Ανδρουλάκης: Η κλιματική αλλαγή θα πολλαπλασιάσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα -Nα επενδύσουμε στην πρόληψη

17/10/2022, 12:06
Ανδρουλάκης: Η κλιματική αλλαγή θα πολλαπλασιάσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα -Nα επενδύσουμε στην πρόληψη

Ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δυνατότητες παροχής επείγουσας οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες από την κακοκαιρία στην Κρήτη.

Τα συλλυπητήρια του απηύθυνε στις οικογένειες των δυο συμπολιτών μας, που βρήκαν τραγικό θάνατο στην Αγία Πελαγία της Κρήτης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε παράλληλα τη στήριξη του στους κατοίκους, που δοκιμάζονται καθώς η ισχυρή κακοκαιρία προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου.

Κατέθεσε μάλιστα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δυνατότητες παροχής επείγουσας οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες.

«Απευθύνω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των δυο συνανθρώπων μας, που βρήκαν τραγικό θάνατο. Η καταστροφή είναι βιβλική και απαιτείται η άμεση στήριξη των πληγέντων κατοίκων και επιχειρηματιών. Η κλιματική αλλαγή θα πολλαπλασιάσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα γι’ αυτό οφείλουμε να επενδύσουμε στην πρόληψη».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του κ. Ανδρουλάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου ισχυρή κακοκαιρία έπληξε με δριμύτητα την Περιφέρεια Κρήτης.

Δύο άνθρωποι έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας του Δήμου Μαλεβιζίου ενώ στις Περιφερειακές ενότητες Λασιθίου και Ηρακλείου καταγράφονται μεγάλης έκτασης καταστροφές σε υποδομές, επιχειρήσεις, κατοικίες και αυτοκίνητα, πολλά από τα οποία παρασύρθηκαν στη θάλασσα.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1.Έχει κατατεθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης;

2.Τι άλλες δυνατότητες παροχής οικονομικής βοήθειας υπάρχουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ποιες από αυτές έχουν αξιοποιηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση;

3.Τι δυνατότητες υπάρχουν για την παροχή αποζημίωσης στους κατοίκους που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται;

Τριαντόπουλος για τις καταστροφές στην Κρήτη

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος, μίλησε στην ΕΡΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βρεθήκαμε χθες και στις δύο περιοχές με κυβερνητικό κλιμάκιο για να καταγράψουμε και να έχουμε μία εικόνα για τις καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί. Εκεί είχαμε το τραγικό συμβάν δυστυχώς των ανθρώπινων απωλειών στην Αγία Πελαγία».

Και πρόσθεσε: «Στην περιοχή όντως υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τα οικιστικά και χωροταξικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Αν κάποιος επισκεφτεί την περιοχή, θα δει ότι η κατάσταση στους άλλους δρόμους, πέρα από αυτόν που ήταν το ρέμα, δεν είναι τόσο δύσκολη ως προς τις ζημιές, ενώ μεγαλύτερες ως προς την έκταση και την περίμετρο και τους καταστηματάρχες που έχουν πληγεί είναι ζημιές στη Σητεία, έχει πληγεί ο αστικός ιστός. Σε αρκετές επιχειρήσεις όπου βρεθήκαμε και με το κυβερνητικό κλιμάκιο έχουν μπει τα νερά μέσα, ωθώντας εμπορεύματα σε πάρα πολλές των περιπτώσεων στη θάλασσα. Οπότε εκεί από την πρώτη στιγμή έχουμε ενεργοποιήσει, όπως και στην περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου, το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη φυσικά των Δήμων, οι οποίοι μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης έχουν αναλάβει από την πρώτη στιγμή τη διαχείριση της κατάστασης. Εμείς ερχόμαστε να χρηματοδοτήσουμε τις διαδικασίες αλλά και να συντονίσουμε όπου χρειάζεται. Το ποσό είναι 400.000 είναι στον ένα Δήμο και άλλες 400.000 στον άλλο Δήμο για τις πρώτες ανάγκες, χωρίς τεχνικά δελτία θα πρέπει να γίνει καταγραφή, αποτίμηση των ζημιών και των αναγκών».