Νίκος Παπαθανάσης: Αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας σημαίνει ασφάλεια τόσο για τις επενδύσεις και την οικονομία όσο και για το σύνολο της χώρας!

19/05/2023, 14:18
Νίκος Παπαθανάσης: Αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας σημαίνει ασφάλεια τόσο για τις επενδύσεις και την οικονομία όσο και για το σύνολο της χώρας!

Λίγο πριν την εκλογική αναμέτρηση κομμάτων και υποψηφίων στην κάλπη της Κυριακής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών, Νίκος Παπαθανάσης, κάνει έναν απολογισμό της κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να θέσει τον εαυτό του στην κρίση των πολιτών.

Γράφει η Δωριλένια Λιαγουροπούλου

- Τι σημαίνει η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη ημέρα των επενδύσεων στην Ελλάδα; Υπάρχει φοβία στις αγορές στο ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας;

Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας σημαίνει ασφάλεια τόσο για τις επενδύσεις και την οικονομία όσο και για το σύνολο της χώρας. Γεγονός που επισφράγισε η αναπτυξιακή κι επενδυτική άνοιξη που βιώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Πράγματι οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές αποτελούν σήμερα την σημαντικότερη εστία αβεβαιότητας που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι διαχειριστές κεφαλαίων που ασχολούνται με την Ελλάδα. Προς ώρας βλέπουμε να τηρούν μια στάση αναμονής μπροστά στην κάλπη της απλής αναλογικής και στο ενδεχόμενο αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων που θα οδηγήσουν σε παρατεταμένη ακυβερνησία.

Πόσο μάλλον όταν στις λίγες φορές που εφαρμόστηκε το σύστημα της απλής αναλογικής στην Ελλάδα η χώρα πέρασε μεγάλες περιπέτειες. Διαδοχικές κυβερνήσεις με ζωή λίγων μηνών, οικονομική καθήλωση και εσωτερική αστάθεια.

Γι’ αυτό και ζητάμε ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή κι επιδιώκουμε την αυτοδυναμία. Δεν είναι κομματική αλαζονεία, αλλά εθνική αναγκαιότητα. Η χώρα δεν πρέπει να ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Ειδικά σε αυτές σε αυτό το ασταθές διεθνές περιβάλλον και δίπλα σε έναν απρόβλεπτο γείτονα, χρειάζονται κυβερνήσεις που μπορούν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Και η αναπτυξιακή πορεία που χαράξαμε ήδη από την πρώτη τετραετία δεν πρέπει να ανακοπεί,

- Την περίοδο της COVID-19 πολίτες και επιχειρήσεις δοκιμάστηκαν. Η στήριξη της κυβέρνησης λειτούργησε ως σταθεροποιητικός παράγοντας;

Αν δεν είχε λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας, σήμερα οι οικονομικοί μας δείκτες θα ήταν διαφορετικοί. Το ίδιο και η εικόνα της χώρας. Θα περπατούσε κανείς στην Ερμού για παράδειγμα και θα έβλεπε εικόνες του 2015, συσσωρευμένους λογαριασμούς κάτω από κλειστά ρολά καταστημάτων. Αντ’ αυτού, ακόμα και μέσα στο χειμώνα, είδαμε τουρίστες να ψωνίζουν από τα καταστήματα του κέντρου, μέσα σε μια ”γιορτινή” ατμόσφαιρα.

Εν μέσω υγειονομικής κρίσης, με όλα τα μέτρα στήριξης που υιοθετήσαμε καταφέραμε να κρατήσουμε ανοιχτές τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, καταφέραμε να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των τουριστών ως προς την χώρα μας, ώστε και φέτος να αναμένουμε νέα ρεκόρ στον τουρισμό, τα οποία θα ενισχύσουν τους τζίρους των εγχώριων επιχειρήσεων. Τέλος, καταφέραμε να προσελκύσουμε διεθνείς επενδύσεις, η χώρα σημείωσε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων τα δύο προηγούμενα χρόνια, παρά το φρένο που έβαλε η υγειονομική κρίση στην διεθνή επενδυτική δραστηριότητα.

- Βλέποντας τις ιδιομορφίες της ελληνικής αγοράς υπό την υπουργική σας ιδιότητα, υπάρχουν μέτρα και πολιτικές που δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν;

Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Φυσικά και σε μια τέτοια πυκνή τετραετία με πολλαπλές διεθνείς κρίσεις, τα αρχικά μας σχέδια τροποποιήθηκαν. Ακόμα κι έτσι όμως, καταφέραμε να μείνουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας. Υποσχεθήκαμε μείωση φόρων, μειώσαμε πάνω από 50 φόρους. Υποσχεθήκαμε καλύτερους μισθούς, καταφέραμε να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 20%. Υποσχεθήκαμε αποκλιμάκωση της ανεργίας και την μειώσαμε κατά περίπου 7%.

Υποσχεθήκαμε να είμαστε δίπλα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις και τους στηρίξαμε με μέτρα άνω των 57 δισ. ευρώ κατά την διάρκεια της κρίσης.

Ενισχύσαμε την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, υλοποιήσαμε αλλαγές που εκσυγχρονίζουν την χώρα, ακολουθήσαμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, η οποία καθιστά εφικτή την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023.

Μέσα σε αυτή την τετραετία παρά τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε βάλαμε τα θεμέλια της δημοσιονομικής σταθερότητας και της ισχυρής οικονομίας. Αν ο λαός μας εμπιστευτεί και την επόμενη τετραετία, θα αρχίζουμε να χτίζουμε πάνω στα θεμέλια αυτά τους πυλώνες της Ελλάδος που οραματιζόμαστε: της αναπτυξιακής Ελλάδας, της κοινωνικής Ελλάδας, της ψηφιακής Ελλάδας, της πράσινης Ελλάδας, της ισχυρής Ελλάδας.

- Σας γνωρίσαμε ως το άτομο που «νοικοκύρεψε» τα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα είστε για πρώτη φορά υποψήφιος. Τι σας ώθησε στη διεκδίκηση του σταυρού;

Αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση του Πρωθυπουργού και θέλησα να θέσω στην κρίση των συμπολιτών μου το έργο που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα στο Υπουργείο. Να σας θυμίσω ενδεικτικά ότι κατά την διακυβέρνησή μας, οι υπαγωγές στον Αναπτυξιακό Νόμο αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά 282% ενώ μεσα σε μια τετραετία εγκρίναμε 42 νέες Στρατηγικές Επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 9 δισ. και τριπλασιάσαμε τις εγκρίσεις ΣΔΙΤ σε σχέση με την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίνοντας 37 νέα έργα συνολικού κόστους επένδυσης 6 δισ. Μεταξύ των επενδυτών που εμπιστεύτηκαν την χώρα μας, συγκαταλέγονται επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως η Google, η Amazon, η Digital Realty, η Microsoft, η JP Morgan και η Teamviewer.

Με αυτό το έργο - παρακαταθήκη και με το όραμα να πάμε την Ελλάδα ακόμα πιο ψηλά, προτίθεμαι, αν οι συμπολίτες του Βόρειου Τομέα της Αθήνας με εμπιστευτούν με την ψήφο τους, να γίνω η φωνή τους στη Βουλή. Να λύσουμε μαζί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους 14 δήμους που περιλαμβάνει η μεγάλη αυτή εκλογική περιφέρεια που κατεβαίνω υποψήφιος και άπτονται της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Να προασπίσουμε την ασφάλεια των πολιτών, να ενισχύσουμε την τοπική επιχειρηματικότητα, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των κατοίκων σε όλους τους τομείς. Και δεσμεύομαι αυτή η φωνή να είναι δυνατή και αποτελεσματική.