενία».

Στο τέλος του χρόνου, θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα “ESTIA”, καθώς, υπάρχει επαρκής χώρος στις υφιστάμενες δομές για να μεταφερθούν όσοι παραμένουν στα διαμερίσματα, επισημάνθηκε.

Αναφορικά με καθυστερήσεις στις πληρωμές στα προγράμματα “ESTIA” και φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, ο κ. Μηταράκης ζήτησε «συγγνώμη», τονίζοντας ότι «θα αντιμετωπισθούν μέσα στις επόμενες –μερικές– εβδομάδες».

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι έχουν καταβληθεί κανονικά οι πληρωμές των ιδιοκτητών διαμερισμάτων του προγράμματος “ESTIA” έως τον περασμένο Απρίλιο, ενώ, για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου θα δοθεί «εντός των επόμενων λίγων ημερών» προκαταβολή 80% του ποσού και θα γίνει εκκαθάριση των υπόλοιπων ποσών, στο τέλος του χρόνου.

Για τις δομές ασυνόδευτων παιδιών, εξήγησε ότι έχει πραγματοποιηθεί «πλήρης εξόφληση» του προηγούμενου προγράμματος που έληγε στις αρχές του 2022 και εκκρεμούν οι πληρωμές για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Ο Νότης Μηταράκης συμπλήρωσε ότι έχουν εκταμιευθεί 7.5 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης και έχουν γίνει οι πληρωμές, ενώ, εγκρίθηκε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ «και θα ακολουθήσουν αμέσως πληρωμές».

Μεταξύ άλλων, στάθηκε στον περιορισμό του αριθμού των αφίξεων, με το 2021 να έχει σημειωθεί ο χαμηλότερος αριθμός της δεκαετίας και το 2022 να εκτιμάται ότι θα υπάρξει ο δεύτερος χαμηλότερος αριθμός ροών.

Προσθέτως, στη μείωση των διαμενόντων στις δομές φιλοξενίας όλης της χώρας και των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου με στόχο στο τέλος του 2022 οι εκκρεμότητες να αφορούν μόνο στις τρέχουσες υποθέσεις, στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, την ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων και τη διαχείριση των συνόρων με επέκταση του φράχτη του Έβρου και εξέλιξη του εξοπλισμού ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Στα τέλη του 2022, θα λειτουργήσει η νέα ψηφιακή πλατφόρμα «Αλκυόνη ΙΙ», ένα εσωτερικό σύστημα που θα επιτρέπει όλη η διαδικασία ασύλου να είναι ψηφιακή, από την πρώτη καταγραφή έως την επίδοση της απόφασης.

Για όσους βρίσκονται ήδη σε αστικά κέντρα και θέλουν να υποβάλλουν αίτημα ασύλου, λειτουργούν κέντρα στις δομές σε Μαλακάσα και Διαβατά και από αρχές Οκτωβρίου «θα πολλαπλασιαστούν κατά πολύ τα ραντεβού», ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στην εξέταση του αιτήματος.

Τον Νοέμβριο του 2022 αναμένεται να λειτουργήσει η πλατφόρμα καταγραφής των δικαιούχων της συμφωνίας με το Μπαγκλαντές, ενώ, «η συμφωνία θα έχει αποτελέσματα από το 2023, θα έρθουν οι 4.000 που προβλέπεται και θα ολοκληρωθεί και η έκδοση πενταετούς άδειας παραμονής σε 15.000 που βρίσκονται ήδη στη χώρα».

Σχετικά με την ενσωμάτωση, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει εντάξει προγράμματα στήριξης αναγνωρισμένων προσφύγων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 36 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά τους Ουκρανούς πρόσφυγες και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Υπουργός, 75.942 Ουκρανοί έφθασαν στη χώρα μετά την έναρξη του πολέμου και έχουν υποβληθεί 20.135 αιτήσεις για προσωρινή προστασία.

Ωστόσο, υπάρχουν ήδη πληροφορίες για Ουκρανούς που επιλέγουν τις τελευταίες εβδομάδες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά σε συγκεκριμένες περιοχές.

Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε ως «απογοητευτικό» τον αριθμό των θέσεων που προσφέρουν άλλες χώρες της Ένωσης για εθελοντικές μετεγκαταστάσεις, καθώς, εφέτος υπολογίζονται 160.000 αφίξεις, ενώ, οι συνολικές θέσεις για μετεγκατάσταση που έχουν προσφερθεί για να υλοποιηθούν το 2022, ανέρχονται σε 1.017. Επίσης, εντόπισε ότι δεν διαφαίνεται ουσιαστική πρόοδος για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης.

Τέλος, για το περιστατικό με τους 38 μετανάστες στον Έβρο, ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι απευθύνθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς «προέκυψαν πολύ σημαντικά στοιχεία» για τα πραγματικά περιστατικά, που χρήζουν απαντήσεων και εκτίμησε ότι «όλη αυτή η ιστορία έγινε με στόχο να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση, για να ανοίξουμε τα σύνορά μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να γίνει με την παρούσα κυβέρνηση».