Facebook: Νέα παράταση για την "αποδοχή" ή όχι του Τραμπ

16/04/2021, 22:28
Facebook: Νέα παράταση για την

Την αναβολή της απόφασής του  σχετικά με την επιστροφή ή τον αποκλεισμό για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα του Ντόναλντ Τραμπ από το Facebook, η οποία επρόκειτο να ανακοινωθεί στα μέσα Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα το εποπτικό συμβούλιο της πλατφόσμας κοινωνικής δικτύωσης.

«Το συμβούλιο θα ανακοινώσει την απόφασή του στην υπόθεση σχετικά με την αναστολή (λειτουργίας των λογαριασμών) του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από το Facebook και το Instagram εντός των επόμενων εβδομάδων», ανέφερε σε e-mail εκπρόσωπος Τύπου.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αποκλειστεί από τα δύο δίκτυα του ομίλου (και από άλλες πλατφόρμες, όπως το twitter), μετά τις βίαιες ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο με την κατηγορία της υποκίνησης. Ο ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος κατηγορήθηκε από τους ιθύνοντες των δικτύων για τις επαναλαμβανόμενες, αβάσιμες καταγγελίες του περί εκλογικής νοθείας και τις δηλώσεις του ενθάρρυνσης προς εκατοντάδες υποστηρικτές του να προβούν σε βιαιότητες, οι οποίοι και εισέβαλαν τελικά στην έδρα του αμερικανικού κοινοβουλίου.

Το «ανώτατο» όργανο του κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που αποτελείται από προσωπικότητες από διαφορετικές χώρες, από την κοινωνία των πολιτών, εξετάζει και αποφαίνεται επί των αμφισβητούμενων αποφάσεων απόσυρσης ή διατήρησης περιεχομένων που κρίνονται προβληματικά στο Facebook ή το Instagram. Οι κρίσεις αυτές έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για την εταιρεία.

Στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ, «παρατείναμε τη διορία για τη λήψη απόψεων της κοινής γνώμης και λάβαμε περισσότερες από 9.000 απαντήσεις. Το Συμβούλιο σκοπεύει να τις εξετάσει όλες με προσοχή, για αυτό ακριβώς και οι επιπλέον καθυστερήσεις», εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου. Το συμβούλιο, το οποίο ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές Δεκεμβρίου, αποδέχθηκε στις 21 Ιανουαρίου να ασχοληθεί με το «καυτό» αυτό θέμα, έπειτα από αίτημα του Facebook.