Ψηφίζοντας για το μέλλον

24/04/2023, 22:10
Ψηφίζοντας για το μέλλον

Αυτές οι εκλογές θα είναι οι εκλογές της ευθείας σύγκρισης μεταξύ του κυβερνητικού έργου της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. 

    Γράφει η Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου
    εκπαιδευτικός - υποψήφια βουλευτής Βόρειου Τομέα Β’ Αθηνών με τη Ν.Δ.

    Βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία, έναν μήνα πριν από την κρίσιμη εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου. Οι πολίτες με την ψήφο τους θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια. Στις δεύτερες εκλογές οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, με κυβέρνηση συνεργασίας ή με αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η πορεία είναι ξεκάθαρη και την έχει περιγράψει με σαφήνεια ο πρωθυπουργός στις δημόσιες παρεμβάσεις του.

    Το ίδιο ξεκάθαρα είναι τα ερωτήματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες μέσα από τις επιλογές τους. Αυτές οι εκλογές θα είναι οι εκλογές της ευθείας σύγκρισης μεταξύ του κυβερνητικού έργου της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

    Οι μνήμες είναι νωπές για όλους μας. Από τη μία έχουμε την εμπειρία της περιόδου 2015-2019 με τις περιπέτειες στις οποίες μας οδήγησε η δημαγωγία και η κυβερνητική ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η κυβέρνηση της ΝΔ τις διαδοχικές κρίσεις –εθνικές, υγειονομική, ακρίβειας– προστατεύοντας τη χώρα και στηρίζοντας την κοινωνία.

    Θα ήταν εύκολο να μέναμε σε αυτή τη σύγκριση του πρόσφατου παρελθόντος, που ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις εκλογές. Ως εκπαιδευτικός όμως και νέος άνθρωπος έχω στο νου μου όχι μόνο το χθες αλλά και το αύριο του τόπου και των ανθρώπων του. Χρειαζόμαστε το θετικό κριτήριο της προοπτικής και του μέλλοντος του τόπου και των ανθρώπων του για να δώσουμε τη θετική μας ψήφο.

    Κι εδώ υπερέχουμε ως Νέα Δημοκρατία γιατί δίνουμε στους πολίτες αξιόπιστη προοπτική. Μπορούμε να μιλάμε για καλύτερους μισθούς στην επόμενη τετραετία γιατί αυξήσαμε μέσα σε 3 χρόνια τον βασικό μισθό κατά 20% φέρνοντάς από τα 650 στα 780 ευρώ, πιο ψηλά και από τα χρόνια πριν το μνημόνιο. Μπορούμε γιατί ενεργοποιήσαμε αυξήσεις στις συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια. Μπορούμε γιατί περιορίσαμε φόρους και εισφορές ενισχύοντας τα εισοδήματα των πολιτών. Μπορούμε να μιλάμε για νέες και καλύτερες δουλειές γιατί μειώσαμε την ανεργία από το 17% στο 10%,δημιουργώντας 300.000 νέες θέσεις εργασίας.

    Μπορούμε να μιλάμε για προτεραιότητα σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας γιατί μέσα από τη δραματική εμπειρία της πανδημίας στηρίξαμε το ΕΣΥ. Προχωρήσαμε σε 15.000 προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για τη δημόσια υγεία από 3,9 δισ. το 2019 σε 5,2 το 2023 και προβλέπουμε επενδύσεις 1,5 δισ. μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Μπορούμε να μιλάμε για στήριξη της νέας γενιάς γιατί αντιστρέψαμε το brain drain φέρνοντας στη χώρα διεθνείς επενδύσεις από κολοσσούς όπως η Microsoft, η Google και η Pfizer. Μπορούμε γιατί στηρίζουμε τους νέους ανθρώπους να αποκτήσουν στέγη μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που ξεκίνησε ήδη με την παροχή εξαιρετικά χαμηλότοκων δανείων στους πρώτους 10.000 δικαιούχους.

    Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν για να νιώθουν οι πολίτες και ειδικά οι νέοι ότι ζουν με αξιοπρέπεια σε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος που τους δίνει προοπτικές. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος μπορεί να τα κάνει πράξη. Την απάντηση τη δίνει η θητεία της Νέας Δημοκρατίας και τα πεπραγμένα της που έχουν βάλει τις βάσεις ώστε η Ελλάδα να γίνει αντάξια των προσδοκιών μας. Στις 21 Μαΐου οι πολίτες απαντούν, δίνουν και πάλι την εντολή διακυβέρνησης στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.