CVC: Θέλει μετοχές ΔΕΗ, εν μέσω πιέσεων σε Vivartia

01/08/2022, 17:29
CVC: Θέλει μετοχές ΔΕΗ, εν μέσω πιέσεων σε Vivartia

Την αύξηση του ποσοστού του στην ΔΕΗ προωθεί το CVC ώστε αφενός να περιορίσει τις ζημιές του, και αφετέρου να αποκτήσει δυνητική θέση πωλητή σ ένα όμιλο ο οποίος εκ της θέσεως του καθορίζει τις τιμές στην ελληνική ενεργειακή αγορά.

Προσώρας, το αμερικανικό fund είναι αντιμέτωπο με τις πληθωριστικές πιέσεις τουλάχιστον όσον αφορά την Vivartia, η οποία το 2021 εμφάνισε μείωση των καθαρών ταμειακών ροών και οριακά κέρδη.

Και η ζημιά για το CVC –όπως για κάθε private equity fund– είναι ότι, λόγω επιτοκίων επηρεάζονται οι πολλαπλασιαστές σε μια ενδεχόμενη αποεπένδυση.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της υγείας, το νοσοκομείο Υγεία παραμένει κερδοφόρο μειώνοντας παράλληλα τον δανεισμό του.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, το CVC έχει εξετάσει σε πρώτη φάση την αύξηση του ποσοστού του ( 10% ) στην ΔΕΗ ωστόσο ο σχεδιασμός είναι σε πρώιμο στάδιο ενώ δεν υπάρχει δομή για μια συναλλαγή.

Tο Ελληνικό Δημόσιο αυτή την περίοδο δεν είναι πωλητής – και δεν πρόκειται να είναι μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχουν εντοπιστεί αγορές μετοχών της ΔΕΗ από άλλους επιχειρηματίες, και δεν θα μπορούσε να συμβεί αυτό όταν Δημόσιο και CVC δεν βρίσκονται στην πλευρά των πωλητών.

Οριακά κέρδη και μείωση 27,4% στις ταμειακές ροές σε Vivartia – Κέρδη 23,3 εκατ. ευρώ στο Υγεία

Oι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, όμως, αποτυπώθηκαν ήδη στα αποτελέσματα της Vivartia το 2021 και το επόμενο “αγκάθι” θα είναι η αύξηση των επιτοκίων και, κυρίως, η δυνατότητα να περάσει στους καταναλωτές τις αυξήσεις των τιμών.

Οι πωλήσεις της Vivartia αυξήθηκαν οριακά κατά 7,9% στα 591, 9 εκατ. ευρώ, τα μικτά κέρδη σε 183,4 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 55 εκατ. ευρώ έναντι 53 εκατ. ευρώ του 2020.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν οριακά κέρδη 300 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 16,6 εκατ. ευρώ το 2020.

Οι καθαρές ταμειακές ροές μειώθηκαν 27,4% στα 27,5 εκατ. ευρώ έναντι 37,9 εκατ. ευρώ του 2020 εξαιτίας εκροών για κεφάλαιο κίνησης.

Τα χρηματικά διαθέσιμα ανήλθαν σε 71,2 εκατ. ευρώ λογω της πώλησης της συμμετοχής της MΕΒΓΑΛ.

Υπενθυμίζεται ότι η Venetico Holdings (CVC) εισέφερε 50 εκατ. ευρώ για αύξηση κεφαλαίου και 25 εκατ. ευρώ ομολογιακό για την εξόφληση δανείων του κλάδου εστίασης.

Ο συνολικός δανεισμός της Vivartia ανήλθε σε 425 εκατ. ευρώ έναντι 418 εκατ. ευρώ, μετά την αναδιάρθρωση του δανεισμού και ένα νέο δάνειο προς την Μ. Αραμπατζής.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει το Υγεία το οποίο εμφάνισε αύξηση κύκλου εργασιών 7,2% στα 150,9 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 23,3 εκατ. ευρώ έναντι των αναθεωρημένων 22,4 εκατ. ευρώ του 2020.

Οι καθαρές ταμειακές ροές αυξήθηκαν στα 52,4 εκατ. ευρώ έναντι 44,1 εκατ. ευρώ, και ο συνολικός δανεισμός μειώθηκε σε 174,9 εκατ. ευρώ από 196,6 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο Ηealth Care MAE, οι ζημιές περιορίστηκαν σε 166 χιλ. ευρώ, από 1,6 εκατ. ευρώ πέρυσι.