Κ. Μητσοτάκης για τα 13 χρόνια από το έγκλημα της Marfin: H τιμωρία των ενόχων παραμένει χρέος τιμής για την Πολιτεία

05/05/2023, 15:11
Κ. Μητσοτάκης για τα 13 χρόνια από το έγκλημα της Marfin: H τιμωρία των ενόχων παραμένει χρέος τιμής για την Πολιτεία

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα 13 χρόνια από το έγκλημα της Marfin.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιγράφει ως «χρέος τιμής για την πολιτεία» την τιμωρία των ενόχων για το έγκλημα με τους νεκρούς από τη φωτιά στη Marfin στις 5 Μαΐου του 2010, με αφορμή τη συμπλήρωση 13 ετών από την τραγωδία.

Ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για «ωμές δολοφονίες αθώων» προσθέτοντας ότι «δεν ξεχνάμε τους συμπολίτες που χάσαμε» την Παρασκευή Ζούλια, τον Επαμεινώνδα Τσάκαλη και την έγκυο Αγγελική Παπαθανασοπούλου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός στέλνει το μήνυμα «κλείνοντας, καθημερινά, την πόρτα στον διχασμό, στο μίσος και στην πολιτική υποκρισία. Γυρίζουμε πίσω μόνο για να θυμόμαστε και να διδασκόμαστε. Ώστε να προχωράμε ενωμένοι».

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

13 χρόνια από την τραγωδία της Marfin

Ήταν 5 Μαΐου του 2010 όταν, κατά τη διάρκεια μεγάλου αντιμνημονιακού συλλαλητηρίου, το κτήριο της Marfin στην οδό Σταδίου δέχθηκε επίθεση με μολότοφ. Εκείνη την ώρα στην τράπεζα βρίσκονταν περίπου 25-30 εργαζόμενοι.

Οι περισσότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν, πέντε εργαζόμενους διέσωσε η πυροσβεστική ενώ τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους: η 35χρονη Παρασκευή Ζούλια, ο 36χρονος Επαμεινώνδας Τσακάλης και η 32χρονη έγκυος στο πρώτο της παιδί Αγγελική Παπαθανασοπούλου.

Η 35χρονη Παρασκευή εντοπίστηκε από την Πυροσβεστική στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, η 32χρονη Αγγελική, η οποία ήταν έγκυος βρέθηκε κοντά στην μπαλκονόπορτα και ο 36χρονος Επαμεινώνδας εντοπίστηκε στις σκάλες μεταξύ του πρώτου και δεύτερου ορόφου.

Φώναζαν «κάψτε τους»

«Εγώ ήμουν στο παράθυρο που βλέπετε και ξαφνικά τρία άτομα με κουκούλες άρχισαν να σπάνε και να πετάνε μολότοφ. Σε δευτερόλεπτα το κτίριο λαμπάδιασε», δήλωσε ο πρώην εργαζόμενος στην τράπεζα, Αλέξανδρος Νικολόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1. Η Άντζυ Τριανταφύλλου βρισκόταν στον δεύτερο όροφο του κτιρίου.

«Ξαφνικά ακούσαμε από το ισόγειο: ‘παιδιά καιγόμαστε’ και ανέβαιναν όλοι προς τα πάνω. Στο πατάρι, θα πεθαίναμε σαν τα ποντίκια, δεν υπήρχε διέξοδος. Ο καθένας προσπαθούσε να σώσει τον εαυτό του, οι καπνοί τόσο πυκνοί δεν βλέπαμε στο μισό μετρό». «Δεν είχαμε πειράξει κανέναν, είχαμε έρθει να δουλέψουμε για το μεροκάματο», σημείωσε η Άντζυ Τριανταφύλλου. Ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος ήταν ο μοναδικός εργαζόμενος που κατάφερε να βγει από την είσοδο του κτιρίου. Οι υπόλοιποι πηδούσαν από τα μπαλκόνια. Δεν θα ξεχάσει ποτέ τους κουκουλοφόρους που φώναζαν: «Κάψτε τους». “Τα δευτερόλεπτα αυτά δεν θα τα ξεχάσω. Μας πετούσαν πέτρες, ‘να καείτε όλοι’, φώναζαν».