Κυρ. Πιερρακάκης: Η Ελλάδα έτοιμη να παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο Τεχνητής Νοημοσύνης

29/09/2021, 19:21
Κυρ. Πιερρακάκης: Η Ελλάδα έτοιμη να παρουσιάσει το  Εθνικό Σχέδιο Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη.  Η χώρα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση να μην “χάσει το τρένο” της 4ης βιομηχανικής επανάστασης , αυτή της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Στη συζήτηση-γεύμα με τίτλο “Δημοκρατία και Τεχνολογία: Πιάσε με αν μπορείς” που διεξήχθη στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum από το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους New York Times, ξεκίνησε με τοποθέτηση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανέφερε ότι έμπνευση για τον ίδιο και την κυβέρνηση αποτέλεσε το άρθρο του κ. Harrari: “Ο κόσμος μετά τον κορονοϊό”, στο οποίο ο συγγραφέας τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές για ποιες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές προωθούν, ειδικά σε ότι αφορά σε ψηφιακές μεταρρυθμίσεις.”Η κυβέρνηση επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της ενδυνάμωσης της κοινωνίας, προωθώντας την πλατφόρμα gov.gr , που δόθηκε στο κοινό την εποχή του πρώτου lockdown της πανδημίας. Τα βήματα που έχουν γίνει από την έναρξη της προσπάθειας ψηφιοποίησης του κράτους από το 2018 έως και σήμερα, είναι με εκθετικό ρυθμό”, συμπλήρωσε.

“Προσπαθήσαμε να επανασχεδιάσουμε την πολιτική μας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και ως ένα μέσο για την καταπολέμηση της πανδημίας. ΄Ενα παράδειγμα ενός μέσου που εισαγάγαμε στις ζωές των πολιτών ήταν το sms 13033, που στην ουσία ήταν μία άσκηση αυτο-ελέγχου, μία άσκηση συμπεριφορικών οικονομικών.

Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία δεν είναι ουδέτερη, έχει τη δύναμη να βοηθήσει στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, μπορεί να περιορίσει τις ανισότητες και να βοηθήσει άτομα με αναπηρίες να έχουν ίση πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, μπορεί να ενισχύση την εμπιστοσύνη πολιτών στην διαφάνεια υπηρεσιών αλλά και να φέρει πιο κοντά στο κράτος πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό”.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η χώρα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση να μην “χάσει το τρένο” της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, αυτή της Τεχνητής Νοημοσύνης. “Είμαστε παρόντες στο διάλογο και έτοιμοι να υλοποιήσουμε την μεγάλη μας επιθυμία να επωφεληθούμε από αυτή την επανάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

Στη συνέχεια ο ιστορικός και συγγραφέας Yuval Noah Harrari, η Dubravka Suica, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Επίτροπος για θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης συμμετείχαν σε μία συζήτηση για τις επιπτώσεις και τις προκλήσεις της τεχνολογίας. Τη συζήτηση συντόνισε ο διπλωματικός συντάκτης για την Ευρώπη της εφημερίδας New York Times, Steven Erlarger.

Ο κ. Ηarrari σημείωσε ότι η τεχνολογία βοήθησε ιστορικά στην προώθηση της δημοκρατίας. “Χωρίς μέσα επικοινωνίας δεν μπορεί να γίνει διάλογος σε μεγάλη κλίμακα, γεγονός που στο παρελθόν (αρχαιότητα) περιόριζε την δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο (πόλη-κράτος). “Ο κίνδυνος που υπάρχει πλέον είναι να διαπιστώσουμε έγκαιρα αν η τεχνολογία ευνοεί τη δημοκρατία ή τα απολυταρχικά καθεστώτα”. Κατά τη γνώμη του κ. Ηarrari η Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι ένα τεχνολογικό εργαλείο που ευνοεί τις δικτατορίες, βοηθά να συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες σε ένα μέρος, σε ένα κέντρο λήψης αποφάσεων, όπως ήταν στο παρελθόν η τακτική που ακολούθησε η πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ο δεύτερος κίνδυνος της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ότι λαμβάνει αποφάσεις με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Δεν θα πρέπει συνεπώς να επαναπαυόμαστε απόλυτα στην “κρίση” της τεχνολογίας”, συμπλήρωσε. Τέλος, τόνισε ότι η Ευρώπη υστερεί τεχνολογικά σε σχέση με τις ΗΠΑ ή την Κίνα και ότι θα πρέπει να “επιταχύνει” το βήμα της για να μην μείνει εκτός των ισχυρών παικτών στην νέα εποχή ψηφιακού ιμπεριαλισμού”.

Η Επίτροπος κα. Suica, τόνισε ότι ζωντανό παράδειγμα της απόλυτης χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας στην Ε.Ε. είναι ο διάλογος που διεξάγεται αυτό τον καιρό για το “Μέλλον της Ευρώπης”. Ο διάλογος είναι ψηφιακός, με ταυτόχρονη μετάφραση σε όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία κανένας πολίτης δεν είναι αποκλεισμένος. Όλοι μπορούν να συμμετάσχουν και να κάνουν τις παρεμβάσεις τους. “Είναι πολύ λίγα τα σχόλια που έχουμε αναγκαστεί να διαγράψουμε που αποτελούν fake news ή προπαγανδιστικά μηνύματα μίσους. Αυτό δείχνει ότι οι πολίτες της Ένωσης χρησιμοποιούν δημιουργικά την πλατφόρμα”. Τέλος, είπε ότι κανόνες και νόμοι χρήσης της τεχνολογίας είναι απαραίτητοι και ότι η Ε.Ε. εργάζεται συστηματικά για να τους εντάξει στη νομοθεσία της.

Τέλος ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα ακολουθεί τους κανόνες και τους νόμους που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι προσπαθεί να τους “εντάξει” στο ρυθμιστικό πλαίσιο της χώρας. Στην ερώτηση του κ. Erlarger αν υπάρχει διαδικασία “προστασίας” από παρεμβάσεις στα τεχνολογικά μέσα, ο υπουργός τόνισε ότι η προστασία είναι οι ρυθμιστικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όσα προβλέπονται από την Ευρωπαϊκής νομοθεσία.