Χρ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

27/10/2022, 15:36
Χρ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΒΕΑ, τόνισε ότι «η Ελλάδα τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες – ή, για να το αντιστρέψω, πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι πιο ευάλωτες το 2023, σε σχέση με την Ελλάδα», ενώ έστειλε μήνυμα πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι, παρά τις διαδοχικές και επάλληλες εξωγενείς κρίσεις της τελευταίας τριετίας, «πολιτεία και πολίτες, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και Κυβέρνηση, τα καταφέραμε ικανοποιητικά». και πρόσθεσε ότι, όπως προέκυψε και από την πρόσφατη Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία ο Υπουργός Οικονομικών εκπροσώπησε τη χώρα μας, «η Ελλάδα τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες – ή, για να το αντιστρέψω, πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι πιο ευάλωτες το 2023, σε σχέση με την Ελλάδα».

Ακόμη, ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε ειδική αναφορά στη βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ και στη συμβολή των επιχειρήσεων σε αυτή: «Βλέπουμε ότι είτε εξ ανάγκης είτε από επιλογή, με ή και χωρίς τη βοήθεια της Κυβέρνησης, εσείς οι ίδιοι έχετε αλλάξει το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας. Εξάγετε περισσότερο, επενδύετε περισσότερο. Με τα σημερινά δεδομένα, η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια επενδύσεων και εξαγωγών, μεταξύ όλων των χωρών της Ευρώπης, και το 2022 και το 2023».

Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει εντατικά το μεταρρυθμιστικό έργο της, ενώ ξεκαθάρισε: «Δεν ακολουθούμε πολιτική επιδοτήσεων. Ακολουθούμε πολιτική μόνιμων μειώσεων φόρων και στις κρίσεις απαντάμε με one off παρεμβάσεις επιδοτήσεων. Παίρνουμε τη μόνιμα καλύτερη εκτέλεση του Προϋπολογισμού, που απορρέει από την υψηλότερη ανάπτυξη, και αυτή τη μεταφράζουμε σε μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών – μόνιμες – τα τελευταία χρόνια και το 2023. Παίρνουμε τα υψηλότερα έσοδα, τα οποία προκύπτουν από την ακρίβεια και δεν είναι μόνιμα, και τα κάνουμε επιδοτήσεις».

Σταϊκούρας: Όποιος δεν επιδείξει δημοσιονομική σταθερότητα, κινδυνεύει να βγει εκτός αγορών

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα μέτρα στήριξης που λαμβάνει η Κυβέρνηση ακολουθούν την κατεύθυνση που αποφασίστηκε στο τελευταίο Eurogroup: είναι έκτακτα, προσωρινά και στοχευμένα. Τόνισε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα κρατά και ορισμένα αποθέματα για το 2023. Επιπλέον, ανέδειξε τη σημασία της δημοσιονομικής σταθερότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όποιος τολμήσει να κινηθεί μη επιδεικνύοντας δημοσιονομική σταθερότητα, σε περίοδο υψηλού πληθωρισμού, θα κινδυνεύσει έντονα να βγει εκτός αγορών. Πρόσφατα, βιώσαμε ένα παράδειγμα που οδήγησε σε αλλαγή ολόκληρης Κυβέρνησης, με νέο Πρωθυπουργό, πριν από λίγες ώρες. Ειδικά στην Ελλάδα, απαιτείται διπλή υπευθυνότητα, γιατί η χώρα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, συνεπώς οι αγορές μας κοιτάνε διπλά προσεκτικά».

Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, σχολιάζοντας ότι «η Ευρώπη ενήργησε με εξαιρετικά αντανακλαστικά κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης και με εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά, συγκρουόμενα μεταξύ τους, στην ενεργειακή κρίση».