Πώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει την Elval επί 47 χρόνια

18/04/2022, 16:22
Πώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει την Elval επί 47 χρόνια

Από το πρώτο μικρό δάνειο του 1975 στην Elval στην χρηματοδότηση του 50% των νέων επενδύσεων

Συμμέτοχος κατά 50% είναι από χθες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) στο επενδυτικό πρόγραμμα της Elvalhalcor, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ για την καινοτομία, ενεργειακή αποδοτικότητα και ανακύκλωση στις εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα. Με την επένδυση δημιουργούνται άλλες 114 θέσεις εργασίας ενώ η εταιρεία στα τέλη του 2022 θα έχει φθάσει τον στόχο των 520 χιλ. τόνων αλουμινίου, μια παραγωγή για την οποία ήδη κλείνει συμβόλαια, κυρίως, με εταιρείες συσκευασίας αλουμινίου, είτε μετακυλίοντας το ενεργειακό κόστος, είτε θέτοντας ρήτρες αναπροσαρμογής των τιμών.

Σύμφωνα με στελέχη του ομίλου, παρά τον πόλεμο, η ζήτηση από τις ευρωπαϊκές αγορές παραμένει ισχυρή ενώ η εταιρεία ήδη έχει προετοιμαστεί για διαφοροποίηση προμηθευτών σε αλουμίνιο. Όπως εκτιμά ο κ. Μ. Στασινόπουλος, οι αυξημένες τιμές ενέργειας προβλέπεται να παραμείνουν υψηλές για τα επόμενα χρόνια, γιαυτό και η εταιρεία εξετάζει νέες πηγές (λ.χ. μπαταρίες λιθίου) ενώ ενισχύει την ανακύκλωση του αλουμινίου το οποίο έχει την ιδιότητα να ανακυκλώνεται αέναα, δίχως να αλλοιώνονται οι ιδιότητες του και η ποιότητα.

Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση, ηΕυρωπαϊκή Τράπεζα πρόκειται να υποστηρίξει το πρόγραμμα με δεκαετές δάνειο, ύψους 75 εκατ. ευρώ, με χαμηλό επιτόκιο και περίοδο χάριτος. Η πολυεθνική τράπεζα διαθέτει, μακρά ιστορία συνεργασίας με την ελληνική εταιρεία.Η σημερινή χρηματοδότηση είναι η πέμπτη κατά σειρά καθώς, μεταξύ άλλων, δανειοδότησε για πρώτη φορά την ελληνική εταιρεία το 1975 με 1,4 εκατ. ευρώ όταν η επιχείρηση έθετε τις βάσεις για να μετεξελιχθεί σε βιομηχανία έλασης αλουμινίου.

Σήμερα, η Elvalhalcor αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό αλουμινίου στην Ευρώπη σε δυναμικότητα θερμής έλασης. Το 2020 ολοκλήρωσε την εγκατάσταση του τετραπλού θερμού ελάστρου Tandem στο εργοστάσιο της Εlval στα Οινόφυτα. Με το έλαστρο, έως τα τέλη του χρόνου, η Elval θα έχει παραγωγική δυναμικότητα 520 χιλ. τόνων προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα άκαμπτης συσκευασίας και άλλα προϊόντα αλουμινίου που ισχυροποιούνται λόγω των διεθνών μεγα-τάσεων.

Τζίρος 2,3 δισ. ευρώ και 111 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη

Το 2021, η Elval πραγματοποίησε τζίρο 2,3 δισ. ευρώ 111 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη ενω οι εξαγωγές αποτελούν το 7,5% των ελληνικών εξαγωγών σε περισσότερες από 60 χώρες με προϊόντα για συσκευασία, δόμηση, κατασκευές, ναυπηγική, αυτοκινητοβιομηχανία, ενέργεια, θέρμανση-ψύξη-κλιματισμός (Halcor).

Η νέα επένδυση αφορά την εκτέλεση της δεύτερης φάσης του επενδυτικού προγράμματος με επιπρόσθετα 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου.

Υπενθυμίζεται ότι, η εταιρεία μέσω και του ομολόγου που εξέδωσε, δαπάνησε 60 εκατ. ευρώ σε κεφάλαιο κίνησης, 30 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ακινήτων ενώ μείωσε και τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό κατά 154 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη φάση του επενδυτικού προγράμματος (όπου θα επενδυθούν 99 εκατ. ευρώ σε παραγωγικές εγκαταστάσεις) αποτελείται από ένα νέο ψυχρό έλαστρο, μια νέα γραμμή βαφής με τον αντίστοιχο εξοπλισμό, έναν νέο φούρνο απολακοποίησης και αυξημένη δυναμικότητα για παραγωγή πλακών, θα έχει σημαντική συμβολή στη μείωση του συνολικού αποτυπώματος της εταιρείας. Η απόδοση των νέων μηχανών και του σχετικού εξοπλισμού υποστηρίζει τους στόχους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας του εργοστασίου και θα ελαττώσει τα ποσοστά επιστροφών, μειώνοντας έτσι το περιβαλλοντικό και αποτύπωμα άνθρακα της εταιρείας. Όλο το πρόγραμμα δε είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις αρχές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0)

Πρόεδρος ΕΙΒ κ. W. Ηoyer: Yψηλή εξειδίκευση διαθέτουν τα στελέχη της Elvalhalcor

Ύστερα από την υπογραφή της σύμβασης δανειοδότησης από τον πρόεδρο της ΕΙΒ κ. Werner Hoyer και τον πρόεδρο του δ.σ. της Elvalhalcor κ. Μιχάλη Στασινόπουλο, ο κ. Hoyer υπογράμμισε πως έμεινε ενθουσιασμένος από την πολύμηνη συνεργασία με την ελληνική ομάδα, τόσο από την υψηλή επαγγελματική εξειδίκευση των εργαζομένων της ελληνικής εταιρείας όσο και από τον εξοπλισμό που αποτελεί ότι πιο σύγχρονο από πλευράς τεχνολογίας.

Αυτή η οραματική επένδυση θα ενισχύσει τη βιώσιμη παραγωγή σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες αλουμινίου στην Ευρώπη, ως μέρος της ευρύτερης υποστήριξής μας προς επιχειρήσεις με επενδύσεις μετασχηματισμού του ιδιωτικού τομέα», είπε ο Πρόεδρος της ΕΙΒ κ. Werner Hoyer. «Η αύξηση της παραγωγικότητας, η καινοτομία και η εξωστρέφεια αποτελούν στρατηγικούς πυλώνες ανάπτυξης για την Elval. Το δάνειο της ΕΙΒ θεμελιώνει το τεχνολογικά πρωτοπόρο πλάνο επενδύσεων του τομέα έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor, ενισχύει την παρουσία της ελληνικής βιομηχανίας στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων μεγα-τάσεων και συμβάλλει στην κυκλική και ψηφιακή οικονομία, στην ενεργειακή μετάβαση καθώς και στην επίτευξη του στόχου για κλιματική ουδετερότητα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά την ΕΙΒ και τον Πρόεδρό της κ. WernerHoyer για την παρουσία του και τη διαρκή υποστήριξη των προσπάθειών μας», δήλωσε ο κ Μιχάλης Στασινόπουλος, πρόεδρος Δ.Σ. της ElvalHalcor.