HelleniQ Energy: Από τις 5/7 η καταβολή μερίσματος €0,475 ανά μετοχή

HelleniQ Energy: Από τις 5/7 η καταβολή μερίσματος €0,475 ανά μετοχή

Ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος ορίστηκε η Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α.

Τη διανομή μερίσματος ύψους των 1,15 ευρώ ανά μετοχή αποφάσισε η Τακτική Γενική Συνέλευση της HelleniQ Energy, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουνίου 2023.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας, δεδομένου ότι έχει ήδη διανεμηθεί προσωρινό μέρισμα συνολικού ύψους €0,65 ανά μετοχή, το τελικό μέρισμα ανέρχεται σε €0,50 ανά μετοχή.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες φορολογικές διατάξεις, το ποσό του τελικού μερίσματος των €0,50 ανά μετοχή, υπόκειται σε παρακράτηση αναλογούντος φόρου 5% (με την εξαίρεση ή διαφοροποίηση του ποσοστού παρακράτησης για μετόχους οι οποίοι υπόκεινται σε ειδικές διατάξεις), συνεπώς το καθαρό καταβαλλόμενο ποσό του μερίσματος ανέρχεται σε €0,475 ανά μετοχή.

H Τακτική Γενική Συνέλευση όρισε, ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος την Τετάρτη 28η Ιουνίου 2023, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του ΧΑ, ως ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων λήψης αυτού (record date) την Πέμπτη 29η Ιουνίου 2023 και ως ημερομηνία έναρξης καταβολής του (μείον τις σύμφωνα με τον νόμο φορολογικές επιβαρύνσεις / κρατήσεις) την Τετάρτη 5η .

Η καταβολή του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί μέσω της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ως εξής:

1. Μέσω των Συμμετεχόντων των δικαιούχων στο Σ.Α.Τ. (Τράπεζες και Χρηματιστηριακές Εταιρείες) σύμφωνα με τα ισχύοντα στον Κανονισμό Λειτουργίας της ΕΛ.Κ.Α.Τ..

2. Σε ό, τι αφορά στις περιπτώσεις πληρωμής μερίσματος σε κληρονόμους θανόντων δικαιούχων, των οποίων οι τίτλοι τηρούνται στον Ειδικό Λογαριασμό της Μερίδας τους στο Σ.Α.Τ., υπό το χειρισμό της ATHEXCSD, η διαδικασία πληρωμής του μερίσματος θα διενεργείται μετά την ολοκλήρωση της νομιμοποίησης των κληρονόμων, μέσω του δικτύου καταστημάτων της πληρώτριας Τράπεζας.

Η είσπραξη του μερίσματος, θα είναι δυνατή για χρονικό διάστημα πέντε ετών σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, ενώ μετά την παρέλευση της πενταετίας τα σχετικά ποσά παραγράφονται και περιέρχονται οριστικά στο Ελληνικό Δημόσιο.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι κ.κ. μέτοχοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Μετόχων και Εταιρικών Ανακοινώσεων της Εταιρείας τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (τηλ. 210-6302979, 210-6302980, υπεύθυνη κα. Γεωργία Καλλίτση).

Α. Σιάμισιης (Helleniq Energy): «Δεν θα δούμε ξανά τα κέρδη του 2022»

Δύο μηνύματα προς τους μετόχους ως προς την πορεία της Helleniq Energy την τρέχουσα χρονιά αλλά και τα επόμενα έτη της πράσινης μετάβασης επιδίωξε να στείλει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.

Κέρδη και μερίσματα

Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, ξεκαθάρισε προς τους μετόχους πως η κερδοφορία ρεκόρ που κατέγραψε ο όμιλος το 2022 δεν πρόκειται να επιστρέψει ξανά.

Απέδωσε τα οικονομικά μεγέθη στη μεγάλη αύξηση των περιθωρίων διύλισης που πυροδότησε η ενεργειακή κρίση. Όπως είπε τα περιθώρια έχουν υποχωρήσει πια και ενδεχομένως το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς να επανέλθουν σε ανοδική τροχιά. Ωστόσο σημείωσε πως “τα κέρδη των επιπέδων του 2022 δεν θα τα δούμε ξανά”

Υπενθυμίζεται ότι τα EBITDA το 2022 ανήλθαν σε 1,6 δις. ευρώ με τα καθαρά κέρδη να κινούνται άνω του 1 δις. ευρώ.

Το δεύτερο μήνυμα του CEO αφορούσε στα μερίσματα. Και σε αυτό το θέμα ήταν σαφής πως η μερισματική πολιτική της περασμένης χρονιάς δεν πρόκειται να επαναληφθεί συνδέοντας την με την ιδιαίτερη χρονιά του 2022.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Εnergy κλείνοντας τον απολογισμό του ομίλου στη γενική συνέλευση είπε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να πάμε καλύτερα αλλά μπορεί να πάμε και χειρότερα. Τα νούμερα μπορεί να μην είναι τόσο καλά αλλά θα έχουμε καλές ειδήσεις».

Πάντως ο ίδιος δεν απέκλεισε τη διανομή προμερίσματος το 2023 αν τα οικονομικά αποτελέσματα κινούνται υψηλά. Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη η απόφαση θα ληφθεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Για έκτακτη φορολόγηση κερδών

Ο κ. Σιάμισιης ερωτηθείς για την έκτακτη φορολόγηση των κερδών των διυλιστηρίων, επανέλαβε τη θεσή του πως “το θέμα δεν είναι η φορολόγηση αλλά το να υπάρχει σταθερότητα.

Σύμφωνα με τον ίδιο το ύψος της έκτακτης φορολόγησης των διυλιστηρίων ανέρχεται στα 300 εκ. ευρώ. Και η εταιρεία θα ξεκινήσει να την πληρώνει τον επόμενο μήνα.

Οι ΑΠΕ και το VISION 2025

Ο κ. Σιάμισιης έδωσε έμφαση στη στρατηγική του ομίλου στον πυλώνα των ΑΠΕ και την υλοποίηση της στρατηγικής VISION2025 για τον εταιρικό και ενεργειακό μετασχηματισμό του ομίλου.

Όπως είπε ο όμιλος ήδη έχει επενδύσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ «και σύντομα θα ανακοινώσουμε και νέα πράγματα. Δεν πρόκειται να εξαγοράσουμε πάρκα σε λειτουργία αλλά πάρκα έτοιμα προς ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σιάμισιης υπογράμμισε βέβαια, πως «οι εξαγορές θα είναι οι τελευταίες. Θα στραφούμε στην αποθήκευση ενέργειας. Και ήδη προετοιμαζόμαστε για επενδύσεις». Όπως εξήγησε δεν έχει νόημα η περαιτέρω ανάπτυξη σε έργα ΑΠΕ καθώς απαιτούνται συστήματα αποθήκευσης ενέργειας για να μπορούν να είναι σε λειτουργία.

Πετρελαιοειδή

Στα αξιοσημείωτα της ομιλίας του CEO είναι και το γεγονός πως τα διυλιστήρια θα στραφούν σε εξαγωγές πετρελαιοειδών εκτός της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης.

«Η Ευρώπη και η Β. Αμερική στρέφονται στις ΑΠΕ και εμείς θα πρέπει να στραφούμε σε άλλες αγορές εκτός της περιοχής μας», είπε χαρακτηριστικά.