Η μάχη για το έπαθλο του ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε

07/04/2021, 08:43
Η μάχη για το  έπαθλο του ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε

Εννέα σχήματα θα καταθέσουν προσφορές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ καθώς χθες το απόγευμα η ΔΕΗ ενέκρινε την τελική λίστα. Τα σχήματα είναι τα εξής : το Γαλλικό Αrdian Infrastrucure Funds, το Καναδικό Βritish Columbia, Investment, το Blackrock, το αμερικανικό CVC Capital, το Ιταλικό F2I, το αμερικανικό First sentier Investors, το αμερικανικό KKR, το αυστραλιανό Macquarie, το Αμερικανικό Οak Hill Investors.

Aυτό που αποτελεί δέλεαρ για τους επενδυτές είναι η απόδοση Wacc του ΔΕΔΔΗΕ για τα επόμενα 8 χρόνια ( που κινείται κοντά στο 7% αν και δεν βγεί ακόμη για την δεύτερη τετραετία ) καθώς ο νικητής του διαγωνισμού μπορεί να εξασφαλίσει χαμηλό δανεισμό, προκειμένου να προχωρήσει στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ.

Απο την αλλη πλευρά η ΔΕΗ θα διατηρήσει το 51% έχοντας ένα στρατηγικό επενδυτή και θα μειώσει σημαντικά την μόχλευση της δεδομένου ότι το 100% έχει αποτιμηθεί σε 2,95 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη φάση, όπως αναφέρει η ΔΕΗ, οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο έλεγχο (due diligence) και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ. Η διαδικασία ίσως κρατήσει πέντε – εξι μήνες και θα είναι ένα θρίλερ καθώς μπορεί να δημιουργηθούν και κοινοπραξίες μεταξύ των 9 υποψηφίων.