Changpeng Zhao: O ισχυρός άνδρας των crypto στο στόχαστρο των Αμερικάνων

28/03/2023, 20:31
Changpeng Zhao: O ισχυρός άνδρας των crypto στο στόχαστρο των Αμερικάνων

O Changpeng Zhao, γνωστός και ως CZ, είναι έτοιμος για νομική μάχη με τις ΗΠΑ.

Η Επιτροπή Συναλλαγών Προθεσμιακών Συμβολαίων Εμπορευμάτων (CFΤC) μήνυσε τον Zhao και το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του Binance για παραβιάσεις των κανονισμών περί παραγώγων.

Το αποτέλεσμα της νομικής διαμάχης μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση του μέλλοντος της αγοράς κρυπτονομισμάτων, καθώς οι κύριοι παίκτες της αντιμετωπίζουν το πιεστικό δίλημμα της ημέρας: αν θα αντισταθούν στις ολοένα και πιο επιθετικές προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ για ρύθμιση ή θα συνεργαστούν σε μια προσπάθεια επιβίωσης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Εκπρόσωπος της Binance χαρακτήρισε τις ενέργειες της CFTC «απροσδόκητες και απογοητευτικές», λέγοντας ότι η εταιρεία είχε «κάνει σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία δύο χρόνια για να διασφαλίσει ότι δεν θα έχουμε ενεργούς χρήστες στις ΗΠΑ στην πλατφόρμα μας», συμπεριλαμβανομένων περισσότερων δαπανών σε εργαλεία συμμόρφωσης και αυξημένο προσωπικό σε εκείνη την περιοχή. Η εταιρεία σκοπεύει «να συνεχίσει να συνεργάζεται με ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός είναι να προστατεύσουμε τους χρήστες μας και να συνεργαστούμε με ρυθμιστικές αρχές για να αναπτύξουμε ένα σαφές ρυθμιστικό καθεστώς», είπε ο εκπρόσωπος.

Όσο για τον ίδιο τον CZ, όπως είναι γνωστός στον χώρο από τα αρχικά του ονόματός του, η πρώτη του δημόσια απάντησή του ήταν το tweet «4», μια προφανής αναφορά σε μια προηγούμενη ανάρτησή του που εξέθεσε τα «Do’s and Don’ts» του για το 2023: «4. Αγνοήστε το FUD, τις ψεύτικες ειδήσεις, τις επιθέσεις κ.λπ.».

Το να ξεπεράσει μια αγωγή από την CFTC θα είναι πιο δύσκολο από το να αγνοήσετε το «FUD», το ακρωνύμιο του «φόβου, αβεβαιότητας και αμφιβολίας» (fear, uncertainty, doubt) που τόσο συχνά απαντάται στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, σημειώνει το Bloomberg.

Και πράγματι, ο CZ ακολούθησε την αρχική του αντίδραση με μια πιο μακροσκελή ανάρτηση στην οποία απηχούσε τον εκπρόσωπο της Binance σχετικά με τις προσπάθειες συμμόρφωσης και τη συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές, ενώ πρόσθεσε ότι η μήνυση της CFTC «φαίνεται να περιέχει μια ελλιπή απαγγελία γεγονότων».

Τι υποστηρίζουν οι Αμερικάνοι

Στο επίκεντρο της αγωγής βρίσκονται οι ισχυρισμοί ότι η Binance απέτυχε να εγγραφεί ως χρηματιστήριο παραγώγων των ΗΠΑ και σκόπιμα δόμησε τις επιχειρήσεις και τις συναλλαγές της κατά τρόπο που να αποφύγει αυτές τις απαιτήσεις εγγραφής.

Η CFTC ισχυρίζεται ότι ο CZ και τα ανώτερα στελέχη έλαβαν μέτρα για να παραβιάσουν τους νόμους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εντολής στους πελάτες των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν εικονικά ιδιωτικά δίκτυα ή VPN, για να κρύψουν την τοποθεσία τους καθώς και ότι κατευθύνουν τους «VIP πελάτες» να ανοίξουν λογαριασμούς Binance με το όνομα εταιρειών – βιτρίνα.

Η CFTC αναφέρει επίσης ότι τα έγγραφα της Binance για τον μήνα Αύγουστο του 2020 έδειξαν ότι η πλατφόρμα κέρδισε 63 εκατομμύρια δολάρια σε χρεώσεις από συναλλαγές παραγώγων και ότι περίπου το 16% των λογαριασμών της προσδιορίστηκε ότι κατέχονταν από πελάτες των ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, η καταγγελία επιδιώκει μια μόνιμη εντολή για να σταματήσει η Binance να συνεχίσει να διαπράττει παραβιάσεις και να απαγορεύσει στους κατηγορούμενους και τα συνδεδεμένα μέρη να εμπορεύονται ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και άλλα εμπορεύματα. Επιδιώκει επίσης να ανακτήσει τα κέρδη, τα έσοδα, τους μισθούς και άλλα χρήματα που προέρχονται από την Binance ως αποτέλεσμα των παραβιάσεων.

«Πρόκειται για ένα σύνολο πολύ ισχυρών ισχυρισμών», είπε σε συνέντευξή του ο Tim Massad, ο πρώην πρόεδρος της CFTC που είναι τώρα διευθυντής του Digital Assets Policy Project στο Harvard Kennedy School. «Ζητούν μόνιμη διαταγή κατά των κατηγορουμένων, έτσι ώστε να αποκλείεται ο CZ προσωπικά καθώς και η Binance, από την ουσιαστική επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ».

Ο Ζάο στην απάντησή του είπε ότι η Binance «δεν συναλλάσσεται με σκοπό το κέρδος ούτε «χειραγωγεί» την αγορά σε καμία περίπτωση».

Είπε ότι η εταιρεία έχει θυγατρικές που παρέχουν ρευστότητα για ζεύγη συναλλαγών με λιγότερο ρευστό που «παρακολουθούνται ειδικά για να μην έχουν μεγάλα κέρδη». Είπε επίσης ότι τηρεί αυστηρά τις πολιτικές συναλλαγών της Binance, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για οποιονδήποτε έχει προσωπικές πληροφορίες, όπως λεπτομέρειες για καταχωρίσεις. Κλείνοντας, σημείωσε πως «δεν περιμένουμε ότι όλα θα είναι εύκολα», αλλά ότι «δεν πτοούμαστε από τις προκλήσεις».

«Καταφύγιο» στο Dubai

Ο Ζάο, ο οποίος έχει εκτιμώμενη καθαρή αξία σχεδόν 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αγόρασε ένα σπίτι στο Ντουμπάι το 2021 σε αυτό που είπε ότι ήταν μια επίδειξη υποστήριξης για μια πόλη που περιγράφει ως «πολύ υπέρ των κρυπτονομισμάτων».

Οι ιδρυτές της Three Arrows Capital μετακόμισαν στο Ντουμπάι μετά την κατάρρευση του hedge fund τους, που εστίαζε στα κρυπτονομίσματα.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην κύριος αντίπαλος του CZ, Σαμ Μπάνκμαν Φριντ του FTX βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό καθώς περιμένει τη δίκη του για κατηγορίες απάτης που θα μπορούσαν να τον βάλουν στη φυλακή, θεωρητικά, για περισσότερο από έναν αιώνα. Κάποτε υπήρχαν υποψίες ότι θα καταφύγει και εκείνος στο Ντουμπάι.