Αλ. Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης θέλει τις ψήφους των ακροδεξιών

08/02/2023, 15:42
Αλ. Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης θέλει τις ψήφους των ακροδεξιών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε «πυρά» κατά του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κυβερνητική τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε νωρίτερα στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης της κυβερνητικής τροπολογίας για το φρένο στην κάθοδο στις εθνικές εκλογές του μορφώματος Κασιδιάρη.

Ο κ. Τσίπρας ανάφερε ότι «η δημοκρατία είναι ήταν και θα είναι ο μοναδικός τρόπος για να πάνε τα πράγματα μπροστά. Πιστεύω ότι σε μια στιγμή που η δημοκρατία μπορεί να αλλάξει άρδην την πορεία μιας χώρας που σήμερα είναι παγιδευμένη στην παρακμή, στην απόγνωση, στην σκέψη, το σημαντικότερο που έχουμε ανάγκη είναι αυτή η αλλαγή μία νέα προοπτική γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι ισχυρή δημοκρατία σημαίνει να έχει ισχυρούς θεσμούς ότι ισχυρή δημοκρατία σημαίνει ισχυρότερο κράτος».

«Τι σας εμποδίζει να ορίσετε σαφώς στη διάταξη σε ποια κόμματα, ποιάς ιδεολογίας, ποιας δράσης, ποιου είδους κίνητρα εμπεριέχουν οι εγκληματικές πρακτικές τους ; Να τους ονοματίσετε. Τι σας εμποδίζει να περιγράψετε ρητώς τα ρατσιστικά και ναζιστικά κίνητρα των εγκλημάτων, όπως άλλωστε περιγράφονται και στον αντιρατσιστικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά;», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είπε ότι χθες, μια μέρα πριν η κυβέρνηση φέρει τη «ρύθμιση για τον αποκλεισμό των νεοναζί», ο κ. Μητσοτάκης «εμφανίστηκε στη Βουλή και με ένα διχαστικό παραλήρημα βγαλμένο από τη μετεμφυλιακή περίοδο μας ζήτησε πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης και έθεσε εκ νέου εκτός νόμου την εθνική μας αντίσταση», ενώ «καταφέρθηκε εναντίον του ΕΑΜ που ήταν ο κορμός της εθνικής αντίστασης του λαού μας απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές, δηλαδή απέναντι στους ναζί και στο φασισμό».

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι «δεν είναι ανιστόρητος ο κ. Μητσοτάκης» και πως όλα τα γνωρίζει, «απλά ο καημός του δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί, τα φασιστικά μορφώματα, να βάλει φρένο στον ακροδεξιό και εθνικιστικό λαϊκισμό», αλλά «να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών και των εθνικιστών». Είπε ότι ψαρεύει τόσο άτσαλα «στα θολά νερά της ψευτοεθνικοφροσύνης, του κίβδηλου πατριωτισμού, που τον έχουμε πάρει όλοι χαμπάρι».

Στη συνέχεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δύο χρόνια τώρα «άφησε τους εγκληματίες νεοναζί ανενόχλητους να κάνουν πολιτικό αγώνα από τη φυλακή» και ότι αυτά τα έβλεπε η ΝΔ, «απλά δε σας ενοχλούσε». Υποστήριξε πως στη ΝΔ πιστεύουν ότι με τον αποκλεισμό από τις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη «και την ταυτόχρονη στροφή σας στην ακροδεξιά ρητορική, θα καταφέρετε να κερδίσετε τους ψηφοφόρους που φαίνεται στις δημοσκοπήσεις να πηγαίνουν προς τα εκεί», είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε την κυβέρνηση σε διάλογο ώστε να βρεθεί κάτι που είναι κοινής αποδοχής.

«Aνοίγετε το δρόμο σε ένα τμήμα δικαστών να αποφασίζει εν λευκώ, για το ποιος συνδυασμός υπηρετεί και ποιος όχι την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αφήνετε ένα ανοιχτό παράθυρο διάπλατο, ώστε αύριο κάποιος να ισχυριστεί ότι ο νόμος που ψηφίσατε δεν αφορά μόνο τους νεοναζί. Αλλά και οποιοδήποτε κόμμα ο οποιοσδήποτε δικαστής κρίνει ότι δεν υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος. Επαναφέροντας την ανιστόρητη, την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων. Και εξισώνοντας τον κομουνιστική ιδεολογία με την απάνθρωπη ιδεολογία των ναζί. Τον κομμουνισμό με τον φασισμό», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Σας καλώ να συγκλίνουμε πάνω στις προτάσεις των Αλιβιζάτου, Κοντιάδη αλλά και άλλοι σημαντικοί συνταγματολόγοι. Προτάσεις που αποκλείουν τη συμμετοχή στις εκλογές κόμματος ή συνδυασμού που έχει στα ψηφοδέλτιά του υποψηφίους που έχουν οριστικά καταδικαστεί για τις πράξεις των άρθρων 187 και 187Α
Δηλαδή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ως εκεί μπορούμε και ως εκεί πρέπει, να πάμε όλοι μαζί», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.