Chelsea: Τελειώνουν τα μετρητά- Αποχωρεί η Nike

12/03/2022, 10:27
Chelsea: Τελειώνουν τα μετρητά- Αποχωρεί η Nike

Στο χείλος της καταστροφής βρίσκεται η Τσέλσι μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Βρετανία στον ιδιοκτήτη της, Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Πριν λίγες μέρες οι υπεύθυνοι του συλλόγου έκαναν έκκληση στη βρετανική κυβέρνηση να «ελαφρύνει» τις κυρώσεις που επεβλήθησαν την Πέμπτη, καθώς η οικονομική κατάρρευση είναι προ των πυλών και η ομάδα θα ξεμείνει από μετρητά σε 17 ημέρες.

Ουσιαστικά, ζητούν να τους επιτραπεί να πωλούν εισιτήρια για τους εντός έδρας αγώνες και να μπορούν να συνεχίσουν να πωλούν προϊόντα του brand Τσέλσι, με τα συνολικά έσοδα από αυτές τις δύο δραστηριότητες να ανέρχονται σε 600.000 λίρες (715.000 ευρώ) ανά αγωνιστική ημέρα.

Γενικότερα, πάντως, η ομάδα βρίσκεται σε αναταραχή μετά το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων που επεβλήθη στον Αμπράμοβιτς για τις σχέσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, βυθίζοντας το μέλλον του συλλόγου σε αμφιβολία. Τα δραματικά νέα της Πέμπτης ουσιαστικά σημαίνουν ότι ο ρωσικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος δεν μπορεί πλέον να προχωρήσει στην πώληση του συλλόγου.

Ωστόσο, η Τσέλσι μπορεί να ζητήσει ειδική απαλλαγή, η οποία δύναται να εξεταστεί εάν η κυβέρνηση θεωρήσει μια αλλαγή ιδιοκτησίας προς το συμφέρον του συλλόγου, υπό τον όρο ότι δεν ωφελεί τον Αμπράμοβιτς.

Σε αυτό το σενάριο, είναι πιθανό η κυβέρνηση να αναλάβει τον έλεγχο της πώλησης και τα έσοδα να «παγώνουν» ή να πηγαίνουν σε φιλανθρωπικό ταμείο, πιθανώς για τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι δύο επιλογές του Αμπράμοβιτς

Αυτό ουσιαστικά αφήνει στον Αμπράμοβιτς δύο επιλογές: είτε να συμφωνήσει με τους όρους της κυβέρνησης και να χάσει τον σύλλογο χωρίς κανένα όφελος, είτε να αφήσει την Τσέλσι σιγά σιγά να σαπίζει.

Είναι πιθανό ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος να προχωρήσει στην πώληση για να διασφαλίσει το μέλλον του συλλόγου, παρόλο που αυτό σημαίνει ότι δεν θα λάμβανε ούτε μια δεκάρα για ένα περιουσιακό στοιχείο που ήθελε να πουλήσει για πάνω από 3 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα.

Η Τσέλσι είχε συνομιλίες το βράδυ της Πέμπτης με τη βρετανική κυβέρνηση, εν μέσω ανησυχιών ότι η ομάδα θα δυσκολευτεί να ολοκληρώσει τη σεζόν.

Τσέλσι: Η αποχώρηση της Three και οι σκέψεις της Nike

Οι «μπλε» μπορεί να χάσουν εκατομμύρια έσοδα από χορηγίες μετά τις εξελίξεις της Πέμπτης. Ο χορηγός της φανέλας, Three, έθεσε σε αναμονή τη συμφωνία των 40 εκατομμυρίων λιρών και η εταιρεία προμήθειας εξοπλισμού Nike, που συμφώνησε σε 15ετές συμβόλαιο 900 εκατομμυρίων λιρών (πάνω από 1 δισ. ευρώ) με την Τσέλσι το 2016, σκέφτεται να αποσυρθεί. Αυτό θα οδηγούσε τον σύλλογο σε απώλεια 540 εκατ. λιρών.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, άλλες ομάδες της Premier League κάνουν ουρά για να εκμεταλλευτούν τη δεινή θέση της Τσέλσι, με δύο παίκτες που επρόκειτο να υπογράψουν στην ακαδημία των «μπλε» να έχουν ήδη προσεγγιστεί από άλλους μεγάλους συλλόγους της κατηγορίας, δεδομένης της απαγόρευσης που έχει επιβληθεί στον λονδρέζικο σύλλογο να υπογράψει συμβόλαια με νέους ποδοσφαιριστές.

Οι αξιωματούχοι των «μπλε» πρότειναν τροποποιήσεις στην άδεια που εκδόθηκε για να τους επιτραπεί η συνέχιση της λειτουργίας της ομάδας. Με βάση τους νέους περιορισμούς, η Τσέλσι δεν μπορεί πλέον να πουλήσει εισιτήρια για τους αγώνες της, αναγκάστηκε να κλείσει την μπουτίκ και δεν μπορεί να κάνει κρατήσεις για το ξενοδοχείο που βρίσκεται στο «Στάμφορντ Μπριτζ».

Περικοπή στα έξοδα για μετακινήσεις της Τσέλσι

Επίσης, οι «μπλε» δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν ή να πουλήσουν παίκτες ή να προσφέρουν νέα συμβόλαια και περιορίστηκαν σε μέγιστο κόστος 20.000 λιρών για ταξίδια σε εκτός έδρας αγώνες.

Ενημερώθηκαν, δε, ότι μπορούν να πληρώσουν μόνο «λελογισμένα έξοδα» για τη φιλοξενία αγώνων εντός έδρας, «που δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 500.000 λίρες ανά αγώνα, ανά ομάδα».

Ωστόσο, υπάρχει μια άποψη ότι τα όρια για τις μετακινήσεις της ομάδας και τη φιλοξενία αγώνων θα πρέπει να αυξηθούν για να μη χάσει χρήματα ο σύλλογος. Η Τσέλσι, προς το παρόν, θα συνεχίσει να λαμβάνει πληρωμές τηλεοπτικών μεταδόσεων και χρηματικά έπαθλα. Το υφιστάμενο προσωπικό και οι παίκτες θα συνεχίσουν να πληρώνονται.

Κίνδυνος για αποχώρηση παικτών-σταρ

Ο σύλλογος θα ζητήσει επίσης σαφήνεια σχετικά με τα συμβόλαια, με μια σειρά από συμφωνίες παικτών-αστέρων να λήγουν στο τέλος της σεζόν. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Τσέλσι δεν μπορεί να ανανεώσει κανένα συμβόλαιο -δηλαδή οι αμυντικοί Αντόνιο Ρούντιγκερ, Αντρέας Κρίστενσεν και Σέζαρ Αθπιλικουέτα θα αποχωρήσουν το καλοκαίρι.

Ο προπονητής Τόμας Τούχελ και οι παίκτες του μίλησαν με τους υπεύθυνους του συλλόγου πριν από τη νίκη της Πέμπτης το βράδυ κόντρα στη Νόριτς, οι οποίοι τούς προέτρεψαν να επικεντρωθούν στο ποδόσφαιρο, παρά την τεράστια αβεβαιότητα.

Πιθανή αποχώρηση και άλλων χορηγών από την Τσέλσι

Η απόφαση της εταιρείας Three να αναστείλει τη συμφωνία χορηγίας της φανέλας δημιουργεί ένα πιθανό κύμα εταιρικών μποϊκοτάζ που θα μπορούσε να οδηγήσει την Τσέλσι στην απώλεια εσόδων δεκάδων εκατομμυρίων λιρών και να βρεθεί στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης.

Αναλυτές λένε ότι και άλλοι χορηγοί, όπως η Nike, είναι πιθανό να ακολουθήσουν την εταιρεία Three, με την ελπίδα ότι θα αποφύγουν την «ενοχή λόγω συσχέτισης» με τον Αμπράμοβιτς, ο οποίος, όπως λένε άνθρωποι που ξέρουν, οφείλει ένα μέρος της περιουσίας του (που συνολικά ανέρχεται σε 9,4 δισ. λίρες) στη φιλία του με τον Πούτιν.

Τσέλσι: Η θέση της βρετανικής κυβέρνησης

Κάποιοι υπουργοί φαίνεται να έχουν καταστήσει σαφές ότι είναι τελικά θέμα του Αμπράμοβιτς αν θα πουλήσει ή όχι την Τσέλσι, αλλά τα περιουσιακά οφέλη που θα αποκτηθούν θα παραμείνουν δεσμευμένα.

Ο σύλλογος -που την Πέμπτη γιόρτασε τα 117α γενέθλιά του– δεν μπορεί, πλέον, να πουλήσει κανένα προϊόν, αλλά οι έμποροι λιανικής που έχουν ήδη εμπόρευμα μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν, εφόσον όμως τα χρήματα δεν θα καταλήξουν στα χέρια της Τσέλσι.

Η υπουργός Πολιτισμού Ναντίν Ντόρις είπε ότι στόχος των μέτρων της Πέμπτης ήταν να διασφαλιστεί ότι ο Αμπράμοβιτς δεν μπορεί να «ωφεληθεί από την ιδιοκτησία του».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε για το θέμα: «Δεν μπορεί να υπάρχουν ασφαλή καταφύγια για όσους έχουν υποστηρίξει την άγρια επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία. Οι σημερινές (σ.σ.: χθεσινές) κυρώσεις είναι το τελευταίο βήμα στην ακλόνητη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς τον ουκρανικό λαό. Θα είμαστε αδίστακτοι στην καταδίωξη εκείνων που επιτρέπουν τη δολοφονία αμάχων, την καταστροφή νοσοκομείων και την παράνομη κατοχή εδαφών κυρίαρχων συμμάχων».

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας πρόσθεσε: «Οι κυρώσεις δείχνουν για άλλη μια φορά ότι οι ολιγάρχες και οι κλεπτοκράτες δεν έχουν θέση στην οικονομία ή την κοινωνία μας. Με τους στενούς δεσμούς τους με τον Πούτιν είναι συνένοχοι στην επιθετικότητά του. Το αίμα του ουκρανικού λαού είναι στα χέρια τους. Η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία δεν θα αλλάξει. Δεν θα σταματήσουμε σε αυτή την αποστολή να αυξήσουμε την πίεση στο καθεστώς Πούτιν και να πνίξουμε τα κεφάλαια για τη βάναυση πολεμική μηχανή του».

Προσωρινό «πάγωμα» στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Τσέλσι

Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα στην Τσέλσι. H Barclays «πάγωσε» προσωρινά τους λογαριασμούς της Τσέλσι και θα προχωρήσει σε αξιολόγηση της αδειδότησης της ομάδας.

Όπως αναφέρουν οι Timeς οι πιστωτικές κάρτες της Τσέλσι δεν είναι πλέον προσβάσιμες με αποτέλεσμα ο σύλλογος να αντιμετωπίζει κίνδυνο οικονομικής καταστροφής. Η οποία φυσικά θα έχει ως αφετηρία τις κυρώσεις που επέβαλε η Μεγάλη Βρετανία στον ιδιοκτήτη της Ρομάν Αμπράμοβιτς.