Αλ. Τσίπρας: Οδυνηρό το εκλογικό αποτέλεσμα – Αναλαμβάνω την ευθύνη και ζητώ συγγνώμη από τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ

23/05/2023, 18:30
Αλ. Τσίπρας: Οδυνηρό το εκλογικό αποτέλεσμα – Αναλαμβάνω την ευθύνη και ζητώ συγγνώμη από τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ

Τι δήλωσε από το Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας

Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας κι αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα έκανε λόγο μεταξύ άλλων για «απρόσμενο και οδυνηρό σοκ».

Και πρόσθεσε ότι φοβάται ότι «και για την κοινωνία είναι οδυνηρό το αποτέλεσμα ακόμα και για όσους ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία».

«Το μεγάλο ζήτημα για εμάς τούτη την ώρα, είναι πως θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, στις 25 του Ιούνη», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αντιλαμβάνομαι την ευθύνη να ζητήσω συγγνώμη και από τους ανθρώπους που πληγώσαμε», σημείωσε και συμπλήρωσε «να δώσουμε και μια υπόσχεση ότι θα δώσουμε μαζί αυτή τη νέα μάχη, όρθιοι, με στόχο να μην έχουμε μια παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη, ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση. Αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία και για τη χώρα. Αλλά και να παραμείνει η αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων».

Τσίπρας σε Σακελλαροπούλου: Δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα του παραδώσει τη διερευνητική εντολή.

«Όπως γνωρίζετε δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση οπότε δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «ελπίζω ότι οι επόμενες εκλογές, θα μας δώσουν κυβέρνηση αλλά μέχρι τότε πρέπει να ακολουθήσουμε τις διαδικασίες», απάντησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Έτσι λοιπόν, μετά από τον Αλέξη Τσίπρα, τη σκυτάλη των διερευνητικών αναμένεται να πάρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

Εφόσον και ο κ. Ανδρουλάκης επιστρέψει τη διερευνητική εντολή τότε σύμφωνα με το Σύνταγμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών.

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφράσει την επιθυμία του να μην τραβήξει -χρονικά -πολύ η υπόθεση των διερευνητικών εντολών, ώστε την Κυριακή να συσταθεί η Βουλή και στη συνέχεια τη Δευτέρα να γίνει η νέα διάλυσή της.

Και αυτό, προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες για να γίνουν νέες εκλογές στις 25 Ιουλίου, δηλαδή, μία εβδομάδα νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά, για την περίπτωση που δεν σχηματιζόταν κυβέρνηση μετά από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, όπως και αναμένεται γίνει – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, της τελευταίας στιγμής.