ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 126 εκατ. ευρώ τα EBITDA για το α’ τρίμηνο – Στα 5,5 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 126 εκατ. ευρώ τα EBITDA για το α’ τρίμηνο – Στα 5,5 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε τα συνοπτικά οικονομικά αποτελέσματα για το Α’ Τρίμηνο του 2023, παρουσιάζοντας σημαντικά κέρδη.

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε τα συνοπτικά οικονομικά αποτελέσματα για το Α’ Τρίμηνο του 2023, παρουσιάζοντας σημαντικά κέρδη.

Ειδικότερα, τα συνολικά έσοδα του Ομίλου για το Α’ Τρίμηνο του 2023 ανήλθαν σε 819,7 εκατ. ευρώ έναντι 634 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος κυρίως λόγω αυξημένων εσόδων στην κατασκευή. Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA) αυξήθηκε στα 123,6 εκατ. ευρώ έναντι 105 εκατ. ευρώ για το 2022 λόγω αυξημένης κερδοφορίας σε κατασκευή και παραχωρήσεις.

Τα καθαρά κέρδη αποδιδόμενα στους μετόχους προσαρμοσμένα για μη λειτουργικά αποτελέσματα για το Α’ Τρίμηνο του 2023 ανήλθαν σε 23 εκατ. ευρώ, σημαντικά ενισχυμένα έναντι 9,6 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Η ρευστότητα του Ομίλου παραμένει ισχυρή με τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα να ανέρχονται σε 1,558 δισ. ευρώ (έναντι 1,491 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022) και τον συντελεστή Καθαρό Χρέος/Προσαρμοσμένο EBITDA να παραμένει σταθερός στο 2.3x σε σχέση με το τέλος του προηγούμενου τριμήνου.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο του Ομίλου ανέρχεται πλέον σε 5,5 δισ. ευρώ (2,8 δισ. ευρώ υπογεγραμμένα και 2,7 δισ. ευρώ προς υπογραφή), συμπεριλαμβανομένων των έργων που αφορούν σε ίδιες επενδύσεις όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Κρήτης στο Καστέλι, η Εγνατία Οδός, η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο στην Κομοτηνή και το IRC στο Ελληνικό. Στον τομέα των παραχωρήσεων οι διελεύσεις στους αυτοκινητοδρόμους σε λειτουργία αυξήθηκαν κατά 10,2% σε σχέση με την περασμένη χρονιά, ενώ μεγάλα νέα έργα βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά έσοδα τα επόμενα χρόνια. Τέλος, στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ αυξήθηκε από την αρχή του χρόνου κατά 235 MW και ανέρχεται πλέον σε 1.141 MW σε συνέχεια της σταδιακής ολοκλήρωσης του νέου συμπλέγματος αιολικών πάρκων στην Εύβοια.

«Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσβλέπει σε περαιτέρω θετικά αποτελέσματα για τις επόμενες περιόδους, καθώς ένας σημαντικός αριθμός έργων και επενδύσεων που βρίσκονται αυτή την στιγμή προς υλοποίηση αναμένεται να ωριμάσει και να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα και την κερδοφορία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Επιπλέον, αξιοποιώντας την ηγετική του θέση στην αγορά και την οικονομική του ευρωστία, αλλά και τα πλεονεκτήματα της καθετοποιημένης οργάνωσής του και των συνεργειών που αυτή προσφέρει, ο Όμιλος συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την αγορά για νέες ευκαιρίες δεδομένου του σημαντικού αριθμού έργων και επενδύσεων που αναμένονται τα επόμενα χρόνια» υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Το πρώτο τρίμηνο του 2023 χαρακτηρίστηκε από αδύναμες ανεμολογικές συνθήκες έναντι μιας πολύ ισχυρής περιόδου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Πιο συγκεκριμένα, ο συντελεστής φόρτισης του συνολικού χαρτοφυλακίου διαμορφώθηκε σε 32,5% έναντι 36,5% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, γεγονός που είχε ως συνέπεια την μείωση της παραγωγής. Οι αδύναμες ανεμολογικές συνθήκες που παρατηρήθηκαν (έναντι των πολύ ενισχυμένων κατά το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους) είναι συμβατές με τη στοχαστικότατα που διέπει την παραγωγή από αιολικά πάρκα και λαμβάνεται υπόψιν σε κάθε μοντέλο πρόβλεψης, χωρίς να επηρεάζει τη μακροχρόνια απόδοση των έργων» καταλήγει η εισηγμένη.