Σφοδρή κριτική Άδωνη Γεωργιάδη σε ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για λάσπη και τοξικότητα

29/03/2023, 10:00
Σφοδρή κριτική Άδωνη Γεωργιάδη σε ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για λάσπη και τοξικότητα

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για πολιτική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ «σαν του Δόκτωρ Τζέκιλ και του Μίστερ Χάιντ».

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Ανάπτυξης, ‘Αδωνης Γεωργιάδης χθες στη Βουλή, κατηγορώντας τον για λάσπη και συκοφαντία εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι υπήρξε οποιαδήποτε ειδική ευνοϊκή μεταχείριση για δανειακές του υποχρεώσεις, τις οποίες, όπως είπε, εξυπηρετεί κανονικά.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για πολιτική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ «σαν του Δόκτωρ Τζέκιλ και του Μίστερ Χάιντ».

«Δεν σας ενδιαφέρει η διαφάνεια, θέλετε μόνο να στοχοποιήσετε τον πολιτικό σας αντίπαλο. Όχι, δεν σας ενδιαφέρει ο πολιτισμένος πολιτικός διάλογος. Αυτό που θέλετε να φέρετε να φέρετε στην πολιτική ζωή του τόπου, είναι τη τοξικότητα και τη λάσπη. Είστε τοξικοί και κακοί. Κάτω η λάσπη κατά του κ. Παπαθανάση. Κάτω η λάσπη από την πολιτική ζωή, κάτω η τοξικότητα που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Την απάντηση θα την πάρει από τον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει σιχαθεί τη ψευτιά του, στις εκλογές της 21ης Μαΐου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Αφορμή για τα παραπάνω, στάθηκε η τροπολογία για τροποποίηση του «πόθεν έσχες» που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα στήριξης για το δυστύχημα των Τεμπών, της οποίας και υπεραμύνθηκε ο γενικός εισηγητής του κόμματος, Χάρης Μαμουλάκης, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για υποκρισία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ υποστήριξε ότι δεν έδειξε ανάλογη ευαισθησία όταν ήταν κυβέρνηση.

«Θα είχε νόημα να ψηφίσουμε και αυστηρότερες διατάξεις για το ‘πόθεν έσχες’, αν πίστευα, έστω και ένα στο εκατομμύριο, ότι το πρόβλημα σας είναι η διάταξη, ενώ το πρόβλημα σας είναι η λάσπη και η συκοφαντία. Ο κόσμος δεν πρέπει να ξοδεύει για εσάς ούτε ένα χιλιοστό καλοπιστίας», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:

«Όταν ήταν κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας, το 2016 δημοσιοποιήθηκε η ρύθμιση ενός επιχειρηματικού δανείου της εταιρίας ΔΙΟΔΟΣ η οποία ανήκει στον αδερφό του, με δόσεις 300 ευρώ το μήνα. Και όταν ρωτούσα εγώ πως γινόταν ο εν ενεργεία πρωθυπουργός της χώρας, να δέχεται η επιχείρηση της οικογένειας του να παίρνει τέτοια ευνοϊκή ρύθμιση στα τραπεζικά της δάνεια, δεν άκουσα καμία δήλωση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. ‘Αρα ο πόνος που σας έπιασε για ειδική μεταχείριση των τραπεζών προς τους πολίτες, είναι βαθειά υποκριτικός.

Υπάρχει όμως ακόμα κάτι χειρότερο για τον αδελφό του κ. Τσίπρα. Ο κ. Δημήτρης Τσίπρας, είχε καταδικαστεί για ψευδή ασφαλιστική ενημερότητα για να πάρει δημόσιο έργο στη Μυτιλήνη, γιατί χρώσταγε στον ΕΦΚΑ. Για να μην καταδικαστεί τελικά, ήρθε ο κ. Τσίπρας και μετέτρεψε το νόμο και έκανε το αδίκημα από πλημμέλημα σε πταίσμα για να υπάρξει παραγραφή. Αλλάξατε το νόμο το 2016 για να αθωωθεί στο δικαστήριο ο αδερφός του κ. Τσίπρα. Είναι δυνατόν να έχετε κάνει αυτά ως κυβέρνηση και να έχετε τα μούτρα να μιλάτε στη ΝΔ;».

Ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε:

«Το 2018 η εφημερίδα ‘Documento’, η ίδια εφημερίδα που σήμερα κατηγορεί τον κ. Παπαθανάση, έγραφε πρωτοσέλιδα εναντίον μου ότι διατηρούσα ‘οφ σορ’ στη Κύπρο – κάτι που απαγορεύεται γιατί είναι μέλος της ΕΕ – και έπρεπε να εκπέσω από το βουλευτικό μου αξίωμα.

Πήγα στην επιτροπή Πόθεν Έσχες τότε, με πρόεδρο την Τασία Χριστοδουλοπούλου και ζήτησα πλήρη έλεγχο του ‘πόθεν έσχες’ μου, τις κινήσεις των τραπεζικών μου λογαριασμών, τις φορολογικές μου δηλώσεις, τις πιστωτικές μου κάρτες και οποιαδήποτε συναλλαγή μου σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα. Πράγματι, η κ. Χριστοδουλοπούλου μου έκανε εξονυχιστικό έλεγχο και κατέληξαν ότι δεν μου βρήκαν απολύτως τίποτα. Βγήκε ένα πόρισμα επί ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο κ. Γεωργιάδης ελέγχθηκε και βρέθηκε απολύτως σωστός.

Μέχρι σήμερα όμως στο διαδίκτυο, οι λογαριασμοί του ΣΥΡΙΖΑ και του Βαξεβάνη με λένε ‘αδιευκρίνιστο’. Πως μπορείτε εσείς, που είστε οι ίδιοι που με ελέγξατε, με βγάλατε ότι έχω σωστό ‘πόθεν έσχες’ να με λέτε ‘αδιευκρίνιστο’; Η απάντηση είναι πολύ απλή: Δεν σας ενδιαφέρει το ‘πόθεν έσχες’ μου, ούτε οι καταθέσεις μου, ούτε οι κινήσεις των λογαριασμών μου. Σας ενδιαφέρει μόνο να με σπιλώσετε. Αυτός είναι ο λόγος. Γιατί αν είχατε στοιχειώδη αξιοπρέπεια, θα σεβόσασταν τη απόφαση της δικής σας επιτροπής, με τη δικιά σας πλειοψηφία και τη δική σας πρόεδρο. Όμως εσείς προτιμάτε να εξευτελίζεστε. Ποτέ δεν μπήκατε στο κόπο να με αντιμετωπίσετε με καλοπιστία».

Αναλυτικός εμφανίστηκε ο κ. Γεωργιάδης και στην υπόθεση του επαγγελματικού τραπεζικού δανείου για το οποίο, όπως είπε, ο κ. Παπαθανάσης είναι συνεγγυητής και εξυπηρετείται κανονικά.

«Η εταιρία στην οποία ήταν διευθύνων σύμβουλος ο κ. Παπαθανάσης, πήρε δάνειο ύψους 2 εκ. ευρώ ως κεφάλαιο κίνησης από τη τράπεζα Eurobank. Συνεγγυητές ήταν όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Απογράφεται η περιουσία του και υποθηκεύεται ως εγγύηση για το δάνειο. Μέσα στην περιουσία που έχει απογραφεί, υπάρχει και το 50% ιδιοκτησίας, το διαμέρισμα που μένει στη Νέα Σμύρνη με τα παιδιά και τη γυναίκα του, το οποίο πήρε με άλλο δάνειο στεγαστικό, από την Εθνική Τράπεζα.

Το 2010, μεταβιβάζει μαζί με τη σύζυγο του το 100% του διαμερίσματος στα παιδιά του. Το επαγγελματικό δάνειο για το οποίο είναι συνεγγυητής, εξυπηρετείται κανονικά.

Το 2013, μέσα στη κρίση, το δάνειο κοκκίνισε και η εταιρία χρεοκόπησε.

Το 2015 η Eurobank του έκανε αγωγή καταδολίευσης. Πράγματι, έχασε τη πρωτόδικη απόφαση και έκανε έφεση. Προ της εφέσεως, μπήκε πραγματογνώμονας από τη τράπεζα για να αποτιμήσει την αξία της υποθήκης του 50% το οποίο είχε μεταβιβάσει στα παιδιά του. Το 50% είναι η δεύτερη υποθήκη γιατί η πρώτη υποθήκη είναι στην Εθνική, που έδωσε και το στεγαστικό δάνειο.

Η πραγματογνωμοσύνη έβγαλε ένα ποσό το οποίο πλήρωσε ο κ. Παπαθνάσης και σταμάτησε – όχι η εγγυοδοσία του στο δάνειο, αλλά η αγωγή καταδολίευσης. Το αρχικό επαγγελματικό δάνειο, το κεφάλαιο κίνησης δηλαδή, εξακολουθεί να υπάρχει, και όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, έχει ήδη εισπράξει από πλειστηριασμούς σε ακίνητα της εταιρίας και των υπολοίπων εγγυητών και του κ. Παπαθανάση, το 75% του χρέους και συνεχίζει σε αναγκαστικές κινήσεις για το υπόλοιπο 25%. Ο κ. Παπαθανάσης παραμένει εγγυητής του δανείου. Το μόνο που έγινε, είναι ότι πλήρωσε για να δεχθεί η τράπεζα τη μεταβίβαση του 50% στα παιδιά του. Σίγουρα πάντως δεν ευνοήθηκε.

Μια τόσο ξεκάθαρη περίπτωση είναι. Όμως εσάς, η πολιτική σας είναι σαν το Δόκτωρα Τζέκιλ και τον Μίστερ Χάιντ. Τη μισή μέρα είστε κατά των funds και των καρχαριών, και την άλλη μισή, μόλις γίνετε κυβέρνηση, ή θέλετε να στοχοποιήσετε τον πολιτικό σας αντίπαλο, ή υπερασπίζετε και ψηφίζετε υπέρ των funds. Τα τσουβαλιάζατε όλα, γιατί είστε ταυτόχρονα με όλα. Με ό,τι σας συμφέρει.

Ξεκαθαρίζω ότι περίπτωση ευνοϊκής ή ειδικής μεταχείρισης από τη τράπεζα, στοn κ. Παπαθανάση δεν υπάρχει.

Αυτή η παραδρομή του ΕΦΚΑ προς τον κ. Παπαθανάση, παρουσιάστηκε ως χρέος του μέχρι σήμερα. Φανταστείτε τη στοχοποίησή του».

«Όχι, δεν σας ενδιαφέρει ο πολιτισμένος διάλογος, η διαφάνεια, όχι δεν σας ενδιαφέρει η δήθεν ευνοϊκή μεταχείριση . Αυτός όμως θα είναι ο πολιτικός διάλογος από δω και εμπρός. Αυτό θέλετε. Να φέρετε στη πολιτική ζωή του τόπου την τοξικότητα και τη λάσπη. Χαίρομαι που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, γιατί επιτέλους θα πάμε στον ελληνικό λαό να αποφασίσει ποια Ελλάδα θέλει. Και ένας από τους λόγους που θα μας δώσει ξανά τη νίκη στις εκλογές, είναι γιατί πιστεύει ακράδαντα ο ελληνικός λαός εμάς, και εσάς σας έχει σιχαθεί με αυτό που κάνετε, τη τοξικότητα και τη ψευτιά», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε:

«Έλεγαν για εμένα ότι δεν πλήρωνα τα δάνεια μου. Έχω βγάλει δύο φορές στο τουίτερ τις απαντήσεις των τραπεζών, ότι δεν έχω χάσει στη ζωή μου ούτε μία δόση. Στα στεγαστικά δάνεια πληρώνεις πρώτα τους τόκους, και μετά αρχίζεις να εξοφλείς το κεφάλαιο. Γι’ αυτό φαίνεται να μην μειώνεται. Εσείς όμως συνεχίζετε να με λέτε ο «μπαταχτζής». Και ξέρετε γιατί το κάνετε. Γιατί δεν σας ενδιαφέρει η διαφάνεια. Σας ενδιαφέρει η λάσπη. Είστε τοξικοί και κακοί. Λέτε δε – τρομάρα μου – ότι είστε και το κόμμα της δικαιοσύνης. Αν είναι ποτέ δυνατόν! Κάτω λοιπόν η λάσπη κατά του Παπαθανάση, κάτω η λάσπη από τη πολιτική ζωή, κάτω η τοξικότητα που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα πάρει την απάντηση από τον ελληνικό λαό στις 21 Μαΐου», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του γενικού εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μαμουλάκη.

«Δύο απλά και ξεκάθαρα πράγματα: Πρώτον, να κατατεθεί άμεσα το έγγραφο του συγκεκριμένου διακανονισμού με τον κ. Παπαθανάση, και δεύτερο – νομίζω πιο επίκαιρο από ποτέ και δεν είναι υποκρισία αλλά είναι ξεκάθαρες κουβέντες – δεχτείτε την τροποποίηση, την προσθήκη για το ‘πόθεν έσχες’. Να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά, όχι μόνο το σύνολο του πολιτικού συστήματος αλλά και τους εκδότες, τους δημοσιογράφους, τους δικαστικούς, θα αφορά το σύνολο των εξουσιών αυτής της χώρας και των ανθρώπων οι οποίοι προσωρινά κατέχουν θέσεις εξουσίας. ‘Ακουσα πράγματα προσβλητικά για το κόμμα που υπηρετώ, παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι με αυτή τη σύνεση θα πρέπει να προχωρήσουμε. Ξεκάθαρα, απλά, κατανοητά, γιατί απλούστατα δεν είμαστε όλοι ίδιοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμουλάκης.

Αντιπαράθεση Γεωργιάδη – Φάμελου για τα αυθαίρετα

Έντονη αντιπαράθεση είχε σημειωθεί νωρίτερα, μεταξύ του ‘Αδωνη Γεωργιάδη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελου, με επίκεντρο τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα κτίσματα.

Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τον κ. Φάμελο «να απαντήσει ξεκάθαρα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα γκρεμίσει μετά τις εκλογές τα αυθαίρετα σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση».

«Η κυβέρνησή σας ψήφισε διάταξη να μην κατεδαφιστούν τα τελεσίδικα κριθέντα ως αυθαίρετα και έρχεστε σήμερα να δηλώσετε την αγωνία σας για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές» απάντησε ο κ. Φάμελος. «Επιβεβαιώνετε δηλαδή ότι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση. Απαντήστε όμως εσείς. Θα επιτρέπετε να παραμένουν τα τελεσίδικα κριθέντα αυθαίρετα; Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι. Γιατί απλώς υποστηρίζει το κράτος δικαίου και την εφαρμογή της νομοθεσίας. Είχε δημιουργήσει πρόγραμμα σε όλη την Ελλάδα επί υπουργίας Σταθάκη, και ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις των κριθέντων τελεσίδικα ως αυθαιρέτων, και σε παραλία, και σε δασικές εκτάσεις της Αττικής. Εσείς το αναστείλατε και το παγώσατε το μέτρο. Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει κάθε πράξη προστασίας του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος και σέβεται τις κριθείσες τελεσίδικες πράξεις των αυθαιρέτων – κάτι που δεν κάνει η ΝΔ», απάντησε ο κ. Φάμελος.

‘Αμεσα αντέδρασε ο κ. Γεωργιάδης λέγοντας χαρακτηριστικά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σήμερα ότι θα γκρεμίσει όλα τα αυθαίρετα. Αυτό για να ξέρει ο κόσμος στις εκλογές. Το τι κάνουμε εμείς, το ξέρει ο ελληνικός λαός. Πιστεύω ότι στις κάλπες πρέπει να πηγαίνουμε με καθαρές θέσεις για να ξέρουν ακριβώς οι Έλληνες τι ψηφίζουν. Εσείς δηλώσατε ότι θα γκρεμίσετε αμέσως όλα τα αυθαίρετα».