Lamda Developments: Τα εταιρικά ομόλογα δεν είναι ΑΤΜ – 260 εκατ. ευρώ ομολογιακό με χρήματα των συνταξιούχων το Ελληνικό;

20/06/2022, 15:15
Lamda Developments: Τα εταιρικά ομόλογα δεν είναι ΑΤΜ – 260 εκατ. ευρώ ομολογιακό με χρήματα των συνταξιούχων το Ελληνικό;

Κάπου πρέπει να μπει ένα όριο. Διότι οι εισηγμένες εταιρείες έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όρια της πρόκλησης. Κι αυτό αφορά τις αμοιβές, τα bonus κλπ.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες εταιρείες συμπεριφέρονται ωσάν το χρηματιστήριο να αποτελεί ένα γιγαντιαίο ΑΤΜ, και όποτε θέλει κανείς προχωρά και σε μια έκδοση. Θα μου πείτε ότι αφού κλείνουν οι τράπεζες τα καταστήματα –και μαζί τα ΑΤΜ– δεν υπάρχουν πολλά μέρη για να πάρει κανείς χρήματα.

Οι εισηγμένες, όμως, έχουν συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης. Η Lamda, λοιπόν, για να μοχλεύσει τον ισολογισμό της επιδιώκει να αυξήσει το ποσό του ομολογιακού από τα 200 εκατ. ευρώ, στα 230 εκατ. ευρώ και πιθανότατα στα 260 εκατ. ευρώ.

Όταν έχεις πάρεις 2,1 δισ. ευρώ από αύξηση κεφαλαίου, ομολογιακό, τράπεζες τότε η περαιτέρω μόχλευση σημαίνει ότι, κάτι δεν πάει καλά. Όποιο κι αν είναι το project δεν μπορεί κάθε τρεις και λίγο να απευθύνεσαι στους επενδυτές και συγκεκριμένα στη λιανική των συνταξιούχων για να κτίσεις το Ελληνικό.

Αν είναι τόσο καλή η επένδυση του Ελληνικού ας βάλει τα χρήματα ένας ξένος επενδυτής. Η έκδοση μάλιστα όπως λέγεται προετοιμάζεται για τον Ιούνιο, αλλά μάλλον ούτε τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει καλό κλίμα.