Μητσοτάκης: Κανένα σοβαρό έγκλημα δεν θα μείνει στο «σκοτάδι»

19/10/2022, 12:20
Μητσοτάκης: Κανένα σοβαρό έγκλημα δεν θα μείνει στο «σκοτάδι»

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για καίριο έργο της αστυνομίας ευχαριστώντας, αρχικά, τους αστυνομικούς για την προσφορά τους προς την κοινωνία.

Ομιλία πραγματοποίησε σήμερα το πρωί (19/10) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για καίριο έργο της αστυνομίας ευχαριστώντας, αρχικά, τους αστυνομικούς για την προσφορά τους προς την κοινωνία.

«Η ασφάλεια όλων μας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα είχα τονίσει πριν από τρία χρόνια, είναι μια πολιτική που εξακολουθούμε να την εφαρμόζουμε με προσαρμογές» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι αυτό επιβάλει «όχι μόνο η οργάνωση μια ευνομούμενης κοινωνίας αλλά και η ίδια η ταχύτητα που αλλάζει ο κόσμος μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε αναντικατάστατο τον ρόλο της ΕΛ.ΑΣ. για την υπεράσπιση των συνόρων όπως το 2020 για να αποτρέψει το σχέδιο εργαλειοποίησης των μεταναστών ως μοχλό πίεσης απέναντι και στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Τόνισε ότι η ασφάλεια αποτελεί θεμελιώδες αγαθό του πολίτη γιατί συνδέεται άρρηκτα με τη σταθερότητα, με την κοινωνική ειρήνη, την ανάπτυξη, το δικαίωμα στην προκοπή, συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη άσκηση κάθε ατομικού και κοινωνικού δικαιώματος.

Την επιβάλλει όχι μόνο η οργάνωση μιας ευνομούμενης πολιτείας αλλά η ίδια η ταχύτητα με την οποία αλλάζει ο κόσμος μας καθώς και η διαφοροποίηση των απειλών κατά των κοινωνικών αγαθών της συλλογικής ευημερίας.

«Όλοι που πρέπει να λογοδοτήσουν στην ελληνική δικαιοσύνη, θα το κάνουν» διεμήνυσε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια να στηρίξει τους αστυνομικούς στην απαιτητική τους αποστολή, είπε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας αναφορά στην φύλαξη από την ομάδα Δράση. «Γνωρίζετε πόσο τονώνεται το αίσθημα του πολίτη από την παρουσία της αστυνομίας στη γειτονιά του και σε αυτό επέμεινα πολύ για να απαλλάξουμε την ΕΛ.ΑΣ. από το βάρος της γραφειοκρατίας για να ενισχυθούν ιδίως οι βραδινές περιπολίες» συμπλήρωσε.

«Παρά την εικόνα που σχηματίζεται από ΜΜΕ και δικαιολογημένα με αφορμή ορισμένες υποθέσεις, η εγκληματικότητα έχει μειωθεί. Η τρομοκρατική βία έχει πρακτικά εξαφανιστεί, καταργήσαμε τα άβατα, τα Εξάρχεια έχουν παραδοθεί στους κατοίκους και τους επισκέπτες, αρκετά κατειλημμένα κτήρια έχουν παραδοθεί» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στο σημερινό περιβάλλον η ΕΛ.ΑΣ. καλείται να ανταποκριθεί με πολλαπλές προκλήσεις και το κατορθώνετε πανάξια, προσθέτοντας νέες επιτυχίες στις παλιές. Είναι πολλές οι πρόσφατες ιστορίες που συγκλόνισαν την κοινωνία αλλά εξιχνιάστηκαν και αυτό στέλνει το μήνυμα ότι κανένα σοβαρό έγκλημα δεν θα μείνει στο σκοτάδι» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στο παρελθόν υπήρξαν ιστορίες αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών, διερευνήθηκαν και πήραν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Η προμήθεια 2.500 μικρών καμερών που θα φέρουν οι αστυνομικοί στις στολές τους θα βοηθήσουν για να υπάρχουν πειστήρια τυχόν αστυνομικής βίας.

Δεν θα γίνει, όμως, ανεκτή καμία ανοχή οργάνου της τάξης σε βάρος πολίτη, θα πρέπει να τιμωρείται με εξάντληση κάθε αυστηρότητας και αναφέρομαι και στο περιστατικό του ΑΤ Ομονοίας η δικαστική διερεύνηση για το οποίο προχωράει με ταχύτητα. Μην αφήνετε μετρημένους στα δάχτυλα συναδέλφους σας να κηλιδώνουν το όνομα χιλιάδων άλλων αστυνομικών» είπε απευθυνόμενους στους αστυνομικούς ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η ασφάλεια όλων μας - Κανένα σοβαρό έγκλημα δεν θα μείνει στο «σκοτάδι»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμα ότι «οι ελληνικές πόλεις δεν βρίσκονται στο έλεος εγκληματιών, ούτε είναι νησίδες ανομίας. Αυτά τα υποστηρίζουν τα άκρα του πολιτικού φάσματος. Υπάρχουν βήματα προόδου, βέβαια, που πρέπει να κάνει η αστυνομία καθώς η αντιμετώπιση της βίας και του εγκλήματος είναι ένας μακροχρόνιος πόλεμος που δίνετε καθημερινά και στις οποίες έχετε θρηνήσει δεκάδες συναδέλφους σας. Το αίσθημα ασφάλειας, όμως, έχει τονωθεί και με τους νέους ρόλους που έχουν δοθεί στην αστυνομία διαλύεται το αίσθημα του φόβου».

Με αφορμή, δε, τα εγκλήματα όπως σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων ή δολοφονίες γυναικών που αποκαλύπτονται χάρη και σε μαρτυρίες των θυμάτων τόνισε ότι «η οργανωμένη πολιτεία, εσείς που είστε οι πρώτες αποδέκτες καταγγελιών θα αφουγκραστούν και οι μηχανισμοί θα είναι στο πλευρό των πολιτών που έπεσαν τέτοιων πράξεων ώστε πρώτα να βρουν προστασία και μετά να δικαιωθούν. Ας είμαστε λίγο φειδωλοί στην κριτική. Η Ελλάδα είναί μια χώρα ασφαλής όπως προκύπτει από τις επενδύσεις και τον αριθμό των ξένων επισκεπτών».

Τάκης Θεοδωρικάκος: Η έρευνα σε όλες τις υποθέσεις θα φτάσει μέχρι τέλους, είναι ζήτημα ήθους και αξιοπρέπειας

Στην δική του ομιλία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, επισήμανε αρχικά ότι «χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει δημοκρατία». Μιλώντας, δε, για τους παριστάμενους αστυνομικούς είπε ότι «είναι οι άνθρωποι που προστατεύουν τα σύνορα της χώρας στον Έβρο στο πλαίσιο του σχεδίου Ακρίτας».

«Υπηρετούμε το όραμα μιας αστυνομίας σύγχρονης και φιλικής προς τον πολίτη και παρουσία στις γειτονιές γι’ αυτό και απαλλάσσουμε την ΕΛ.ΑΣ. από πάρεργα όπως για παράδειγμα η παράδοση δικογράφων. Έτσι έχουμε πετύχει να περιπολούν καθημερινά στους δρόμους της Αττικής 3.280 αστυνομικοί. Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει στη μείωση άνω του 25% στην μικρή εγκληματικότητα στα νοικουριά σε σχέση με το 2015-2019» επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η ασφάλεια όλων μας - Κανένα σοβαρό έγκλημα δεν θα μείνει στο «σκοτάδι»

Έστειλε, μάλιστα, το μήνυμα ότι «ο νόμος είναι νόμος για όλους απέναντι σε όλους όπως συνέβη στην περίπτωση του Άλκη Καμπανού».

«Αυταρχισμός δεν είναι η επιβολή του νόμου αλλά η ανοχή της ανομίας» είπε ακόμα ο κ. Θεοδωρικάκος με αφορμή την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στις φοιτητικές εστίες στου Ζωγράφου.

«Η έρευνα σε όλες τις υποθέσεις θα φτάσει μέχρι τέλους μέχρι και να συλληφθεί ο τελευταίος δράστης, είναι ζήτημα ήθους και αξιοπρέπειας και αφορά κάθε δολοφονία» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και διεμήνυσε ότι συμπεριφορές που προσβάλουν την ΕΛ.ΑΣ. δεν έχουν θέση στο σώμα σημειώνοντας ότι «34 αστυνομικοί τα τελευταία 2 χρόνια έχουν αποταχθεί γιατί διέπραξαν σοβαρά αδικήματα. Η αυτοκάθαρση είναι ζήτημα κύρους για την ΕΛ.ΑΣ.»

«Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Έλληνα και την Ελληνίδα αστυνομικό επιλύοντας πάγια προβλήματα. Σας το οφείλουμε και το αποδεικνύουμε με πράξεις. Δεν εφησυχάζουμε, δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, υπάρχουν προβλήματα που θέλουν επίλυση. Αποφασισμένοι να κάνουμε τους πολίτες να νιώθουν πιο ασφαλείς σε μια δύσκολη εποχή» κατέληξε ο Τάκης Θεοδωρικάκος ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό για τη στήριξη στο έργο της ΕΛ.ΑΣ.