Εκλογές 2023 -Κυρ. Μητσοτάκης: Μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ – Νέες αυξήσεις στις συντάξεις το 2024

26/04/2023, 20:45
Εκλογές 2023 -Κυρ. Μητσοτάκης: Μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ – Νέες αυξήσεις στις συντάξεις το 2024

Βασικοί άξονες οι αυξήσεις στους μισθούς, η μείωση των φορολογικών βαρών, οι παρεμβάσεις στο κράτος και το νέο ΕΣΥ

Με το μήνυμα «ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟΛΜΗΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, για μια Ελλάδα παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, ψηφιακή, πράσινη και κυρίως, ισχυρή», πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Προγράμματος Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την τετραετία 2023 -2027.

«Θέσαμε τα θεμέλια για μια αναπτυξιακή πολιτική που δεν θα θέσει σε κανέναν κίνδυνο στο μέλλον τη δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτή για μένα είναι η κορυφαία δέσμευση απέναντι στη νέα γενιά σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας τα εποιτευγματα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής σε ότι αφορά τη μείωση των φόρων, την μεγέθυνση του ΑΕΠ και την προσέλκυση νέων επενδύσεων από παγκόσμιους κολοσσούς.

Οι αυξήσεις στους μισθούς και η περαιτέρω μείωση των φορολογικών βαρών βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της σημερινής παρουσίασης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την τετραετία 2023 -2027.

Οι σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού αφορούν ακόμα τις παρεμβάσεις στο κράτος, το νέο ΕΣΥ και την περαιτέρω ψηφιοποίηση της σχέσης πολίτη-κράτους.

Ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του έκανε έναν απολογισμό όλων όσων υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ αυτήν την τετραετία, με επίκεντρο την ανάπτυξη, τη μείωση φόρων αλλά και τις αυξήσεις στους μισθούς. Όπως είπε από το 2024 αναμένονται νέες αυξήσεις στις συντάξεις, όπως και αύξηση στον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ στο βάθος της επόμενης τετραετίας.

Οι στόχοι για την παραγωγική Ελλάδα

Ο κ. Μητσοτάκης περιγράφοντας τους στόχους της επόμενης τετραετίας είπε ότι η πραγματική σύγκλιση θα έρθει με ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους από την ΕΕ. Στόχος μας είπε η ανεργία στο 8% το 2027, η μεταποίηση στο 15% του ΑΕΠ και τα έσοδα από τον τουρισμό στα 30 δισ. ετησίως.

Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η αυξηση των μισθών κατά 25% μέσα στην τετραετία ώστε ο μέσος μισθός να φθάσει στα 1500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας ανέφερε.

Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την παραγωγική Ελλάδα ο πρωθυπουργός ανέφερε τους εξής στόχους για την επόμενη τετραετία:

– Μείωση δημοσιου χρέους στο 140% – Επαναφορά και διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%.
– Μείωση της ανεργίας κάτω από 8% έως το 2027.
– 12μηνη τουριστική περίοδος – στόχος δημόσια 30 δισ. ετησίως.
– Αύξηση μέσου μισθού πάνω από 25% στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500€ από 1.170 €) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 €.

– Νέα αύξηση 3-4% στις συντάξεις από 1/1/2024.
– Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση μισθολογίου τους από 1/1/2024.
– Εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις – αυστηροί ψηφιακοί έλεγχοι παντού.

– Σταδιακή μείωση 20% τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το 2027.
– Οριστική κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες και αύξηση τους κατα 60.000 έως το 2027.
– Αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από 1/1/2024.
– Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα ασφαλιστικών εισφορών και μη μισθολογικού κόστους.
– Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025

– 2.300 έργα κρίσιμων υποδομών (δρόμοι, αεροδρόμια, μετρό, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης) σε όλη την Ελλάδα.

Μείωση 70% στον χρόνο αναμονής στα επείγοντα

Σε ότι αφορά την κοινωνική Ελλάδα και την αναμόρφωση του ΕΣΥ ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις αναφορές του με δύο φωτογραφίες. Μια από τον Ευαγγελισμό με τα ράντζα στους διαδρόμους και μια από τις ΜΕΘ στο Σωτηρία που εγκαταστάθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

Είναι οι δύο εικόνες της σημερινής Ελλάδας σημείωσε υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για την εξάλειψη του φαινομένου των ράντζων.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους όπως επίσης και για την ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και των 156 κέντρων υγείας. Στόχος μου να μειωθεί κατά 70% ο χρόνος αναμονής στα επείγοντα ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε επίσης για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες και για δωρεάν στέγη σε 8.500 φοιτητές μέχρι το 2027.

Οι στόχοι της ΝΔ για την επόμενη τετραετία

– Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους
– Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης
– Δημιουργία 311 νέων δομών ψυχικής υγειας σε όλη τη χώρα.

– Διεύρυνση ολοήμερου σχολείου ως τις 17.30 και επέκταση διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.
– 150 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία μέχρι το 2027.
– Αύξηση μισθολογικών απολαβών εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών με έμφαση σε νεοδιόριστους.
– Ανέγερση φοιτητικών εστιών για στέγαση 8.500 φοιτητών μέσω ΣΔΙΤ.

– Προμήθεια 650 λεωφορείων μηδενικών ρύπων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – αύξηση συχνότητας δρομολογίων λεωφορείων και Αττικού Μετρό.

– Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού.

Παιδεία: 4.000-5.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών κάθε χρόνο - Τετραετία εξωστρέφειας για τα ΑΕΙ

Η Παιδεία ήταν ο επόμενος τομέας και ο πρωθυπουργός παρουσίασε φωτογραφίες από τις τάξεις του μέλλοντος όπως είπε με ψηφιακούς διαδραστικούς πίνακες σε όλες τις τάξεις από την Ε΄ Δημοτικού μέχρι την Γ’ Λυκείου σε 36.000 αίθουσες δημοσίων σχολείων.

Την επόμενη τετραετία υλοποίηση σημαντικής δέσμης θεσμικών παρεμβάσεων που ψηφίστηκαν αυτή την τετραετία.

Χτίζουμε πάνω στις 25.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών που έκανε αυτή η κυβέρνηση. Εκτιμούμε 4.000 με 5.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών κάθε χρόνο.

Έδειξε φωτογραφία από το σύγχρονο campus του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και είπε ότι έτσι θέλουμε να είναι όλα τα δημόσιά μας πανεπιστήμια. Εξωστρέφεια και ποιοτικές σπουδές με σύνδεση των σπουδών με την εργασία και τη βιομηχανική παραγωγή.

Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία της εξωστρέφειας για τα δημόσια πανεπιστήμια, τόνισε.

Πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα

Η πρόοδος της Ελλάδας στην εγκατάσταση ΑΠΕ ξεπέρασε κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για πρώτη φορά γίνεται μια σοβαρή δουλειά για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο κρίσιμο για ολόκληρη την Βαλκανική.

Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την ψηφιακή Ελλάδα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

– Ένταξη του 90% των δημοσίων υπηρεσιών του κράτους στο gov.gr.
– Οπτική ίνα σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κτίριο έως το 2027 για γρήγορο Ιnternet.
– Το 94% της χώρας καλύπτεται με 5G έως το 2027.
– Ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών μέσω προγραμμάτων «Εξοικονομώ», «Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «φωτοβολταϊκά στέγης».
– Εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων με 20 εκ. δένδρα
– Πρόγραμμα GR-ECO islands.
– Ολοκλήρωση των 45 μονάδων διαχείρισης αποβλήτων.

Δίκαιη Ελλάδα: Αξιολόγηση παντού για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε επίσης για:
– Επιτάχυνση χρόνου απονομής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ( λιγότερες από 500 μέρες) και εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων.
– Συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 16).
– Αύξηση κατά 8% Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αναπηρικών επιδομάτων.
– Επέκταση υποστηριζόμενης απασχόλησης για όλα τα άτομα με αναπηρία – Προσωπικός Βοηθός.
– Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (Εφαρμογή του panic button, δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, Συμβουλευτικά Κέντρα Κακοποιημένων Γυναικών.
– Υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.
– Αξιολόγηση παντού για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Μη διαπραγματεύσιμος ο χάρτης στον Έβρο

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό. ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι ροές από την Ελλάδα έχουν πέσει στο 5% λόγω της φύλαξης των συνόρων και έδειξε δύο φωτογραφίες από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου το 2019 και το 2023. Αυτή είναι η κατάσταση που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι το δικό μας έργο σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για:

– Επέκταση του φράκτη στον Έβρο στο σύνολο (140 χλμ)
– Οργανωτική Αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ – Αποδέσμευση άνω των 5.000 αστυνομικών από μη αστυνομικά καθήκοντα.
– Νέο Πυροσβεστικό Σώμα – Πρόσληψη 500 νέων στελεχών – Προμήθεια σύγχρονων αμφίβιων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιά και 5 +2 Canadair νέου τύπου καθώς και πυροσβεστικών οχημάτων μεγάλης κλίμακας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα αποκτά 24 αεροσκάφη τύπου Rafale, 3 (+1) φρεγάτες Belharra, αναβαθμίζει 83 αεροσκάφη F-16 στην κορυφαία έκδοση Viper. Βρίσκονται σε εξέλιξη 19 προγράμματα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την προμήθεια αεροσκαφών F-35, την αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 και την απόκτηση 3 νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.
Και έκλεισε το κεφάλαιο για την ισχυρή Ελλάδα με την φωτογραφία από την ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο λέγοντας ότι η Ελλάδα πλέον αποκτά φωνή σε όλα τα διεθνή φόρα.

Είμαστε πιο έτοιμοι και πιο ώριμοι από ποτέ. δώστε μας την ευκαιρία να πάμε σταθερά μπροστά είπε καταλήγοντας.