Επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα

15/10/2021, 17:33
Επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα

Την έναρξη της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του Προγράμματος Επιτάχυνσης του Ψηφιακού Μετασχηματισμού (Country Digital Acceleration – CDA) ανακοίνωσαν σήμερα, Παρασκευή, η ελληνική κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Cisco, παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία, 

Στόχος του σχεδίου είναι να συμβάλει στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης σε ολόκληρη τη χώρα και στη δυναμική ανάκαμψη από την πανδημία του COVID-19.

Το Πρόγραμμα παρουσιάστηκε από τον Κυριάκο Πιερρακάκη, Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και εκπροσώπους της Cisco μεταξύ αυτών η Gerri Elliott, Executive Vice President και Chief Customer και PartneOfficer, ο Guy Diedrich, Vice President and Global Innovation Officer και ο Αντώνης Τσιμπούκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Cisco για τις χώρες Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Μάλτα.

Το Πρόγραμμα Επιτάχυνσης του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στην Ελλάδα, είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με τη στρατηγική της χώρας για το Ελλάδα 2.0, ένα σχέδιο για τη μετατροπή του οικονομικού μοντέλου της χώρας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και τη μετάβαση προς μια ψηφιακή οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Η Cisco εξέφρασε την πρόθεσή της να υποστηρίξει αυτή τη μετάβαση με την τεχνολογία και την τεχνογνωσία της, εστιάζοντας στους ακόλουθους τομείς:

  • Στην ψηφιοποίηση και την ασφάλεια των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα
  • Σε υβριδικά μοντέλα εκπαίδευσης και λειτουργίας για τα σχολεία
  • Στην κατάρτιση του εργατικού δυναμικού του μέλλοντος με σύγχρονες δεξιότητες κυβερνοασφάλειας και πληροφορικής
  • Στη συμβολή για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό φορέων στον χώρο των μεταφορών, της υγείας, του περιβάλλοντος και της πολιτικής προστασίας

Οι στρατηγικά επιλεγμένοι τομείς, θα προσφέρουν θεμελιώδη υποστήριξη στο ταξίδι της ελληνικής κυβέρνησης, προς την οικοδόμηση μιας ανθεκτικής, χωρίς αποκλεισμούς, οικονομίας και κοινωνίας.

Επίσημα εγκαίνια του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα θα πραγματοποιηθούν επίσης τα επίσημα εγκαίνια του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη. Το κέντρο είναι αφιερωμένο στην ανάπτυξη πρακτικών λύσεων, εφαρμόζοντας καινοτόμες τεχνολογίες από τη Cisco και το οικοσύστημα συνεργατών της, καθώς και σε νεοσύστατες επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα. Η συν-καινοτομία θα επικεντρωθεί μεταξύ άλλων σε τομείς όπως η ποιότητα ζωής των πολιτών (π.χ. έξυπνες πόλεις), η υγεία, η αγροτική ανάπτυξη, ο τουρισμός, η προστασία του περιβάλλοντος και η πολιτική προστασία. Η στρατηγική τοποθεσία του κόμβου το καθιστά προσβάσιμο όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

“Ευχαριστούμε πολύ που επιλέξατε την Ελλάδα για το Πρόγραμμα Επιτάχυνσης του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, έχει συμβολική αξία για εμάς και ακόμα περισσότερο που επιλέξατε τη Θεσσαλονίκη για την ίδρυση του Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων. Οι Έλληνες πολίτες εξοικειώθηκαν με τις ψηφιακές υπηρεσίες και ήδη φτάσαμε στο πρώτο εξάμηνο του 2021 τα 150 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές. Η συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες όπως εσείς είναι απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία του ψηφιακού μετασχηματισμού.”

Guy Diedrich, VP & Global Innovation Officer, Cisco

“Τα προγράμματα CDA της Cisco σε όλον τον κόσμο, βοηθούν στη δημιουργία ενός μέλλοντος χωρίς αποκλεισμούς, μέσω καινοτόμων τεχνολογιών, όπως οι λύσεις μας για cloud υποδομές και το Webex. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζουμε το πρόγραμμα CDA στην Ελλάδα και να υποστηρίζουμε την κυβέρνηση και την αγορά στην επίτευξη των οικονομικών τους στόχων και της ψηφιοποίησης, καθώς ανακάμπτουμε μαζί από την παγκόσμια πανδημία.”

Αντώνης Τσιμπούκης, Διευθύνων Σύμβουλος, Ελλάδα, Κύπρου, Πορτογαλίας, Μάλτας, Cisco

«Η έναρξη του Προγράμματος Επιτάχυνσης του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και η λειτουργία του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνουν την ισχυρή δέσμευσή μας στην Ελλάδα. Από την ίδρυση της Cisco Ελλάδος πριν 23 χρόνια, εργαζόμαστε για να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό οικοσύστημα συνεργατών, να μεταφέρουμε τις τελευταίες μας τεχνολογικές καινοτομίες στην αγορά και να βοηθήσουμε να ελαχιστοποιηθεί το χάσμα δεξιοτήτων πληροφορικής στη χώρα με τη βοήθεια του Cisco Networking Academy. Σήμερα, ανοίγουμε ένα νέο, συναρπαστικό κεφάλαιο που θα βοηθήσει στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της χώρας μας».

Το Πρόγραμμα Επιτάχυνσης του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Cisco στοχεύει στην ενδυνάμωση της παγκόσμιας ψηφιοποίησης. Επί του παρόντος, η Cisco συνεργάζεται με τις εθνικές, πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις σε 44 χώρες σε όλο τον κόσμο για να επιταχύνει τις εθνικές ατζέντες ψηφιοποίησης, να αναπτύξει από κοινού λύσεις αιχμής και να προσφέρει αποτελεσματικότερες υπηρεσίες στους πολίτες τους. Τα Προγράμματα Επιτάχυνσης του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Cisco έχουν υποστηρίξει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αύξηση του ΑΕΠ και την ανάπτυξη οικοσυστημάτων καινοτομίας.