Αλέξης Τσίπρας: «Δε ζητάμε δεύτερη, αλλά την πρώτη ευκαιρία για να κυβερνήσουμε χωρίς μνημόνια»

18/05/2023, 23:16
Αλέξης Τσίπρας: «Δε ζητάμε δεύτερη, αλλά την πρώτη ευκαιρία για να κυβερνήσουμε χωρίς μνημόνια»

«Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, στην προεκλογική συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκφωνεί ομιλία από την Πλατεία Συντάγματος, στο πλαίσιο της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Αθήνα, πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

«Δε ζητάμε δεύτερη, αλλά την πρώτη ευκαιρία για να κυβερνήσουμε χωρίς μνημόνια με το πρόγραμμά μας», τόνισε. Ο κ. Τσίπρας «εξαπέλυσε» επίθεση στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. «Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, η προοδευτική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να “χυθεί” άπλετο φως», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η αλλαγή είναι ανάγκη, επιθυμία και προσδοκία του λαού μας», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «ο λαός ζητά Παιδεία, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Ξέρουμε και θα το κάνουμε πράξη». «Δε θα προσλαμβάνουμε αστυνομικούς, αλλά καθηγητές στα Πανεπιστήμια, θα αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του νερού», ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως οι πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησής του, θα αφορούν:

  • Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
  • Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και μηδενισμό του, σε ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης.
  • Μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
  • Κατάργηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Ακόμη, επεσήμανε ότι «οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη», ενώ, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, εντόπισε ότι «δε μηρυκάζουμε συνθήματα του παρελθόντος, αλλά η ζωή τα κάνει επίκαιρα, καθώς έχουμε τη χειρότερη δεξιά κυβέρνηση που βρέθηκε στην εξουσία από τη μεταπολίτευση και ύστερα».

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών, έκανε λόγο για έλλειψη συναισθηματικής κατανόησης από την πλευρά της κυβέρνησης. «Αλήθεια, πώς μπορείς να εμπιστευθείς τη ζωή σου, τα παιδιά σου και το μέλλον σου, σε έναν άνθρωπο σαν τον κ. Μητσοτάκη;», υπογράμμισε.

Απευθείας η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

«Για το καλό της πατρίδας σας, θα γίνετε συνένοχοι;», αναρωτήθηκε ο κ Τσίπρας και απηύθυνε κάλεσμα προς τους «πολίτες της προοδευτικής παράταξης». «Κατώτατο μισθό στα 880€ και 13η σύνταξη στους συνταξιούχους», ανέφερε, μιλώντας για τις προτεραιότητες της ενδεχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην αποπομπή του πρώην Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου. Χωρίς να τον κατονομάσει, σχολίασε ότι «θέλω να καταστήσω απολύτως σαφές πως το Συμβόλαιο της αλλαγής, που ζητάμε από τον λαό να επικυρώσει, μάς δεσμεύει όλους κατά γράμμα. Δε θα επιτρέψω και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν και καμία, να παρεκκλίνει ούτε γραμμή από αυτό το Συμβόλαιο· είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα».

Στο ίδιο πλαίσιο, «αυτό το Συμβόλαιο είναι ταυτόχρονα και συμβόλαιο ανάσας. Όχι μόνο για τους αδύναμους, αλλά και τη μεσαία τάξη· έχουμε ηθική υποχρέωση να στηρίξουμε και να δώσουμε ανάσες, ειδικά στη μεσαία τάξη, που φορτώθηκε υπέρμετρα και άδικα όλα τα βάρη των μνημονίων, αλλά και εξαπατήθηκε βάναυσα από τον κύριο Μητσοτάκη.

Τής έταξε σαλόνια και την κατάντησε να ζει με τα κουπόνια. Αυτό είναι το όραμά μας, η δέσμευσή μας και συνάμα, η ηθική μας υποχρέωση. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε αποφασισμένοι όσο ποτέ, να διαβούμε τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Δε θα κάνουμε πίσω, όσα εμπόδια και αν βρεθούν στον δρόμο μας. Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος της δικαιοσύνης δεν είναι ανθόσπαρτος, έχει εχθρούς. Υπάρχουν τα συμφέροντα που αδικούνται από τη δικαιοσύνη, το ξέρουμε», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.