Πρέμιερ Λιγκ: Η Λίβερπουλ δεν πωλείται, παρά τις αραβικές «σειρήνες»

06/04/2023, 08:02
Πρέμιερ Λιγκ: Η Λίβερπουλ δεν πωλείται, παρά τις αραβικές «σειρήνες»

Οι ιδιοκτήτες των Reds δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αποχωριστούν το πλειοψηφικό πακέτο της ομάδας

Την ώρα που πολλοί επιθυμούν να επενδύσουν τα κλαμπ της Premier League, οι ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αποχωριστούν το πλειοψηφικό πακέτο της ομάδας.

Συγκεκριμένα, η Fenway Sports Group (FSG) μπορεί να είναι ανοικτή στην είσοδο νέων μετόχων στη Λίβερπουλ, αλλά ξεκαθάρισε πως θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του φημισμένου αγγλικού συλλόγου.

Η FSG -με έδρα την Αμερική-, η οποία κατέχει επίσης την ομάδα του Major League Baseball, Ρεντ Σοξ Βοστώνης, ολοκλήρωσε την εξαγορά της Λίβερπουλ από τους πρώην ιδιοκτήτες Τομ Χικς και Τζορτζ Ζιλέτ για 300 εκατ. λίρες το 2010.

Σύμφωνα με αγγλικά ΜΜΕ επιχειρηματικός όμιλος από το Κατάρ θέλει ν’ αγοράσει τις μετοχές των «κόκκινων», ενώ στη «μάχη» έχουν μπει και κεφάλαια από τη Σαουδική Αραβία, αλλά ο επικεφαλής της FSG, Τζον Χένρι, αποφάσισε να παραμείνει ως αφεντικό στο «Ανφιλντ», όπως σχετικά αναφέρου αγγλικά ΜΜΕ, καθώς συζητά μόνο για επενδυτική βοήθεια και όχι για την πώληση του συλλόγου.

Στα 4,45 δισ. η αξία του κλαμπ

Το Forbes αποτιμά την αξία της Λίβερπουλ στα 4,45 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου δεκαπλάσια από όσα πλήρωσε η FSG πριν από 12 χρόνια.

Στα 12 και πλέον χρόνια που η FSG είναι αφεντικό της Λίβερπουλ οι Κόκκινοι γνώρισαν μεγάλες επιτυχίες, κυρίως μετά το 2015, χρονιά πρόσληψης του Γιούργκεν Κλοπ ο οποίος οδήγησε το κλαμπ ξανά στην κορυφή του αγγλικού πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια.

Άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες έχουν επίσης πουληθεί για σημαντικά ποσά τους τελευταίους μήνες. Τον Αύγουστο η Redbird, ο μειοψηφικός επενδυτής στην FSG, αγόρασε την AC Milan έναντι 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το υψηλότερο τίμημα για ένα franchise ποδοσφαίρου εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Ο John Textor, ένας άλλος Αμερικανός επενδυτής, συμφώνησε να ηγηθεί της εξαγοράς της Λυών για περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό που έχει πληρωθεί ποτέ για γαλλική ομάδα.