Αλ. Τσίπρας: Δεν αποκλείω κανένα κόμμα από τη συγκυβέρνηση – Το πρώτο κόμμα βάζει τους όρους

25/04/2023, 13:30
Αλ. Τσίπρας: Δεν αποκλείω κανένα κόμμα από τη συγκυβέρνηση – Το πρώτο κόμμα βάζει τους όρους

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε στον Alpha ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, παραχώρησε συνέντευξη στον Alpha και την εκπομπή ‘’Happy Day’’.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και ξέρει και μπορεί να φέρει την αλλαγή», υπογραμμίζοντας πως «ο κόσμος θέλει αλλαγή αλλά θέλει και σιγουριά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την εμπειρία της διακυβέρνησης της χώρας».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ακρίβειας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είπε ότι «δεν δικαιολογείται η χώρα να είναι πρώτη στην ακρίβεια των τιμών στο ρεύμα, στη βενζίνη και στο σούπερ μάρκετ, από τη στιγμή που έχουμε τόσο χαμηλά εισοδήματα. Αυτό είναι αντίφαση. Η μεσαία τάξη κατάντησε να ζει με κουπόνια. Μπορούν να υπάρξουν ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση αυτής της κατάστασης – έλεγχοι στην αγορά, φορολόγηση των υπερκερδών, για παράδειγμα. Υπάρχουν περιθώρια για να πέσουν οι τιμές. Ο φόρος του ΦΠΑ επίσης μπορεί να μειωθεί».

Σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες τόνισε: «Δεν αποκλείω κανένα κόμμα από τη συγκυβέρνηση», λέγοντας ότι και σε άλλες χώρες όπως στη Γερμανία γίνεται αυτό.

Ερωτώμενος αν αυτό θα συνέβαινε με το κόμμα του και τη Νέα Δημοκρατία, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι οι αξιακές διαφορές είναι μεγάλες με έναν «πρωθυπουργό που παρακολουθούσε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και καταπάτησε τις αρχές του δικαίου». «Κάτι τέτοιο θα έφερνε έξαρση των άκρων», πρόσθεσε.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας γίνονται με βάση συμφωνημένες προγραμματικές συγκλίσεις», συμπληρώνοντας πως «το πρώτο κόμμα θα βάλει του όρους της προγραμματικής σύγκλισης για μια ισχυρή, με απήχηση και μακράς πορείας κυβέρνηση συνεργασίας», επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηριχθεί μια κυβέρνηση.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής debate, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε ότι «πρέπει να μάθουμε να κουβεντιάζουμε, ο κόσμος έχει κουραστεί με την τοξικότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται το debate τετ-α-τετ από το 2019. Γιατί φοβάται έναν διάλογο να ακούσει ο κόσμος τις σκέψεις μας».

Όσον αφορά την υπόθεση Γεωργούλη, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Στην υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη είμαστε με το θύμα και όχι με τον θύτη, όπως σε κάθε τέτοια περίπτωση».

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση του 2015, ο κ. Τσίπρας είπε: «Να μην λέμε ψέματα, ο φόβος ήταν κυρίαρχο συναίσθημα όχι για μένα αλλά για όλο τον ελληνικό λαό. Είχα ηθική υποχρέωση να φτάσω μέχρι τέλος και να δώσω μια άλλη προοπτική στους πολίτες. Μου έδωσε μεγάλη δύναμη η στήριξη και η αγάπη του κόσμου, η πίστη στο δίκαιο των επιχειρημάτων της χώρας μας».

Ερωτηθείς για τη σύντροφο του Μπέττυ Μπαζιάνα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αυτή έχει τον πρώτο ρόλο στο σπίτι, ενώ είναι μαζί σε σχέση από το Λύκειο. «Το ελάττωμά μου σαν πατέρας είναι ότι δεν βάζω όρια. Το σημαντικό είναι να είσαι παρών με τα παιδιά, ενώ η δημοσιότητα βάζει επιπλέον βάρος και πάνω στα παιδιά».

Ακόμη, ο ίδιος σημείωσε ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Αμπελόκηπους, όπου «κάναμε κοπάνες για να πάμε στον τάφο του Ινδού και να δούμε τον Παναθηναϊκό». «Η Μπέττυ είναι Ολυμπιακός αλλά δεν της επιτρέπω να αλλάξει ομάδα στα παιδιά», πρόσθεσε.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια το χόμπι μου είναι το ψαροντούφεκο», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης. «Η πιο συγκλονιστική μου εμπειρία ήταν όταν πέταξα με F-16», είπε επίσης.