Η Οικονομία στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη

09/05/2023, 08:12
Η Οικονομία στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει δεσμευτεί στον ελληνικό λαό με ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα ανάταξης και μετασχηματισμού της οικονομίας καθώς και αποκατάστασης των λαϊκών εισοδημάτων, που βάναυσα έπληξε η απερχόμενη κυβέρνηση.

του Γιάννη Μαντζουράνη
Δικηγόρου – υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στον Νότιο Τομέα Αθηνών

Τα παπαγαλάκια του Μαξίμου ισχυρίζονται ότι η οικονομία είναι το ισχυρό χαρτί του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός ακολουθεί τη μακρά παράδοση συντηρητικών προκατόχων του, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τη συστηματική δουλειά δημοκρατικών κυβερνήσεων, που διαδέχτηκαν, για να οικειοποιηθούν τις επιτυχίες τους στην οικονομία. Οι μεταρρυθμίσεις του Γ. Καρτάλη, ως υπουργού Συντονισμού του Πλαστήρα, έθεσαν τις βάσεις για το «οικονομικό θαύμα» του Σπ. Μαρκεζίνη, ενώ πιο πρόσφατα ο Κ. Καραμανλής ο νεότερος κληρονόμησε το δημοσιονομικό status και την αναπτυξιακή πορεία που δρομολόγησε ο Κ. Σημίτης, με τα γνωστά σε όλους καταστροφικά αποτελέσματα.

Έτσι και την τελευταία τετραετία, ο Κ. Μητσοτάκης παρέλαβε μια οικονομία που, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, είχε ορθοποδήσει, με ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι 35 δισ., πρωτογενές πλεόνασμα και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ήδη από το 2017, καθώς και σταθερή μείωση της ανεργίας. Και, όπως όλοι οι προκάτοχοί του, προσπάθησε να οικειοποιηθεί αυτά τα θετικά δεδομένα για να παρουσιάσει την πορεία της οικονομίας επί των ημερών του σαν αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων επιλογών του, όπως όλοι οι προκάτοχοί του από την Δεξιά.

Τι έγινε, όμως, τα τελευταία τέσσερα χρόνια;

Μια πολιτική παροχών, η οποία εξανέμισε το μαξιλάρι το οποίο είχαν δημιουργήσει οι θυσίες των πολιτών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα τα χρόνια που προηγήθηκαν, και η οποία είχε ως μοναδικό σκοπό να λειτουργήσει σαν προπέτασμα καπνού για να αποσπάσει την προσοχή από τις αναρίθμητες προνομιακές παροχές προς το κεφάλαιο και τα μεγάλα συμφέροντα, που τον στήριξαν και τον στηρίζουν. Μια βίαιη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας με τον διαβόητο νόμο Χατζηδάκη. Οι παροχές προς τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα, με τις αλλαγές στην άμεση και έμμεση φορολογία. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που πληρώσαμε όλοι ακριβά μόλις ξέσπασε η ενεργειακή κρίση. Η μεταφορά των κόκκινων δανείων στα funds, με τρόπο που επιβάρυνε το δημόσιο ταμείο και αύξησε το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, ενώ ταυτόχρονα οδήγησε στο τσουνάμι των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που οξύνεται σήμερα. Η απαξίωση του ΕΣΥ στην πιο κρίσιμη φάση των τελευταίων δεκαετιών για τη δημόσια υγεία. Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης ακόμη και του νερού, με την ίδρυση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Η υποβάθμιση και διάλυση των δημόσιων δομών και οργανισμών, που αποκαλύφθηκε με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, και τόσα άλλα.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι αυτές οι πολιτικές είναι αδιέξοδες και σήμερα έχει έρθει η ώρα του λογαριασμού, της απόδοσης ευθυνών, και, πάνω απ’ όλα, η ώρα της ανόρθωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει δεσμευτεί στον ελληνικό λαό με ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα ανάταξης και μετασχηματισμού της οικονομίας καθώς και αποκατάστασης των λαϊκών εισοδημάτων, που βάναυσα έπληξε η απερχόμενη κυβέρνηση.

Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, θεσμοθέτηση της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στο ύψος του πληθωρισμού και επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019, αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ, καθώς και ρύθμιση των χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής. Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης προβλέπεται θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στον ενεργειακό τομέα στο 5%, με άμεση επίπτωση στις τιμές χονδρεμπορικής και λιανικής πώλησης, άμεση φορολόγηση των υπερκερδών που συσσωρεύτηκαν αυτά τα χρόνια στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων, μείωση των χρεώσεων του ρεύματος και προστασία από τις αποκοπές ρεύματος ειδικότερα τους ευάλωτους καταναλωτές. Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%, στο πόσιμο νερό στο 6% από 13% και στην αποχέτευση στο 13% από 24%, καθώς και κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη ζωτικής ανάγκης όπως γάλα, ψωμί, παιδικές τροφές, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει στην επαναφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο προβλεπόμενο στην Ε.Ε. συντελεστή και πλήρης κατάργησή του για το αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο.

Συν τοις άλλοις, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεσμεύεται να καταργήσει άμεσα το σύνολο των αντεργατικών νομοθετικών ρυθμίσεων της Ν.Δ., να μειώσει τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο χωρίς μείωση μισθών, καθώς και να δημιουργήσει ένα σύγχρονο και ισχυρό ΕΣΥ, με αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του και ταυτόχρονη ακύρωση των προσπαθειών ιδιωτικοποίησης της υγείας που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση.

Οι μάσκες έπεσαν και οι επιλογές είναι πια ξεκάθαρες για όλους μας. Μόνο μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις 21 Μαΐου μπορεί να αποτρέψει τη συνέχιση αυτού του θεσμικού, κοινωνικού και οικονομικού κατήφορου και να θέσει τα θεμέλια της ανόρθωσης της οικονομίας και της αποκατάστασης της λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος κατά την τελευταία τετραετία, με λογικό συνεπακόλουθο την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας, που αποτελούν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, η οποία μόνον αν γίνει και πολιτική πλειοψηφία μπορεί να επιβάλει μια Δίκαιη Αλλαγή για Δικαιοσύνη Παντού.