Αγγλία και Ουκρανία απέκλεισαν Γερμανούς και Σουηδούς

30/06/2021, 06:59
Αγγλία και Ουκρανία απέκλεισαν Γερμανούς και Σουηδούς

Η Ουκρανία πανηγυρίζει για πρώτη φορά στην ιστορία της την πρόκρισή της στην προημιτελική φάση του Euro 2020 αφού στο νοκ άουτ παιχνίδι που διεξήχθη στο «Χάμπντεν Παρκ» της Γλασκώβης, νίκησε στην παράταση την Σουηδία με 2-1 (κανονικός αγώνας 1-1).. Νωρίτερα, στον «ναό του ποδοσφαίρου» οι Άγγλοι κέρδισαν 2-0 τα Γερμανικά  «πάντσερ» και προκρίθηκαν στα προημιτελικά

Τα ζευγάρια των "8"

2 Ιουλίου(22.00)
Βέλγιο – Ιταλία

2 Ιουλίου(19.00)
Ελβετία– Ισπανία

3 Ιουλίου(22.00)
Ουκρανία – Αγγλία

3 Ιουλίου(19.00),
Τσεχία – Δανία

ΣΟΥΗΔΙΑ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ 1-2

Η Σουηδία στο ξεκίνημα κυκλοφορούσε καλύτερα την μπάλα, όμως οι Ουκρανοί ήταν αυτοί που έφτασαν κοντά στο γκολ στο 11′, αλλά το σουτ του Γιάρεμτσουκ απέκρουσε ο Όλσεν. Οι Σουηδοί απάντησαν στο 19′ με τον Ίσακ, το πλασέ του οποίου έφυγε άουτ.

Η ομάδα του Αντρέι Σεφτσένκο ανέβασε στη συνέχεια στροφές και κατάφερε να ανοίξει το σκορ στο 27′ όταν ο Γιαρμολένκο βρήκε τον Ζιντσένκο και αυτός με μονοκόμματο σουτ έκανε το 0-1. Στο 30′ έξυπνη εκτέλεση φάουλ του Λάρσον από μακριά, ο Μπούστσαν έπεσε στην αριστερή του γωνία και παραχώρησε κόρνερ το οποίο πέρασε ανεκμετάλλευτο. Δύο λεπτά αργότερα, διαγώνιο σουτ Γιαρμολένκο μέσα από την περιοχή και αριστερά, η μπάλα έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Όλσεν. Δύο λεπτά πριν από το τέλος του πρώτου ημχρόνου, η ομάδα του Γιάνε Άντερσεν κατάφερε να φέρει το ματς στα … ίσια με σουτ του Φόρσμπεργκ και αφού η μπάλα βρήκε τον Ζαμπάρνι και άλλαξε πορεία.

Στην επανάληψη το ματς είχε γρήγορο ρυθμό και στο 55′ οι Ουκρανοί είχαν δοκάρι σε πλασέ του Σίντορτσουκ. Δοκάρι όμως είχε και η Σουηδία στο επόμενο λεπτό, όταν το πλασέ του Φόρσμπεργκ βρήκε το αριστερό κάθετο δοκάρι.

Οι Σκανδιναβοί είχαν δεύτερο δοκάρι (οριζόντιο) στο 69′ σε δυνατό στου του Φόρσμπεργκ. Με το 1-1 έληξε το 90λεπτο και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση.

Η ομάδα της Σουηδίας έμεινε με δέκα παίκτες στο 98′ λόγω αποβολής του Ντάνιελσον για επικίνδυνο παίξιμο στον Μπεσγέντιν και μάλιστα ο παίκτης της Ουκρανίας δεν μπόρεσε να συνεχίσει τον αγώνα. Το «χρυσό» γκολ για την Ουκρανία πέτηχε στο 121′ με κεφαλιά ο Ντόβμπικ, ύστερα από σέντρα του Ζιντσένκο.

Γήπεδο: «Χάμπντεν Παρκ», Γλασκώβη
Διαιτητής: Ορζάτο (Ιταλία), βοηθοί: Τζιαλατίνι (Ιταλία), Πρέτι (Ιταλία)

ΣΟΥΗΔΙΑ (Γιάνε Άντερσεν): Όλσεν, Λούστιγκ (83′ Μπένγκστον), Λίντελοφ, Ντάνιελσον, Αουγκούστινσον (83′ Κραφτ), Λάρσον (97′ Κλάεσον), Όλσον (101′ Χελάντερ), Έκνταλ, Φόρσμπεργκ, Ίσακ (97′ Μπέρκγ), Κουλουσέφσκι (97′ Κουάισον).
ΟΥΚΡΑΝΙΑ (Αντρέι Σεφτσένκο): Μπούστσαν, Καραβάεφ, Ζαμπάρνι, Κρίβτσοφ, Ματβιγιένκο, Σίντορτσουκ (118′ Μπεζούς), Στεπανένκο (95′ Μακαρένκο), Ζιντσένκο, Γιαρμολένκο (106′ Ντόβμπικ), Γιάρεμτσουκ (91′ Μπεσγέντιν, 102′ λ.τ. Τσιγκάνκοφ), Σαπαρένκο (61′ Μαλινόφσκι).

ΑΓΓΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ 2-0

Υπό το βλέμμα 43 χιλιάδων θεατών στο «Γουέμπλεϊ», εκ των οποίων οι 1.800 ήταν Γερμανοί, η Αγγλία μπήκε με ενθουσιασμό στο παιχνίδι, ωστόσο στο ξεκίνημα συνάντησε προβλήματα στην ανάπτυξή της, απόρροια και της εξαιρετικής αμυντικής λειτουργίας της Γερμανίας. Παρόλα αυτά, τα «λιοντάρια» ήταν αυτά που είχαν την πρώτη καλή στιγμή στο ματς με το σουτ του Στέρλινγκ (στο 16’) και την εξαιρετική επέμβαση του Νόιερ, γεγονός που αναπτέρωσε το ηθικό τους με αποτέλεσμα να αρχίσουν να απειλούν ολοένα και πιο συχνά την εστία των «πάντσερ».

Η απάντηση των Γερμανών ήρθε στο 32’ με τον Βέρνερ, αλλά από το πλασέ του επιθετικού της Τσέλσι ο τερματοφύλακας Πίκφορντ αποσόβησε τον κίνδυνο για την εστία του. Η τελευταία καλή στιγμή του πρώτου ημιχρόνου ανήκε στους γηπεδούχους, με τον Χούμελς όμως να προλαβαίνει τον Κέιν πριν ο τελευταίος βρει δίχτυα.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με την εκπληκτική απόκρουση του Πίκφορντ σε δυνατό σουτ του Χάβερτς (48’) και παρότι στη συνέχεια ο ρυθμός του αγώνα έπεσε, τελικά στο 75’ ο φωτεινός πίνακας του «Γουέμπλεϊ» ξεκόλλησε από το «στείρο» 0-0. Από την συρτή σέντρα του Λουκ Σο από τα αριστερά, ο Στέρλινγκ με πλασέ στην αντίπαλη περιοχή έγραψε το 1-0 για τα «λιοντάρια», δίνοντας έτσι το έναυσμα για έξαλλους πανηγυρισμούς στις τάξεις των Βρετανών.

Με το γήπεδο να «κοχλάζει», η Γερμανία είχε μία «χρυσή» ευκαιρία στο 81’ για να φτάσει στην ισοφάριση, αλλά ο Μίλερ την σπατάλησε με το χαμένο τετ-α-τετ του και τα «πάντσερ» τελικά το… πλήρωσαν στο 86’, όταν ο Κέιν πέτυχε το πρώτο του γκολ στο φετινό Εuro και έγραψε το 2-0, που χάρισε και την πρόκριση στα «λιοντάρια».

Άλλωστε, ως το φινάλε η Γερμανία δεν κατάφερε να αντιδράσει και με την ήττα αυτή αποκλείστηκε από την συνέχεια του θεσμού, στο τελευταίο της μάλιστα παιχνίδι με τον Γιόακιμ Λεβ στον πάγκο, πριν αναλάβει τα «ηνία» ο Χανς Φλικ.

Διαιτητής: Μακέλι (Ολλανδία)

ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Μαγκουάιρ, Στόουνς, Τρίπιερ, Ράις (88’ Χέντερσον), Φίλιπς, Σο, Σακά (69’ Γκρίλις), Κέιν, Στέρλινγκ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιοάκιμ Λεβ): Νόιερ, Ρίντιγκερ, Χούμελς, Γκίντερ (87’ Τσαν), Κίμιχ, Κρόος, Γκορέτσκα, Γκόσενς (88’ Σανέ), Μίλερ (90’ Μουσιάλα), Χάβερτς, Βέρνερ (68’ Γκνάμπρι).