Ο εκλογικός συμβολισμός της 14ης Μαΐου για τον Ερντογάν και η Κυριακή των Βαΐων για τη Ν.Δ.

23/01/2023, 10:46
Ο εκλογικός συμβολισμός της 14ης Μαΐου για τον Ερντογάν και η Κυριακή των Βαΐων για τη Ν.Δ.

Γιατί ο Ερντογάν άλλαξε γνώμη και έφερε τις εκλογές πιο μπροστά; Τι έγινε την Κυριακή των Βαΐων το 1990;

Κανονικά οι εκλογές στην Τουρκία επρόκειτο να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου 2023.

Αλλά ο Ερντογάν άλλαξε γνώμη και έφερε τις εκλογές πιο μπροστά για δύο λόγους:

Η επικρατέστερη ημερομηνία φαίνεται να είναι η 14η Μαΐου οπότε μπορούν οι εκλογές αυτές να θεωρηθούν πρόωρες και έτσι να παρακαμφθεί το νομικό κώλυμα ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να εκλεγεί για τρίτη φορά, εκτός εάν πρόκειται για πρόωρες εκλογές.

Η 14η Μαΐου έχει ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς είναι η ημέρα των βουλευτικών εκλογών (14 Μαΐου 1950) κατά την οποία αναδείχτηκε πρωθυπουργός ο Αντνάν Μεντερές για τον οποίον τρέφει ιδιαίτερο θαυμασμό ο πρόεδρος Ερντογάν.

Και ακόμα, ύστερα από την αναγγελία της ημερομηνίας των εισαγωγικών εξετάσεων για τα πανεπιστήμια της Τουρκίας που θα διεξαχθούν στις 17-18 Ιουνίου και επειδή η ημερομηνία του Μπαϊραμιού πέφτει στις 29 Ιουνίου, οι πληροφορίες λένε ότι ο Ιούνιος δεν υπάρχει καν στον εκλογικό σχεδιασμό Ερντογάν.

…και ο συμβολισμός της Κυριακής των Βαΐων για τον Μητσοτάκη

Παλιός κοινοβουλευτικός θυμήθηκε κάτι που μπορεί να έχει ξεχωριστή σημασία.

Στις 8 Απριλίου του 1990 ήταν επίσης Κυριακή των Βαΐων, όταν ο πατέρας του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, κατήγαγε νίκη στην τρίτη κατά σειράν εκλογική αναμέτρηση, επιτυγχάνοντας να «πιάσει» σχεδόν 47%.

Μάλιστα, η συμφωνία τότε με τον βουλευτή της ΔΗΑΝΑ Κατσίκη ήταν εκείνη που είχε οδηγήσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Όλα έχουν την σημασία τους και οι συμβολισμοί πολύ περισσότερο.