Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ακύρωση της Ολυμπιάδας θα κοστίσει $16,5 δισ.

26/05/2021, 08:39
Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ακύρωση της Ολυμπιάδας θα κοστίσει $16,5 δισ.

Η τελευταία ανάλυση από τη μεγαλύτερη εταιρεία οικονομικής έρευνας της Ιαπωνίας προβλέπει ότι μία πιθανή ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο θα κοστίσει στη χώρα περίπου 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το «Nomura Research Institute», μια ιδιωτική εταιρεία υπό τον Όμιλο Nomura της Ιαπωνίας, γνωστοποίησε την εκτίμηση ότι η μη τέλεση των θερινών Αγώνων, που έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν αυλαία στις 23 Ιουλίου, θα μπορούσε να μεταφραστεί σε τεράστιες απώλειες για όσους συνδέονται οικονομικά με το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

Ο εκτελεστικός οικονομολόγος της Nomura, Τακαχίντε Κιούτσι, δήλωσε ότι οι απώλειες στην περίπτωση της ακύρωσης υπολογίζονται σε περίπου 1,8 τρισεκατομμύρια γιεν ή περίπου 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ιαπωνία και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή συμφώνησαν να διοργανώσουν τους Αγώνες χωρίς θεατές από το εξωτερικό, με τον Κιούτσι να αναφέρει ότι οι οικονομικές απώλειες από την απουσία κόσμου αναμένεται να φθάσουν τα 1,35 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ιαπωνίας, ανέφερε στην ανάλυσή του ότι η εισαγωγή ενός "απεριόριστου" αριθμού εγχώριων θεατών στους Αγώνες θα μπορούσε να αυξήσει τα κέρδη.

Υποθέτοντας ότι η κατάσταση COVID-19 σταθεροποιηθεί στην Ιαπωνία, ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος ενός τέτοιου σεναρίου θα οδηγήσει σε 16,65 δισεκατομμύρια δολάρια σε Oλυμπιακά έσοδα, τα οποία θα σχετίζονται με την ιαπωνική οικονομία.

Η ιαπωνική κυβέρνηση και η ΔΟΕ συμφώνησαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι, παρά τις αντιδράσεις των Ιαπώνων.

Η έκκληση της ΔΟΕ για «θυσία» έχει δημιουργήσει κύμα θυμού στο ιαπωνικό κοινό πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, με τους εκπροσώπους του Τόκιο 2020 να υπογραμμίζουν ότι η ακύρωση δεν είναι επιλογή.