ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκίνησε ο χορός των υποψηφιοτήτων για την θέση του προέδρου

13/07/2023, 12:10
ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκίνησε ο χορός των υποψηφιοτήτων για την θέση του προέδρου

Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου έχει ξεκινήσει ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου έχει ξεκινήσει ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτη άνοιξε τον χορό η Έφη Αχτσιόγλου, ενώ την Παρασκευή, θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σειρά θα πάρει όπως δείχνουν τα πράγματα ο Νίκος Παππάς το Σαββατοκύριακο στην κεντρική επιτροπή και ίσως ο Πολάκης. Επίσης πρέπει να σημειωθεί οτι δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Πρώτη ανακοίνωσε ότι διεκδικεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου

Η πρώην υπουργός με ένα μίνι-μανιφέστο έδωσε μια πρόγευση των διαθέσεών της. Μίλησε με γενικούς όρους, χάιδεψε το «αριστερόστροφο» κοινό, αλλά χρησιμοποίησε και τον όρο «νέα σύνθεση» για να περιγράψει τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας, προϊδεάζοντας για αλλαγές, εφόσον εκλεγεί, διαμηνύοντας παράλληλα:

«Αυτό που θέλουμε σήμερα είναι να είμαστε η δύναμη της δημιουργικής αντιπολίτευσης, έτσι όπως οι καιροί και οι νέες συνθήκες το απαιτούν. Ώστε να γίνουμε αύριο η ρεαλιστική και αποτελεσματική διακυβέρνηση υπέρ των πολλών».

Από το περιβάλλον της Έφης Αχτσιόγλου σημειώνουν ότι ο στόχος της υποψηφιότητάς της είναι να δημιουργηθεί ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ.

«Τέλος στις τάσεις», σημειώνουν συνεργάτες της, αναφερόμενοι στην προοπτική την οποία επιχειρεί να δώσει για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε το κόμμα να ενιαιοποιηθεί και οι τάσεις να γίνουν ρεύματα ιδεών και όχι μηχανισμοί εξουσίας.

Από την επόμενη κιόλας εβδομάδα η Έφη Αχτσιόγλου αρχίζει περιοδείες πρώτα από την Αθήνα και από τη μεθεπόμενη εβδομάδα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στην κούρσα διαδοχής και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Αύριο ανακοινώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τη δική του υποψηφιότητα στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα.

Ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών, αιφνιδιάζοντας ακόμα και πολλά μέλη της «Ομπρέλας», έλαβε την απόφαση να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος, κάτι που θα επισημοποιηθεί στις 14:00 της Παρασκευής στο Impact Hub Athens στου Ψυρρή.

Δεν είναι λίγα τα μέλη της εσωκομματικής τάσης «Ομπρέλα», της οποίας ηγείται ο κ. Τσακαλώτος (Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης κ.α.), τα οποία διατύπωσαν την άποψη ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν θα πρέπει να είναι υποψήφιος από τη στιγμή που από το μίνι συνέδριο της τάσης είχε διαφανεί ότι οι μισοί θα στήριζαν την υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου και οι άλλοι μισοί θα τη στήριζαν στο ενδεχόμενο που θα περνούσε στο δεύτερο γύρο.

Σειρά παίρνει ο Παππάς

Αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση του Νίκου Παππά, ο οποίος θα «ανοίξει τα χαρτιά του» στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σάββατο.

«Ποια θα είναι η σχέση μας με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στις συνόδους του οποίου ήταν καλεσμένος ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και πέντε χρόνια; Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε το επόμενο βήμα;», ανέφερε αρχικά. «Αν εμείς δεν αναγνωρίσουμε ότι πληγώσαμε τη μεσαία τάξη -και την πληγώσαμε σημαντικά- και ότι τα 37 δισ. ευρώ ήταν η άλλη όψη της υπερφορολόγησης θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο σφάλμα. Τα 37 δισ. μαζεύονται με φόρους, δεν θα πάθαινε κανείς κάτι αν ήταν 30 δισ.», συνέχισε.

«Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εκτός της παραγωγικής τους διαδικασίας, διαμορφώνουν και ατμόσφαιρα και άποψη, και αν δεν διατάξουμε τις δυνάμεις μας, ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά για να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με αυτό το κομμάτι, θα είναι ένα ακόμα λάθος», κατέληξε.

Ερωτηματικό ο Πολάκης

Η σιωπή που έχει επιλέξει τις τελευταίες ημέρες ο Χανιώτης βουλευτής, σε συνδυασμό βέβαια με όσα μεταφέρουν στενοί συνομιλητές του, καταδεικνύουν όντως ότι ο θορυβώδης Παύλος Πολάκης το σκέφτεται ψύχραιμα και με σύνεση το ενδεχόμενο να κατέβει υποψήφιος πρόεδρος τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 3ης Σεπτεμβρίου.