Η Μπαρτσελόνα πρώτη στο χρηματιστήριο της...μπάλας

12/04/2021, 20:21
Η Μπαρτσελόνα πρώτη στο χρηματιστήριο της...μπάλας

Τον τίτλο του πιο "ακριβού" ποδοσφαιρικού συλλόγου στον κόσμο κατέκτησε η Μπαρτσελόνα, η οποία κατάφερε να περάσει την Ρεάλ Μαδρίτης και να της πάρει , έτσι, την πρωτη θέση της κατάταξης.

Η Μπαρτσελόνα έχει αποτίμηση 4,76 δισεκατομμυρίων δολαρίων (4 δις ευρώ), σύμφωνα με μια λίστα που δημοσιεύθηκε από το επιχειρηματικό περιοδικό Forbes τη Δευτέρα (12/04).

Η Ρεάλ Μαδρίτης, που έχει κατακτήσει την πρωτιά στη σχετική λίστα πέντε φορές στο παρελθόν, κέρδισε την Μπαρτσελόνα με 2-1 στο «El Clasico» το προηγούμενο Σάββατο, αλλά βρέθηκε -οριακά- στη δεύτερη θέση του Forbes με αποτίμηση 4,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων (3,98 δις ευρώ).

Το Forbes ανέφερε ότι η μέση αξία των 20 κορυφαίων συλλόγων του κόσμου, έχει αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με τις προ διετίας «μετρήσεις», φτάνοντας τα 2,28 δισεκατομμύρια δολάρια (1,91 δις ευρώ) παρά τις οικονομικές επιπτώσεις απ’ την πανδημία της Covid-19 που επηρέασε τα έσοδα των συλλόγων, τα οποία έπεσαν κατά μέσο όρο στα 441 εκατομμύρια δολάρια (370 εκατ. ευρώ) την περασμένη σεζόν - μειωμένα κατά 9,6% από την περίοδο 2017/18.

«Ο... πόνος δεν έχει τελειώσει, καθώς υπήρξε περαιτέρω επιδείνωση στη μείωση των εσόδων στους αγώνες κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν, διότι οι περισσότερες ομάδες στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης εξακολουθούν να έχουν ελάχιστο ή καθόλου κόσμο στα παιχνίδια τους», έγραψε ο βοηθός διευθυντή του Forbes, Μάικ Οζανιάν.

Η περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μπάγερν Μονάχου με 4,215 δισ. Δολάρια (3,46 δις ευρώ) είναι τρίτη στη λίστα, ενώ όλο το «Big-Six» της Premier League - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Άρσεναλ και Τότεναμ - βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα.

Η πρωταθλήτρια Γαλλίας και η περσινή φιναλίστ του Champions League, Παρι Σεν Ζερμέν ανέβηκε στην 9η θέση αφού αποτιμήθηκε στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια (2,1 δις ευρώ), σημειώνοντας αύξηση 129% σε δύο χρόνια - τη μεγαλύτερη μεταξύ των 10 κορυφαίων συλλόγων