Οι σύλλογοι σε πορεία σύγκρουσης με τη FIFΑ

25/08/2021, 12:54
Οι σύλλογοι σε πορεία σύγκρουσης με τη FIFΑ

 Σε πορεία σύγκρουσης με τη FIFA βρίσκονται οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι, με αφορμή το καλαντάρι για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ 2022.

Οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι κατηγόρησαν τη FIFA για κατάχρηση της λειτουργίας σχετικά με την εκτεταμένη αποδέσμευση παικτών για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Η Premier League και η ισπανική LaLiga ανέφεραν ότι υποστηρίζουν τους συλλόγους που αρνούνται να διαθέσουν παίκτες για αγώνες στη Νότια Αμερική.

Οι ομάδες της Premier League θα πληγούν ιδιαίτερα από την απόφαση της FIFA να παρατείνει την υποχρεωτική περίοδο «αποδέσμευσης» από εννέα σε 11 ημέρες, ώστε να είναι δυνατή η πραγματοποίηση τριών αγωνιστικών στη ζώνη της Νότιας Αμερικής.

Οι αυστηροί κανόνες καραντίνας της Αγγλίας έχουν επίσης προσθέσει προβληματισμό, με την Premier League να τονίζει ότι δεν έχει χορηγηθεί απαλλαγή από την κυβέρνηση για τους ποδοσφαιριστές.

Η Λίβερπουλ είχε ήδη αρνηθεί να επιτρέψει στον Μοχάμεντ Σαλάχ να ταξιδέψει στην Αφρική για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αίγυπτο τον επόμενο μήνα, επειδή θα αναγκαστεί να μπει σε καραντίνα κατά την επιστροφή του στην Αγγλία.
Τα ίδια μέτρα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τριάδα των Βραζιλιάνων της Λίβερπουλ, Ρομπέρτο​Φιρμίνο, Άλισον Μπέκερ και Φαμπίνιο, οι οποίοι κλήθηκαν για τα προκριματικά του επόμενου μήνα με τη Χιλή, την Αργεντινή και το Περού.

Η Βραζιλία, η Χιλή, η Αργεντινή και το Περού βρίσκονται στην «κόκκινη λίστα» της βρετανικής κυβέρνησης για τις χώρες που απαιτείται 10ήμερη καραντίνα, για προστασία από την εξάπλωση της Covid-19.
«Οι σύλλογοι της Premier League αποφάσισαν ομόφωνα να μην αφήσουν παίκτες για διεθνείς αγώνες που διεξάγονται σε χώρες της κόκκινης λίστας τον επόμενο μήνα» ανέφερε η Premier League σε ανακοίνωσή της.
Οι παίκτες της Premier League θα μπορούσαν δυνητικά να χάσουν δύο ματς, εάν τεθούν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

Η ισπανική LaLiga σε ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι θα υποστηρίξει τους συλλόγους που αρνούνται να αφήσουν τους παίκτες τους για τα προκριματικά της Νότιας Αμερικής.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25 παίκτες από 13 διαφορετικούς συλλόγους, αριθμός που θα μπορούσε να αυξηθεί όταν ανακοινωθούν οι κλήσεις του Ισημερινού και της Βενεζουέλας» ανέφερε.
«Η ισπανική λίγκα κατανοεί ότι το διεθνές καλαντάρι δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάξει με αυτόν τον τρόπο, ειδικά εάν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι σύλλογοι που επηρεάζονται θα κληθούν σε συνάντηση τις επόμενες ημέρες.

Με τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου επίσης στην Αφρική, την Ασία, την CONCACAF και την Ευρώπη, οι σύλλογοι βρίσκονται σε πιθανή πορεία σύγκρουσης με τη FIFA.

Η ευρωπαϊκή ένωση συλλόγων (ECA), σε επιστολή στα μέλη της, ανέφερε ότι η FIFA είχε λάβει αποφάσεις μονομερώς και «ενάντια στη ρητή ένσταση της ECA και των υπολοίπων ενδιαφερομένων», τονίζοντας:
«Η ECA εξέφρασε σταθερά την αντίρρησή της για την απόφαση της FIFA και προέτρεψε τη FIFA να αναθεωρήσει τη θέση της. Η ECA δεν θα δεχτεί ότι ένα διοικητικό όργανο όπως η FIFA καταχράται τη ρυθμιστική λειτουργία του προκειμένου να θέσει τα εμπορικά συμφέροντά του και εκείνα των μελών του πάνω από τη φυσική ευημερία των παικτών και τα νόμιμα αθλητικά συμφέροντα των συλλόγων».

Η ECA υπενθύμισε ότι η FIFA αποφάσισε αυτόν τον μήνα, κατόπιν αιτήματος της συνομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL), να παρατείνει την υποχρεωτική περίοδο «αποδέσμευσης», «αδιαφορώντας για τα συμφέροντα των συλλόγων».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ