Το μήνυμα των εκλογών και οι αναποφάσιστοι που δεν έχουν αποφασίσει αν και έχουν ψηφίσει

20/06/2023, 10:04
Το μήνυμα των εκλογών και οι αναποφάσιστοι που δεν έχουν αποφασίσει αν και έχουν ψηφίσει

Ένα ποσοστό ψηφοφόρων δεν έχουν αποφασίσει ακόμα -αν και έχουν ψηφίσει- και ένα 23% δηλώνει πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα.

Με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν πάνω κάτω τα ίδια ποσοστά για τη Νέα Δημοκρατία -με πιθανή άνοδο- και τον ΣΥΡΙΖΑ -με πιθανή μικρή πτώση- και τουλάχιστο δύο κόμματα ακόμα να μπαίνουν στην Βουλή -η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη- δύο από τα τελευταία ευρήματα δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

Ένα ποσοστό ψηφοφόρων δεν έχουν αποφασίσει ακόμα -αν και έχουν ψηφίσει- και ένα 23% δηλώνει πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα από αυτό που ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές!

Για πρώτη φορά από το 1981 η δημοκρατική παράταξη παίρνει χαμηλότερα ποσοστά από την δεξιά και τα διάσπαρτα κόμματα της ακροδεξιάς υπερβαίνουν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής.

Ο νέος συσχετισμός δυνάμεων -αν επικυρωθεί στις επόμενες εκλογές- παραπέμπει σε μονοκρατορία ενός κόμματος που δεν ανέβασε πολύ τα ποσοστά του, αλλά συνέτριψε τον βασικό του αντίπαλο -που αγωνίζεται πλέον να παραμείνει αξιωματική αντιπολίτευση.

Υπάρχει ωστόσο ένα μήνυμα από τις εκλογές πως όλα αλλάζουν με ταχύτητα και τα κόμματα βρίσκονται σε ένα ασανσέρ με τους ψηφοφόρους να κινούνται ανάμεσα σε δύο και τρία κόμματα, να αλλάζουν γρήγορα κόμμα επιλογής και σε ένα ποσοστό να παραμένουν αναποφάσιστοι αφού… έχουν ψηφίσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μάλλον δεν θα ξαναδεί την κυβέρνηση με αυτή την κομματική ταυτότητα και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να περιμένει τετραετίες για να πετύχει τον στόχο του.

Το άθροισμα των δύο κομμάτων στις εκλογές δεν φτάνει ούτε το 32% με το οποίο δεν κάνουν κυβέρνηση, αλλά ούτε αξιοπρεπή αντιπολίτευση.

Η επανεμφάνιση της Ζωής Κωνσταντοπούλου -με βασικό πολιτικό μήνυμα την ίδια-και η ξαφνική εμφάνιση από το πουθενά ενός κόμματος ρατσιστικού, ομοφοφοβικού, θρησκόληπτου και σκοταδιστικού είναι τα βασικά μηνύματα των εκλογών.

Πάνω από όλα όμως το μήνυμα είναι πως τίποτα δεν είναι δεδομένο, όλα ανατρέπονται με μια δήλωση, μια γκάφα, μια λάθος κίνηση σε ένα παιχνίδι όπου κερδίζει ο λιγότερο κακός και η κάλπη μοιάζει με ρουλέτα.

Οι ψηφοφόροι ψήφισαν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με οργή και θυμό και δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους κουβέντα.

Οι προβλέψεις απαγορεύονται και τίποτα δεν είναι βέβαιο παρά μόνο πως οι δημοσκοπήσεις θα πέσουν πάλι έξω.

Η περιοχή είναι σεισμογενής και μετά τον κύριο σεισμό ακολουθούν μετασεισμοί που κάνουν δύσκολη την δουλειά του αναλυτή, του “προφήτη” και του δημοσκόπου.