Μετά τα ψευτοσκάνδαλα ο Τσίπρας «τρέχει να μαζέψει» τον Πολάκη

10/01/2023, 12:43
Μετά τα ψευτοσκάνδαλα ο Τσίπρας «τρέχει να μαζέψει» τον Πολάκη

Φοβάται ότι ο ζήλος του «αψύ Κρητικού» θα κάψει ένα ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ κατά των «γαλάζιων ακρίδων»

Διακριτική υπόδειξη προς τον Παύλο Πολάκη να είναι πιο προσεκτικός στις καταγγελίες του για τη σχέση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, με το δημόσιο χρήμα απηύθυνε χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να «συμμαζέψει» κάπως τον βουλευτή του , από την άκριτη και χωρίς εμπεριστατωμένη έρευνα και νομική στήριξη καταγγελιολογία, ήταν αποτέλεσμα της αποκάλυψης από την ΝΔ της εργασιακής σχέσης της βουλευτού Καβάλας Τάνιας Ελευθεριάδου με τον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με αυτήν «Η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ελευθεριάδου ας αφήσει τις βαρύγδουπες αναρτήσεις και αντί να επιχειρεί να εμφανιστεί ως τιμητής, ας απαντήσει, τόσο η ίδια όσο και το κόμμα της:

-Έχει ή όχι 55 εντάλματα πληρωμών για υπηρεσίες της προς τον ΕΦΚΑ από το 2019 έως σήμερα, ενώ την ίδια στιγμή είχε βουλευτική ιδιότητα;
-Στην περίπτωσή της ισχύει το ασυμβίβαστο ή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεράνω
-Ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει την άμεση παραίτησή της ή όχι;».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε άμεσα να απαντήσει.

Αφού δήλωσε ότι η εργασία της στον ΕΦΚΑ έγινε υπό την ιδιότητα της ειδικού πληρεξουσίου και αντικλήτου τεκμηρίωσε και νομικά τη θέση της επισημαίνοντας τα εξής :

«α) με βάση το άρ. 57 του Συντάγματος, δεν προκύπτει ασυμβίβαστο των παραπάνω αναφερόμενων ιδιοτήτων, καθώς ασκώ το επάγγελμα του δικηγόρου ως ελεύθερη επαγγελματίας και όχι με «την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης. Στη διάθεσή μου έχω σχετική γνωμοδότηση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Γεώργιου Σωτηρέλη, που τεκμηριώνει εμπεριστατωμένα και χωρίς αμφιβολία την ορθότητα της νομικής μου προσέγγισης για το εν λόγω θέμα. Εξάλλου, με την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2008 το γενικό ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με την άσκηση οιουδήποτε επαγγέλματος δεν ισχύει, και οι βουλευτές μπορούν να δραστηριοποιούνται νομίμως ως επαγγελματίες δικηγόροι.

β) η παροχή υπηρεσιών στον e-ΕΦΚΑ (πρ. ΙΚΑ), αρχής γενομένης από το 2011 δεν αποτελεί ασυμβίβαστο.

Αντίστοιχη είναι η περίπτωση βουλευτού της ΝΔ . Πριν μερικές μέρες ο βουλευτής Χανιών του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης υπεύθυνος για την τεκμηρίωση της «γαλάζιων σκανδάλων» , είχε κατηγορήσει για το ίδιο πράγμα την Άννα Ευθυμίου βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ , εξομοιώνοντάς την με τις περιπτώσεις Πάτση και Χειμάρα . Έγραψε ο κ. Πολάκης : «Η βουλευτής Θεσσαλονίκης Άννα Ευθυμίου παραβίαζε (αν και δικηγόρος) κι ΑΥΤΗ το Σύνταγμα, παρέχοντας νομικές υπηρεσίες σε σταθερή βάση προς τον ΕΦΚΑ.»

Η κ. Ευθυμίου απάντησε και αυτή και η απάντησή της δεν διέφερε σημαντικά από εκείνη της κ. Ελευθεριάδου.

Επικαλέστηκε τη δικηγορική της ιδιότητα, ανέφερε ότι πρόκειται για υποθέσεις που είχε αναλάβει πριν εκλεγεί βουλευτής, προσέθεσε νομικές απόψεις παρόμοιες με αυτές που ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως η μόνη εμφανής διαφορά μεταξύ των δύο περιπτώσεων είναι τα ποσά που εισέπραξαν οι δύο κυρίες από τον ΕΦΚΑ, αλλά αυτό είναι θέμα που δεν έχει σχέση με την ουσία των συγκεκριμένων καταγγελιών .

Η κατάσταση αυτή έφερε και την αντίδραση του κ. Τσίπρα, αφού μετριοπαθή στελέχη του κόμματος του τον προειδοποίησαν ότι η «φόρα» που έχει πάρει ο κ . Πολάκης , μπορεί άμεσα να πλήξουν την αξιοπιστία του κόμματος .

Όπως του μεταφέρθηκε σχετικά το «γενικό τσουβάλιασμα» πλήττει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και αδικεί αξιοπρεπή στελέχη της ΝΔ, αφού όπως είναι γνωστό η κ. Άννα Ευθυμίου αποτελεί ένα από τα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης , που τυγχάνει «προνομιακής» μεταχείρισης από τα φιλικά προς το κόμμα μέσα ενημέρωσης . «Σε λίγο , δεν θα μας πιστεύουν , ούτε και οι ψηφοφόροι μας» , λέγεται ότι του ειπώθηκε.

Μετά από όλα αυτά , ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Πολάκη , να είναι περισσότερο προσεκτικός στις καταγγελίες του κατά των «γαλάζιων ακρίδων» και να συμβουλεύεται την νομική τεκμηρίωση του κόμματος , πριν δώσει στη δημοσιότητα νέα «σκάνδαλα».